hetilap

Hetek hetilap vásárlás
„Kedves Vezetők” lépten-nyomon

2012. 07. 19.
Rákosi Mátyás inkognitóban járja az országot, hogy felmérje, milyen a hangulat. Egy kisvárosban beül a moziba. Elkezddik a Híradó, az els tudósításban feltŐnik maga. A nézk felállnak, ütemesen tapsolva skandálják: Él-jen Rákosi, él-jen Rákosi! Rákosi is feláll, a meghatottságtól mozdulni se tud, amikor valaki hátulról meg­böki, és a fülébe kiabálja: Tapsolj, kopasz, mert elvisz az ÁVO!

A fenti vicc egy sor önkormányzati heti-, illetve havilap átlapozása után tolult fel az emlékezetből, noha természetesen a mai vezetők semmiképpen nem állíthatók párhuzamba az ötvenes évek kommunista urával. A propagandához való viszonyuk viszont más kérdés: úgy tűnik, a jelen első emberei is szeretik, ha legalább saját településükön körülöttük forog a világ.  
Nagykőrös önkormányzati hetilapjában, a Nagykőrösi Önkormányzati Hírekben vitathatatlanul Czira Szabolcs polgármester (Fidesz) áll a népszerűségi lista élén. A város első embere tizennégy írásos híradásban jelenik meg a tizenkét oldalas újság legutóbbi számában, emellett pedig hét kitűnő fényképfelvétel is őt ábrázolja.
A címlapon mindjárt kettő, majd a belső oldalakon további öt. A kiegyensúlyozott tájékoztatás elvét szigorúan maga előtt tartva a lap beszámol Czira Szabolcs munkásságának utolsó egy hetéről, pontosabban az utolsó egy hét eseményei közül a város életére legnagyobb hatással bíró történésekről. Így például arról, hogy a tanév végén Czira Szabolcs köszöntötte a város kiváló diákjait és pedagógusait, számukra okleveleket és virágcsokrokat nyújtott át, miközben a megható eseménynek helyet adó Deák tér zsúfolásig megtelt.
A polgármester persze a legkisebbekre is gondolt: minden Balatonakaliban táborozó gyermek egy Czira Szabolcs aláírásával díszített strandlabdát kap ajándékba. A labda felfújható. A lap tudósításából az is kiderül, hogy a szülőknek nincs okuk az aggodalomra: a tábori körülményeket Czira Szabolcs személyesen ellenőrizte, amikor június 1-jén műszaki bejárást tartott Nyíkos Sára jegyző társaságában. Czira Szabolcs polgármester megnyugvással tapasztalhatta, hogy nemcsak megfelelő feltételek, hanem javuló szolgáltatások, bővülő lehetőségek várják a nyaralókat.
Még ugyanezen az oldalon számol be a lap arról, hogy Czira Szabolcs nemcsak a Balaton­akaliban táborozó gyermekekre gondolt, hanem
a Pálfájai Oktatóközpontban vakációzókra is: „Az idei nyáron érkezőket meglepetés is várta, hiszen az idén nyáron Czira Szabolcs polgármester jóvoltából egy medence várja a Pálfájai Oktatóközpontba táborozni érkező gyermekeket” – olvasható a szóismétlésekben sem fukarkodó Nagykőrösi Önkormányzati Hírek harmadik oldalán. A lap munkatársa fontosnak tartotta leszögezni, hogy „Mint a képünkön is látszik, a Dalmadys [sic!] gyermekeknek elnyerte tetszését a polgármester ajándéka”. A képen egyébként az is jól látszik, hogy Czira Szabolcs személyesen tekintette meg a fürdőző gyermekeket.
A negyedik oldalon megtudhatjuk, hogy Marton Tibor, az Allianz Hungária Zrt. hálózati igazgatója örömteli hírrel kereste fel Czira Szabolcs polgármestert, mert mint Marton Tibor elmondta, a cég folyamatos fejlődése lehetővé teszi, hogy Nagykőrösről is új munkatársak csatlakozzanak a társasághoz.
A következő oldal, az ötödik, más mint a többi. Ezen az oldalon egyszer sem szerepel a polgármester neve, és egyetlen róla készült fotót sem közölnek. Talán a megbillent egyensúly helyreállítása lehetett a következő oldal szerkesztési főszabálya, mert itt viszont négyszer is megemlítik Czira Szabolcsot, továbbá két fényképfelvételen is ő látható, amint közéleti tevékenységet folytat.
Nagykőrös hazánk egyik legélhetőbb városa, hiszen ez az a település, ahol megújul a tűzoltólaktanya. A Nagykőrösi Önkormányzati Hírek leg­újabb lapszámának hatodik oldalán számol be arról, hogy „a napokban Czira Szabolcs polgármester a munkálatok helyszínén tekintette meg a beruházás kivitelezését”. (Ezt egyébként máshol mint a munkálatok helyszínén, nehéz is lett volna megtekinteni – a szerk.) Czira Szabolcs polgármester minden­esetre a Nagykőrösi Önkormányzati Híreknek nyilatkozva elmondta: „Örömteli dolog, hogy Nagykőrösön ismét egy patinás épület kaphatja vissza régi fényét.”    
A népszerű hetilap friss kiadásából megtudhatjuk továbbá, hogy egy „jubileumi faültetésen hársfát ültettek Hernádi László atyával”, továbbá az is kiderül, hogy „a jeles eseményre városunk polgármestere, Czira Szabolcs és kedves családja is ellátogatott”.  
Czira Szabolcs kevés tudósításból maradt ki: az egyik ilyen az önkormányzatvezetők óvodai látogatása, ahol Körtvélyesi Attila alpolgármester köszöntötte kedves szavakkal a megjelenteket; illetve a Nagykőrösi Önkormányzati Hírek halálozási rovata.
A közpénzből finanszírozott lap felelős szerkesztője egyébként Czira Szabolcs, a szerkesztőbizottság elnöke.
Nagykőrös persze lehetne kiragadott példa, de nem az. A Hetek által találomra kiválasztott települések helyi lapjaiban hasonló tendencia rajzolódott ki: Cegléd város húszoldalas önkormányzati kiadványában például tizenöt hírben – és négy közleményben – jelenik meg Földi László polgármester (Fidesz) neve, továbbá négy fotón látható. Földi László az előző lapszám megjelenése óta Cegléddel összefüggésben köszöntött, fogadott, versenybe szállt, látogatott, vendégül látott, kézjegyével látott el, megnyitott és végigszurkolt – többek között.
Nagykanizsa városi lapjában a Kanizsa május
31-ei számában Cseresnyés Péter polgármester (Fidesz) hétszer szerepel. Fotók tekintetében visszafogott, mindössze egy kép van róla, de az legalább a címoldalon. 
Egyek község tizenhat oldalas lapjának legutóbbi számában három teljes oldalt maga Miluczky Attila (független) polgármester írt, Pomáz önkormányzati lapja minden számában hosszú interjút közöl Vicsi László (Fidesz) polgármesterrel, és gyakran kárhoztatják a város nehézségeiért az előző vezetést.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!