hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mikor válunk felnőtté?

2012. 07. 19.
A brit The Telegraph munkatársai egy nemrégiben közzétett tanulmányban 50 pontos jegyzékben gyűjtötték össze azokat a tényezőket, amelyek 2000 megkérdezett interjúalany szerint bizonyítják felnőtté válásunkat. A félszázas lista színes spektrumán a rezsiköltség fizetésétől a saját étkészletig, a kerékcserétől a radiátor levegőtlenítéséig minden megtalálható, amit a britek a felnőtté válás alapvető jegyeiként tartanak számon.

A lista alapján a felnőttség kulcsmutatója például, hogy egy személy a pénzügyi döntéseit nem a szüleire bízza, képes sérülés nélkül vacsorát főzni, és van saját fűnyírója, amellyel maga vágja a füvét. A megkérdezett britek a szellemes megjegyzések mellett néhány megszívlelendő és elgondolkodtató ismertetőjegyet is feltettek a listára.

Az érettség mutatói közé sorolják például a házasságkötést, az önálló politikai véleményt és az étkezés utáni mosogatást is. A felmérés azt mutatja, hogy a legtöbb ember egészen 26 éves koráig nem érzi magát kész felnőttnek. Tracy Fletcher, a Skipton Building Society munkatársa számára az ötvenes lista érdekes és tanulságos információkat nyújtott. Elmondása szerint „a listán szereplő paraméterek azt mutatják, hogy van mit fejlődnünk például a ház- és a kertgondozás, vagy a főzés, illetve a személyes pénzügyek terén. Bizonyos tényezők, mint például a házvásárlás, a házasodás és a gyermekvállalás csak egy meghatározott életszakaszban merülnek fel. Ezek az örvendetes dolgok a fiatalság későbbi éveiben kerülnek a figyelem középpontjába, mivel a biztos munkahely és anyagi háttér megteremtése megelőzi a családalapítást".

A britek kétharmada számára a saját háztulajdon, mint alapvető célkitűzés, a lista legelején szerepel, ami egy felelősségvállalásra képes személy esetében javasolt, hiszen „mindenki számára nyilvánvaló, hogy a vagyoni létrán felfelé jutni manapság nehezebb, mint valaha". A józan ész és a gyakorlatiasság csak idővel érkezik, így van ez a pénzügyi döntések területén is. A lista első harmadában kulcsfontosságú tényezőként tűnik fel a tartalékolás a nyugdíjas évekre, a végrendeletírás, a havi költségvetések elkészítése és az életbiztosítás megkötése. A saját bankszámlán való takarékoskodás, illetve a házastárssal közös bankszámla fenntartása szintén a primer kategóriába tartozik.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!