hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Gyermekkereskedelem kínai módra

2012. 07. 12.
Két nagy gyermekrabló és csempészmaffia nyomára bukkant július első napjaiban a kínai rendőrség. Az ország 15 provinciájára kiterjedő razzia során, melyben 10 ezer rendőr működött közre, 181 gyermeket szabadítottak ki, és 802 gyanúsítottat vettek őrizetbe. A letartóztatottak között volt egy szülészeti klinikán dolgozó orvos is.

A gyermekcsempészet és a gyermekekkel való kereskedelem alapját sokak szerint az 1978-ban bevezetett „egykeelv" teremti meg Kínában. Ennek értelmében a városban élő házaspárok csak egyetlen gyermeket vállalhatnak, vidéken viszont, ha az első gyermek leány, az anyák egy második gyermeket is szülhetnek. A családtervezés szabályozása mellett az örökbefogadást lazán kezelő, gyakorlatilag nem létező törvények szintén elősegítik a gyermekkereskedelmet. Dacára a kemény, nemegyszer halálos ítéleteknek, a gyermekek adásvétele mára virágzó földalatti üzletté nőtte ki magát.

Országszerte gyermekek tízezreit rabolják el, egyes adatok szerint az eltűnt gyermekek száma eléri a 30-60 ezret is évente. Többségüknek teljesen nyoma vész. Az elrabolt kicsiket gyakran embertelen körülmények között, dobozokba, nejlonzacskóba préselve szállítják árvaházba, ahol örökbefogadó szülőknek adják el őket. Jól szervezett nemzetközi bűnszervezetek és helyi bandák vesznek részt mind a Kínán belüli, mind az ország határain kívüli „értékesítésben", melynek során sok gyermek nyugati országokba - Nagy-Britanniába, Amerikába, illetve Kanadába - kerül.

A gyermekek árát nemük szerint határozzák meg. Egy lány csecsemőért 30-50 ezer jüant (kb. 1-2 millió forintot) kérnek az örökbefogadó szülőktől. Mivel Kínában a fiúgyermek tradicionálisan értékesebb, egy fiú újszülött 70-80 ezer jüant (kb. 2,5-3 millió forintot) ér.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!