hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nemzetközivé vált iszlamizmus
Európai szervezeteket is pénzel a Muzulmán Testvériség

2012. 07. 19.
Egyiptomban, kis különbséggel ugyan, de a Muzulmán Testvériség jelöltje, Mohamed Morszi szerezte meg az elnöki posztot. A gyzelme történelmi jelentségŐ: beteljesítette az iszlamista szervezet elsdleges célkitŐzését, hogy bekerüljenek az államvezetésbe. Magáról a Muzulmán Testvériségrl azonban most is kevés információ áll az érdekldk rendelkezésére. Pedig a szervezet nemzetközi: a Közel-Kelettl Európáig megtalálhatóak fiókjai, Magyarországon is.

„Szálem alejkum arrahmatulla uá barakátó” – fordulnak jobbra és balra a férfiak. A pénteki imádságnak vége van. Sokan felállnak és elmennek, páran csendesen beszélgetnek a mecsetben. Érdeklődve figyelik a Hetek tudósítóját, aki végigülte az imám beszédét és a közös imádkozást. Mohamed Morszi megválasztása óta ez a második péntek az országban. A mecset, melyben ülünk, először a történelemben büszkén vállalja, hogy a „testvérekhez” tartozik.
Nem az
i­mádkozásért jöttünk, amiért kaptunk is pár megjegyzést. Az imámot várjuk, aki jelezte, hogy hajlandó velünk beszélget­ni a szervezetről, amelynek tagja. Tisztességesen végighallgattuk a prédikációját, mely a helyes erkölcsökről és az egyiptomi nagypolitikában bekövetkező tisztulásról szólt. Amíg feltűnt dzsalabijás és papucsos alakja, hogy a közeli kávézóban a szervezet felépítéséről beszéljen, átgondoltuk, mi is tudható a Testvériségről.

A kezdetek

A Muzulmán Testvériséget 1928-ban alapította Haszán Ál Bána Egyiptomban vallási, politikai és társadalmi mozgalomként. Ideológiája a kezdetekben arra irányult, hogy visszavezesse az iszlámhoz azokat, akiket „megrontottak” a nyugati eszmék.
A mozgalom populista jelszavai kezdetben az egyiptomi szegénységet célozták meg társadalmi igazságosságot ígérve, majd Szajjid Kutb révén, aki Mérföldkövek című könyvével (erről lásd keretes írásunkat) megalapozta a mo­dern kori politikai iszlamizmust, nemzetközivé vált. Iskolákat, kórházakat, mecseteket építettek, de üzleti vállalkozásokat is finanszíroztak. Kutb írása után, melynek hatását a Közel-Keletre a Kommunista kiáltványhoz vagy a Mein Kampfhoz hasonlítják, a szervezet minden arab országban működni kezdett. Politikájuk miatt azonban hamar szembekerültek kezdetben a kolonialista nyugati hatalmakkal, később pedig a világi országvezetéssel.
A szervezet csak a ’80-as évek elején utasította el a fegyveres erőszakot, a nevükhöz köthető egy sikertelen merénylet Gamal Abdel Nasszer elnök ellen, de a megbuktatott Mubarak-kormányzat is a szervezetet vádolta több, elsősorban a kopt keresztény kisebbség ellen elkövetett merénylet miatt. Harcias, a nyugati típusú nemzetállamot elutasító ideológiájuk ideális kiindulóponttá tette őket minden jelenleg is aktív terrorszervezet számára: a Muzulmán Testvériségből alakult a tavalyi eilati vérengzés során ismét reflektorfénybe került Iszlám Dzsihád terrorszervezet, a Gázai övezetet vasmarokkal irányító Hamasz, de az Oszama bin Laden terrorszervezetével is jó kapcsolatokat ápoló Gama’a al Iszlamíja is. Bin Laden egyébként több évet töltött Egyiptomban, különböző, a testvérekhez köthető szervezet vendégeként.
A ’80-as években a szervezet éles paradigmaváltáson ment keresztül: elhatárolódott a fizikai erőszaktól, és a demokrácia lelkes hívévé vált. Nem véletlenül: ekkorra már állam voltak az államban, saját, működő szociális hálóval, melyet a szekuláris egyiptomi kormányzat már nem tudott biztosítani a tömegeknek. Még 2011 nyarán nyilatkozta Abu el Fotú, a szervezet „útmutató bizottságának” vezetője a Hetek tudósítójának, hogy habár néhány eszmét megtartottak Szajjid Kutb könyvéből, de politikai agendájuk népszerűsítése és a toborzás már békés eszközökkel zajlik.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!