hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az IMF és a török áfium
Molotovnak látják Vargát a közgazdászok

2012. 07. 12.
Július 17-én kezdődnek meg a hivatalos tárgyalások a kormányváltás után kipaterolt Nemzetközi Valutaalappal a nemzetközi hitel­szerződésről. A magyar kormány hosszas huzavonát követően kapott időpontot, miután az Országgyűlés elfogadta a jegybanktörvény módosítását. Vezető közgazdászok között tartja magát az a nézet, hogy Orbán valójában nem is akar IMF-szerződést, csak akkor, ha a ked­vezőtlen gazdasági folyamatok miatt elkerül­hetetlen. Az időhúzásra pedig nagyszerű az önálló politikai karakterrel nem rendelkező Varga Mihály főtárgyaló, akit szerepére nézve Vjacseszlav Mihajlovics Molotovhoz, a Szovjet­-unió egykori külügyminiszteréhez hasonlítanak.

Sztálin legnagyobb riválisa, Trockij „a megszemélyesült középszerűségnek" nevezte Molotovot, aki elsősorban háttéremberként dolgozott Moszkvában a politikai vezetésben. Trockijnak és társainak történelmi veresége is jelzi, hogy alábecsülték ellenfeleik képességeit. A kissé szürke, bürokrata külsejű külügyminiszter a beszámolók szerint az egyetlen bolsevik csúcsvezető volt, aki mindig öltönyben és nyakkendőben jelent meg. Híres volt arról, hogy napokig tudott úgy tárgyalni, hogy lényegében semmilyen konkrétumot nem mondott, a londoni és washingtoni egyeztetések után pedig mindent pontosan letáviratozott Sztálinnal, soha nem képviselt különutas politikát.

Bár Orbán Viktor tavaly decemberben magabiztosan azt nyilatkozta, hogy idén januárban megkezdődnek az IMF-tárgyalások, mégis hat hónapnak kellett eltelnie, hogy egyáltalán időpontot kapjon Magyarország. Konzervatív, kormány-közelinek számító közgazdászok szerint Orbán Viktor kormányfő valójában csak az egyeztetések látszatát, illetve egy megállapodás opcionális lehetőségét akarja fenntartani az IMF-szerződéssel kapcsolatban. Az IMF-tárgyalásokért elsőként felelős Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter sem kapott szabad kezet a tárgyalásokon. Banki körökben az IMF-től az a hír szivárgott ki, hogy ezt maga Fellegi is elismerte az informális beszélgetéseken. Bár a kormánypárti politikusok a magyar médiában arról beszéltek, hogy nem értik, miért kekeckednek velük a nemzetközi intézmények képviselői, a teljes képhez azért az is hozzátartozik, hogy a kormány sem akart sokáig lényegtelennek tűnő kérdésekben engedni.

Ankara-modell

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!