hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ez olyan mint az ártatlanság, csak egyszer lehet elveszíteni
– mondja a szerb belpolitikai alkukról Pásztor István, a Vajdasági

2012. 07. 19.
A szerb titkosszolgálatok is közreműködtek a májusi választások során történt választási csalásokban, amelyek ahhoz nem bizonyultak elegendőnek, hogy Boris Tadić hatalomban maradjon, a Vajdasági Magyar Szövetség választási eredményét viszont 30 százalékkal lerontották - jelentette ki lapunknak Pásztor István, a párt elnöke. A magyar politikussal arról is beszélgettünk, miért nem lépnek be a formálódó új szerb kormányba annak ellenére sem, hogy cserébe szinte bármit kérhetnének.

Brüsszelben és Washingtonban is szívükhöz kaptak a politikusok, amikor kiderült, hogy az előzetes várakozásokkal ellentétben nem a nyugatbarát Boris Tadić, hanem az exradikális, egykori csetnik vajda Tomislav Nikolić nyerte a szerb elnökválasztást, és pártja, a Szerb Haladó Párt szerezte meg a legtöbb mandátumot. Jogos az ijedtség?

- Nemcsak a nyugati politikusokat, hanem bennünket is meglepett az eredmény. Az értékelése előtt talán érdemes néhány szóban kitérni az előzményekre, és arra, hogy mi is történt pontosan a választások idején. Tadić Demokrata Pártja lényegében néhány hét alatt önkezével rombolta el azt, amit több mint tíz éve építgettek. Az történt, ami a nagy pártokkal gyakran megesik: a felfutás után a megromló belső viszonyok, a mérhetetlen cinizmus, a kapzsiság, vagyis az értékvesztés megroppantja a szervezetet - erre Magyarországon is találunk példákat az elmúlt húsz évből. Ehhez társult az elbizakodottság: a demokraták - a közvélemény-kutatási adatok alapján - úgy gondolták, hogy a választás napján elég felkelnie a napnak, és ők nyerni fognak. Valójában már nem is arról folyt a diskurzus a párton belül, hogy mit kell még megtenni a siker érdekében, hanem, hogy milyen legyen a győzelmi ünnep, „legyen-e rezesbanda", vagy az rosszul mutatna az aktuális gazdasági-szociális helyzetben.

Megdöbbentő, hogy még az sem segített a Demokrata Párton, amire utoljára a kilencvenes évek közepén volt példa, nevezetesen, hogy az állami erőforrásokat pofátlan módon saját pártjuk támogatottságának erősítésére fordították. Csak a vajdasági árutartalékokból mintegy 200 millió dínár (mintegy 500 millió forint) értékű árut osztottak szét 10-15 kilós élelmiszer- és tisztasági csomagok formájában, amivel mintegy 150 ezer szavazópolgárt tudtak befolyásolni. A csomagokat azzal a feltétellel kaphatta meg valaki, ha vállalta, hogy 11 óráig elmegy szavazni, és a megfelelő helyre teszi az ikszet. A teljesítést ellenőrizték, volt, ahol a szavazóhelyiségek be is voltak kamerázva. Mi meg csodálkoztunk, hogy jó kampányt csináltunk, mégsem jött be a várt eredmény. Számításaink szerint ezzel a manőverrel a Vajdaságban hat mandátumot veszítettünk.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!