hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Töretlen népszerűség - Merkel kalandos vállalkozása

2012. 07. 19.
Az euró kálváriája ellenére is töretlen népszerűségnek örvend Angela Merkel Németországban. Szociáldemokrata ellenfelei – akiknek egyik prominens képviselje, Frank-Walter Steinmeier második helyezett a kancellár mögött a közvélemény-kutatásokban – azért bírálják, mert szerintük a népszerűség fenntartását Merkel a választók adójából finanszírozza.

Az ARD felmérése alapján Merkel 2009 decembere óta nem volt ilyen népszerű, mint most. A közvélemény-kutatás szerint a választók 66 százaléka elégedett a munkájával.
A kancellárt 61 százalékkal követi a szociáldemokrata Steinmeier, aki 2013-ban akár kihívója is lehet Merkelnek. Ez a népszerűség azonban nem jelenti azt, hogy Merkel 2013 után is kancellár maradhat, ugyanis az ő népszerűsége nem elég a sikerhez. Jelenlegi koalíciós partnere, a Guido Westerwelle és a népszerűsége mélypontján álló Philipp Rösler által vezetett FDP (Szabad Demokrata Párt) ugyanis alig 3 százalékon áll, így az sem biztos, hogy bekerül-e a Bundestagba jövőre. Ezt a folyamatot gerjeszti az is, hogy a megkérdezettek 68 százaléka gondolja úgy, hogy az FDP biztosan nem képviselheti majd választóit a német parlamentben. Rösler, akire tavaly még a Szabad Demokrata Párt megmentőjeként tekintettek a pártban, az ARD történetének legalacsonyabb népszerűségi szintjét produkálta: előtte senkinek nem sikerült 16 százalékra „süllyednie”.
Merkel azonban egyre népszerűbb. Nemrég kalandos vállalkozásba fogott: az interneten lehetőséget adott a polgároknak, hogy az általuk legfontosabbnak tartott kérdésekre szavazzanak. A három legnépszerűbb kérdéssel kapcsolatban a kancellár interaktív vita keretében reagált a szavazói felvetésekre.
Merkel igen jól felkészült a beszélgetésre, amely többek között az örmény népirtás tagadását büntető törvény megszavazásáról, a marihuána legalizálásáról és az iszlámról folyt. A „Dialog über Deutschland” (Párbeszéd Németországról) nevű kommunikációs akcióra több mint 11 ezer témajavaslat érkezett, és a megadott határidőig 1,7 millió látogatója volt az erre készült weboldalnak. A februárban indított kezdeményezést, amely a polgárok között igen pozitív visszhangra talált, az ellenzék azzal támadta, hogy az már a következő választási kampány része, amit nem az adófizetők pénzéből kellene finanszírozni.
Úgy tűnik azonban, hogy a polgárok számára még mindig sokkal fontosabb az, hogy Merkel kemény kiállással védelmezi az ország érdekeit az eurózóna többi tagállamával szemben, a megtakarítási politika ugyanis igen népszerű a németek között. Pontosan ezért valószínű, hogy a kívülről jövő heves ellentámadások, mint például az olasz–spanyol kísérlet a múlt héten, nem csökkenteni fogják, hanem tovább növelik majd a kancellár népszerűségét.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!