hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2012. 07. 13. (XVI/28) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Gyermekkereskedelem kínai módra

Két nagy gyermekrabló és csempészmaffia nyomára bukkant július első napjaiban a kínai rendőrség. Az ország 15 provinciájára kiterjedő razzia során, melyben 10 ezer rendőr működött közre, 181 gyermeket szabadítottak ki, és 802 gyanúsítottat vettek őrizetbe. A letartóztatottak között volt egy szülészeti klinikán dolgozó orvos is.

Fenyegető háborús játék

Újabb, az eddigieknél magasabb rangú személy emigrációja rázta meg a szír rezsimet a múlt héten: egy Basar al-Asszadhoz közel álló szír tábor­nok, Brig Gen Manaf Tlas szökött meg Szíriából, és keresett mene­déket Franciaországban, ahol a Szíria Párizsi Barátai elnevezésŐ konferencián több mint száz ország képviseli próbálnak kiutat keresni a szír válságból.

Több tízezer vegyesházasság is erősíti az orosz–szír barátságot

Oroszország eddig sikeresen akadályozta meg az ENSZ-ben a Szíria elleni fellépést – a Szíria melletti kiállásnak elssorban gazdasági és stratégiai háttere van, de nem mellékesek az emberi okok sem: több tízezer orosz anyanyelvŐ személy él Szíriában, akiknek nagy része házasság révén került az országba – a szír férfiak ugyanis szívesen vesznek feleségül orosz hölgyeket.

Baráti tűz

Aggodalmát fejezte ki a Pentagon amiatt, hogy egyre több NATO-katona sérül meg, vagy veszti életét Afganisz­tánban az afgán szövetségesek kezétl. John Kirby, a Pentagon szóvivje szerint a múlt héten öt amerikai katona sérült meg Wardak tartományban, amikor egy afgán katonai egyenruhát visel fegy­veres ráltt az osztagukra.

A modern iszlamista

Politikai menedékjogért folyamodott az Egyesült Királyság Belügyminisztériumához Sara bint Talal bin Abdulaziz Al Szaúd szaúd-arábiai hercegn, mivel attól tart, hogy hazájában veszélyben forog az élete.

Lassú változások Líbiában

Úgy tŐnik, megszakadt az arab tavasznak nevezett sorozat, amely sorra buktatta meg a Közel-Keleten uralkodó rezsimeket, átadva a stafétát a Muzulmán Testvériségnek a legtöbb országban. A múlt szombati líbiai választásokon a nem hivatalos eredmények alapján egy 58 pártból összeálló liberális formáció, a Nemzeti Erk Szövetsége aratott gyzelmet. A problémák azonban ettl még nem oldódnak meg teljesen. Szakértk szerint ugyanis hónapokig is eltarthat, mire megalakul az új líbiai kormány.

Puccs után káosz

5000 fs hadsereget vethet be az Ecowas a közeljövben az észak-afrikai Maliban, ahol már hónapok óta fokozódnak a harcok a helyi erk és az al-Kaidához közel álló iszlám dzsihadisták között. Mali egy részét még márciusban elfoglalták az iszlamista szélsségesek, Észak-Malit azóta szuverén iszlám államnak kiáltották ki. Mindeközben az egész ország rohamléptekkel halad a gazdasági összeomlás felé.

Töretlen népszerűség - Merkel kalandos vállalkozása

Az euró kálváriája ellenére is töretlen népszerűségnek örvend Angela Merkel Németországban. Szociáldemokrata ellenfelei – akiknek egyik prominens képviselje, Frank-Walter Steinmeier második helyezett a kancellár mögött a közvélemény-kutatásokban – azért bírálják, mert szerintük a népszerűség fenntartását Merkel a választók adójából finanszírozza.

Törvény az örmény népirtásról

Az Oszmán Birodalom által 1915–1916 során a keresztény örmények ellen elkövetett erszakos deportálások megítélése ma is a politikai kor­rektség kontra történelmi hŐség egyik legnagyobb mérzsinórja az egész civilizált világon.

Belföld

Budapesten él a legkeresettebb náci

A jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központ azt szeretné elérni, hogy a magyar hatóságok gyorsítsák fel az eljárást Csatáry Lászlónak, a második világháború idején működő egyik volt kassai gyűjtőtábor parancsnokának ügyében, tekintettel az egykori táborparancsnok életkorára.

Ki a legügyesebb oligarcházó?

A Demokratikus Koalíció (DK) és az LMP politikusai egymásra licitálva próbálják a Simicska Lajosnak, a Fidesz korábbi pénzügyi háttéremberének a nevéhez köthető Közgép tevékenységét támadni. Simicska üzlettársát, Nyerges Zsoltot pedig a magyar wikileaksként működő atlatszo.hu vette össztűz alá.

Az IMF és a török áfium

Július 17-én kezdődnek meg a hivatalos tárgyalások a kormányváltás után kipaterolt Nemzetközi Valutaalappal a nemzetközi hitel­szerződésről. A magyar kormány hosszas huzavonát követően kapott időpontot, miután az Országgyűlés elfogadta a jegybanktörvény módosítását. Vezető közgazdászok között tartja magát az a nézet, hogy Orbán valójában nem is akar IMF-szerződést, csak akkor, ha a ked­vezőtlen gazdasági folyamatok miatt elkerül­hetetlen. Az időhúzásra pedig nagyszerű az önálló politikai karakterrel nem rendelkező Varga Mihály főtárgyaló, akit szerepére nézve Vjacseszlav Mihajlovics Molotovhoz, a Szovjet­-unió egykori külügyminiszteréhez hasonlítanak.

Egy perc boldogság

Van, akinek csak egy hír a sok között, hogy megkezddött idén is a búza aratása. A gazdáknak, akik egymillió hektár felett vetették idén a gabonát, ez a számvetés ideje. Ha jó a termés, akkor az egyik része teljesült a várakozásnak, már csak a felvásárlási ár alakulásáért kell izgulni. A szakemberek 3,8-3,9 tonna hektáronkénti termésátlaggal kalkulálnak, így az idén mintegy 4 millió tonna kenyérgabona kerülhet a magtárakba.

„Kedves Vezetők” lépten-nyomon

Rákosi Mátyás inkognitóban járja az országot, hogy felmérje, milyen a hangulat. Egy kisvárosban beül a moziba. Elkezddik a Híradó, az els tudósításban feltŐnik maga. A nézk felállnak, ütemesen tapsolva skandálják: Él-jen Rákosi, él-jen Rákosi! Rákosi is feláll, a meghatottságtól mozdulni se tud, amikor valaki hátulról meg­böki, és a fülébe kiabálja: Tapsolj, kopasz, mert elvisz az ÁVO!

Hit és értékek

Tom Cruise: A válás oka vallás

Az amerikai közvéleményt pár hónappal ezelőtt felkavarta a híres hollywoodi szcientológus, John Travolta szexbotránya, több masszőr ugyanis szexuális zaklatással és visszaélésekkel vádolta a színészt. Körülbelül ugyanebben az időben, pletyka kapott szárnyra, miszerint Lisa Marie Presley és a szcientológiai egyház útjai is elváltak. Nemrég a leghíresebb hollywoodi szcientológus, Tom Cruise felesége adta be a váló­keresetet, és kizárólagos felügyeleti jogot követel lányuk, a hatéves Suri felett, állítólag azért, mert nem akarja, hogy lányát a szcientológiai egyház tanításai szerint neveljék.

Monumentális zsinagógát tártak fel Galileában

Újabb monumentális ókori zsinagóga maradványait tárták fel Izrael északi részén, Galileában. Amerikai, kanadai és izraeli régészek második éve végzik a Kinneret-tótól (Galileai-tengertől) északnyugatra fekvő Hukok ókori település feltárását. A városka zsinagógája ugyan önmagában még nem nagy szenzáció, de az abban talált pazar mozaikpadló máris nagy feltűnést keltett.

Globális kvíz a Bibliáról

A szekularizált, s önmaga zsidó-keresztény értékeit mindinkább tagadó Európában kevesen gondolnák, hogy népszerŐ lehet egy olyan vetélked, amelynek témája, kizárólagos „tananyaga” a Szentírás. Izraelben azonban jól tudják, létük, identitásuk, jövjük alapja ez a könyv. Világszerte zsidó fiatalok és felnttek tö­mege tölt hosszú órákat a Könyvek Könyvének rend­­­szeres, egyéni és közösségi tanulmányozásával, az örök szövegek eredeti nyelven való memorizálásával, tartalmának megértésével.

Vodka helyett lapát

Ha oroszok, akkor vodkaivás – ez az asszociáció már kiirthatatlanul beleivódott a köztudatba, egyesek szerint nem teljesen alaptalanul: a közgazdászok úgy számolják, az alkoholizmus évente 2 trillió rubelbe, vagyis a GDP 3-5 százalékába kerül Oroszországnak. Látván, hogy az állami kezdeményezések nem hoztak meggyz ered­ményeket, az emberek maguk kezdtek el mozgolódni - a „zöld kígyó” elleni küzdelem néhány civil hsét az AIF címŐ orosz hetilap cikksorozatából ismerhettük meg.

Heuréka! - Meglelték a modern fizika Szent Grálját

Az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) július negyedikére idzített bejelentésére még azok is felfigyeltek, akiket eddig nem izgatott a fizika – a szándékosan a Függetlenség napjára szervezett konferencián ugyanis valószínŐleg a 21. század legnagyobb szenzációja hangzott el: megtalálták a modern fizika egyik alapkövét, a Higgs-bozont.

Nem hagyom el az iraki keresztényeket

Canon Andrew White anglikán lelkész nemrég azzal vonta magára a nyilvánosság figyelmét, hogy az iraki Bagdad fennmaradt zsidó kommunájának utolsó hét tagját vette védelmébe, miután a WikiLeaks nyilvánosságra hozta kilétüket, s így életveszélybe kerültek. Az al-Kaida szimpatizánsai ugyanis állandó halálos fenyegetettségben tartják a más vallásúakat és a kisebbségeket. Az anglikán lelkészt azonban még a naponta közelükben robbanó bombák és rakéták sem rettentik el - továbbra is kitart gyülekezete mellett, és folytatja szolgálatát a köz számára. Az eredetileg brit születésű White Jeruzsálemben tanult, s jelenleg épp egy könyvön dolgozik, mely a zsidó-keresztény kapcsolatok témáját feszegeti.

HÁTTÉR

Fesztiválszezon - Mindenki jól jár, csak a látogatók nem

Ne számítson tömegre az a rendezvényszervező, aki kihagyja az esemény nevéből a „fesztivál" szót. A magyar nyárban csaknem egytucat nagy és több száz kisebb ilyen megmozdulás kínálja az élményeket a felhevült fiataloknak, akik a nyári munkával szerzett garasokat és főleg a szüleik pénzét költik a féktelen bulikra. Azt ugyanis már évek óta nem veszi be senki, hogy a kulturális jamboreeknek meghirdetett hosszúhétvégés gigapartik tényleg a lélek csiszolásáról szólnának.

Vona Gábor és a megtagadott magyarság

„Mi nem a zsidóság kérdéskörrel kelünk és fekszünk, nem ekörül forognak napközben a gondolataink" - írta Vona Gábor Jobbik-elnök a június végi Barikád 8. oldalán. Valóban nem, hiszen el sem kell lapozni, már a 9. oldalon olvashatjuk egy másik cikkben, hogy a „hét száma: 1 milliárd 710 millió 900 ezer" forint, azaz „a magyar adófizetők az 1947-es párizsi békeszerződés értelmében minden évben ennyit kénytelenek fizetni (...) a magyarországi zsidóság kárpótlására".

Ez olyan mint az ártatlanság, csak egyszer lehet elveszíteni

A szerb titkosszolgálatok is közreműködtek a májusi választások során történt választási csalásokban, amelyek ahhoz nem bizonyultak elegendőnek, hogy Boris Tadić hatalomban maradjon, a Vajdasági Magyar Szövetség választási eredményét viszont 30 százalékkal lerontották - jelentette ki lapunknak Pásztor István, a párt elnöke. A magyar politikussal arról is beszélgettünk, miért nem lépnek be a formálódó új szerb kormányba annak ellenére sem, hogy cserébe szinte bármit kérhetnének.

Nemzetközivé vált iszlamizmus

Egyiptomban, kis különbséggel ugyan, de a Muzulmán Testvériség jelöltje, Mohamed Morszi szerezte meg az elnöki posztot. A gyzelme történelmi jelentségŐ: beteljesítette az iszlamista szervezet elsdleges célkitŐzését, hogy bekerüljenek az államvezetésbe. Magáról a Muzulmán Testvériségrl azonban most is kevés információ áll az érdekldk rendelkezésére. Pedig a szervezet nemzetközi: a Közel-Kelettl Európáig megtalálhatóak fiókjai, Magyarországon is.

Legyőzhetetlen baktériumok?

Egyre több problémát okoznak az úgynevezett multirezisztens baktériumok, melyek több antibiotikummal szemben is ellenállóak, így nagy károkat okoznak akár közösségekben, de még kórházakban is.

Kövér kontra kormány

Fárasztó már elviselni a nagyhatalmak különböző személyiségeinek folyamatos kioktatását, panaszolja Kövér László a hét elején megjelent Magyar Hírlap-interjúban, és hozzáteszi, hogy a rendszerváltás előtt „egy kicsit más módszerekkel”, de hasonló mentalitással oktattak ki bennünket egy másik hatalom vezetői. Miután a házelnök ezzel a minden alapot nélkülöző, abszurd párhuzammal indítja a beszélgetést, olvasója azonnal felmérheti, milyen intellektuális színvonalat várhat el a továbbiakban.

KÁVÉSZÜNET

Hugh Grant kicsinálása

Valószínűleg az elhúzódó trópusi hőség bénította le a hasonló esetekben virtuóz kormányzati kommunikációt, mással ugyanis nehéz lenne magyarázni, miért nem tudtak elbánni ezzel a nyápic Hugh Granttel már egy hete. Aki – mint tudjuk – egy brüsszeli konferencián azt találta mondani, hogy Magyarországon veszélyben van a demokrácia és a szólásszabadság.

Mikor válunk felnőtté?

A brit The Telegraph munkatársai egy nemrégiben közzétett tanulmányban 50 pontos jegyzékben gyűjtötték össze azokat a tényezőket, amelyek 2000 megkérdezett interjúalany szerint bizonyítják felnőtté válásunkat. A félszázas lista színes spektrumán a rezsiköltség fizetésétől a saját étkészletig, a kerékcserétől a radiátor levegőtlenítéséig minden megtalálható, amit a britek a felnőtté válás alapvető jegyeiként tartanak számon.

Képeslap Szlovéniából

Bár a nyári vakáció során legtöbben tengerpartra vágynak, egyre többen akadnak olyanok, akik túrázással, felfedezéssel tennék színesebbé szabadságukat. Ehhez az Alpok naposabb, ám a nyári forróságban kellemesen hűvös oldala tökéletes úticél.

Milyen mélyre ugorhatunk?

Napjainkban a saját kerti medence már nem olyan távoli, megvalósíthatatlan álom, mint néhány évtizeddel ezelőtt. Rendkívül nagy a választék: már egészen olcsón, pár ezer forinttól lehet a gyerekeknek kerti pancsolót felállítani, a tehetősebbek pedig úszómedence építtetésébe is belevághatnak, amely mérettől és extráktól függően több millió forintba is kerülhet.

Trükkös klikkelők

Ma szinte percenként indul új szavazós nyeremény­játék Magyarországon. A nyeremény lehet egy strandpapucs vagy egy hosszú utazás is, vagy netán egy autó. Van választék bőven. Nincs is ezzel semmi gond. A cég kap kicsi reklám, a játékos kap kicsi nyeremény, és mindenki jól jár. Egy dologgal viszont számolni kell: jelen pillanatban nincs tökéletes szavazórendszer.

A Maestro újra a trónon

Ketten is könnyeztek a wimbledoni centerrész zöld gyepén: Andy Murray, mert élete legjobb játékával vesztett, és Roger Federer, mert élete egyik legjobb teniszével hetedszer győzött a tenisz szentélyének számító arénában.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!