hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2012. 06. 15. (XVI/24) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Bojkott-dominó Izrael ellen

Dél-Afrikát és Dániát követve Svájc legnagyobb élelmiszer-üzletlánca, a Migros is bejelentette, hogy átcímkézi az Izrael területéről érkező termékeket. A vásárlók kívánságára hivatkozva jövőre már az eddigiektől eltérően jelzik az árucikkek eredetét.

Fogy az energia

A japán kormány két atomreaktort indítana újra a Japán-tenger partján fekv fukui üzemben. A döntést mindeddig halogatták, attól tartva, hogy az egy éve történt fukusimai katasztrófa miatt a lakosság ellenezné a reaktorok újrabekapcsolását.

Kiútkeresés

Nem elég már a gazdasági szankció és az enyhe diplomáciai nyomás Szíriával szemben, új megoldás után kutat a Nyugat, miközben Oroszország még mindig nem enged. Újabb tömegmészárlásra került sor Hama környékén – a véres gyilkosságok napi szinten folytatódnak, és az ENSZ megfigyeli semmit sem tehetnek ennek megakadályozására.

Megosztó politika

Gyzött a magyarok versenyében az RMDSZ, de összességében teret vesztettek az erdélyi magyarok a romániai önkormányzati választásokon. Az anyaországból irányított megosztó kampány elriasztotta az embereket az urnáktól.

A határ a csillagos ég - Kína űrhatalomra tör

Közeledik a nap, amikor Kína a Holdon is megveti a lábát. Az ázsiai ország Őrprogramja rohamléptekkel halad: a napokban várható a Sencsou 9 elnevezésŐ Őrhajó kilövése. A jármŐ háromfs személyzetének egyik tagja valószínŐleg n lesz.

Sebességváltás Iránban

„Az iszlám világ keljen fel, és követelje jogát az  atomfegyverekhez” – sürgette az iráni hivatalos média. Irán immár nyíltan üzeni a világnak, hogy az amerikai és az izraeli „agresszió” ellen szüksége van atombombára.

Rajtaütés Moszkvában

Kommandósokkal félemlíti meg ellenfeleit Putyin: június 11-én reggel Alekszej Navalnij ajtaját kivágták, és úgy törtek be hozzá. Ezzel párhuzamosan az összes fontos ellenzéki vezetnél is „házkutatás” zajlott, a tüntetk kedvét pedig drákói és antidemokratikus törvényekkel vennék el a hangoskodástól.

Reszkessenek az árulók!

A bankautomatákból való készpénzfelvétel korlátozásával, a tke­mozgások ellenrzésével és a schengeni egyezmény felfüggesztésével készül az Európai Unió az esetleges görög kilépésre. Bár Brüsszelben hangsúlyozzák, hogy a vészforgatókönyveket csak elméleti lehet­ségként készítették, az Eurogroup munkacsoportja részleteiben is foglalkozott azzal, hogyan lehet megelzni, hogy egy görög bank­pánik egész Európát megrázza. A június 17-ei megismételt válasz­tások esélyese, a Sziriza párt vezetje azt ígérte, hogy „hétftl el lehet felejteni a mentcsomagot”.

Kis francia forradalom

Ritka alacsony részvétel mellett zajlott a parlamenti választások els köre Franciaországban. A következ öt évre az egysége­sebb baloldal felé billen a mérleg az alsóházban, melynek 577 székérl döntenek az állam­polgárok két forduló során.

Belföld

Keresztapák

A '70-es években San Franciscóban fordult elő, hogy a rendőrség negyven százaléka a maffia zsoldjában állt. Az Egyesült Államokban a botrányokat követően a rendőrséget újra kellett alapítani. A lapunknak nyilatkozó kriminológus szerint a BRFK működését megrázó korrupciós botrány elvezethet idáig.

Feltáratlan múlt

Az 1956-os forradalom és szabad­ság­harc leverését követ megtorlás során koncepciós perben 1958. június 15-én ítélték halálra Nagy Imre miniszter­elnököt, Maléter Pál honvédelmi minisztert és Gimes Miklós újságírót.

Nincs fordulat, de amortizálódik a Fidesz

Nem igazolták más közvélemény-kutatók a Tárki intézet májusi, nagy visszhangot kiváltott kutatását, miszerint az MSZP támogatottsága beérte a Fideszét, pontosabban, hogy a Fidesz népszerűsége hirtelen „lesüllyedt" a szocialisták szintjére.

Nem vált be az erőszakos mérnökösítés

Nem sikerült átterelni a felvételiz fiatalok tömegét a mŐszaki, természettudományi és informatikai képzésekre a felsoktatásban, a részösztöndíjas képzésekre ugyanis alig akad jelentkez. Kevesen jók fizikából, biológiából vagy kémiából, ráadásul nem elég, hogy fizetniük kell a képzésért, de a röghöz köt hallgatói szerzdést is alá kell írniuk.

Alföldi mutyi

A személyes ismerettségek miatt a „pénzügyi szigor” nem került kellen érvényesítésre, amikor a kihelyzett hitelek a romló gazdasági helyzet miatt veszélybe kerültek - egy magyarázat szerint ez vezethetett a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet bezárásához, ahol mintegy 17 ezer betétes - köztük három önkormányzat - mintegy 40 milliárd forintja „ragadt bent”.

IMF-fel riogatják a vasutasokat

Egy minisztériumi szakértő állásába került, hogy kikotyogta: a kormány vasútvonalak megszüntetésére készül, ráadásul a felelősséget a „mocskos, büdös” IMF-re akarja hárítani. Az ügy azért is kínos, mert ellenzékben a Fidesz folyamatosan tiltakozott a MÁV-járatok ritkítása ellen, kormányra kerülve pedig előbb kipaterolta, majd újabb hitel reményében visszahívta az IMF-et.

Hit és értékek

Rock a tékozlókért

Régen fordult elő utoljára, hogy világhírű előadók európai turnéjuk során több koncertet is adtak Magyarországon. A Classic Petra is csak egy fellépést vállalt 2011-ben Budapesten, de idén három - teltházas - bulit is adtak, összesen 15-16 ezer fős közönség előtt. „Nashville-ből, a Hard Rock fesztiválról jöttünk, és itt Budapesten ért bennünket utol a jó hír: legújabb koncertlemezünk, a Back To The Rock: Classic Petra Live az első helyen debütált az amazon.com sikerlistáján" - mondta a veterán csapat négy évtizede legkitartóbb tagja, Bob Hartman szólógitáros-zeneszerző. A Petra tagjaival a Budapesti Hit Arénában tartott kétórás fergeteges koncertjük után beszélgettünk.

Lefoglalták a Vatikáni Bank titkos iratait

Életveszélyben érzi magát a Vatikáni Bank (IOR) május végén leváltott elnöke. Mint beszámoltunk róla, Ettore Gotti Tedeschit egy rendkívüli igazgatótanácsi ülésen mentették fel, viharos körülmények között. (Vendetta a pápa ellen. Hetek, 2012. június 1.)  Az olasz rendőrség június 9-én házkutatást tartott Tedeschi lakásán, ahol egy páncélszekrényben 47 aktát találtak. Ezek a hírek szerint a Szentszék és az IOR titkos ügyleteit dokumentálják. A bankár „életbiztosításként" tette félre az iratokat, amelyeket az olasz rendőrség vizsgál. A Vatikán perrel fenyeget, és visszaköveteli a dokumentumokat, amelyek a hírek szerint a Vatileaks kiszivárogtatásoknál jóval kellemetlenebb ügyekről szólnak.

HÁTTÉR

Csak aranyban gondolkozunk

Cseh László méltán nevezhető a Hargitay András, Darnyi Tamás, Czene Attila által megteremtett magyar vegyesúszó-hagyományok követőjének. Pekingben háromszor állt a dobogón, a világ- és Európa-bajnokságokról nyolc éve szállítja kosárszámra az arany-, ezüst- és bronzérmeket. A debreceni Európa-bajnokságon hat érmet nyert, köztük három aranyat. Huszonhét évesen harmadik olimpiájára készül rendkívüli elszántággal: Londonban „a cápadresszes" idők nyomába eredve szeretne meglepetéseket okozni.

Ray Bradbury: Marsbéli krónikás

Amikor Ray Bradbury 91 éves korában eltávozott az élők sorából, hírességek egész sora, az ame­rikai kultúra reprezentáns képviselői fejezték ki nagyrabecsülésüket és fájdalmukat a halálhír nyomán. Sőt, még Barack Obama Elnöki Hivatala is rövid, de inkább érzelmes, mint hivatalos közleményt bocsátott ki.

A „helyreállt” jogállam

Mint Polt Péter legfőbb ügyész nem kis büszkeséggel megállapította, most először fordult elő, hogy egy kormányfő részt vett az Ügyészség Napjának rendezvényén. És tegyük mindjárt hozzá, eddig az sem volt divat, hogy miniszterelnök jelenlétével tisztelte volna meg a vádhatóság embereinek kitüntetését – kvázi ő adja át az ordókat az arra érdemeseknek.

Féljünk-e az E-bombáktól?

Történelemórákról mindenki emlékezhet még rá, hogy a hidegháború során mind az Egyesült Államok, mind a Szovjetunió hidrogénbombákat robbantott fel kísérleti tesztelések céljából. A detonáció egyik ,,mellékhatásáról” már kevesebb hír jelent meg. Az egyik amerikai kísérlet során ugyanis a Hawaii-szigetek egy része sötétségbe burkolózott, Ausztráliából pedig rádiós zavarokról jött jelentés.

Lebuknak a daganatok

Több daganat ellen is hatékony vakcinát fejlesztenek kutatók – közölte nemrégiben a The Telegraph nevŐ brit napilap. A kutatók által használt ImMucin nevŐ oltóanyag ugyanis egy olyan molekulát céloz meg, amely számos daganatban kimutatható, így akár általános rákgyógyszerként is alkalmazható lenne.

Gyerektervezők - Genetikai térképek magzatokról

A Washingtoni Egyetem tudósainak a világon elsként sikerült egy még meg nem született gyermek teljes géntérképét felállítaniuk az anya vérében és az apa nyálában található DNS minták alapján. Az esemény azonban igen ellentmondásos, ugyanis ezzel nemcsak a betegségek, hanem akár maguk a magzatok is „szŐrhetvé” válnak - elvileg akár a várható természetes adottságaik alapján is.

Öt percen belül bármi megoldható

A józsefvárosi Négy Tigris piac egyszerre híres és hírhedt. Híres az „óccó” és egyben kétes eredetŐ portékáiról, arról, hogy pillanatok alatt szinte minden elérhet – Ralph Lauren ingtl az érettségi bizonyítványig. Mi például hamis számlát vettünk – szigorúan csak a cikk kedvéért.

Toplistás melódia

A középiskolások jellemzen a zsebpénzükért dolgoznak júliusonként, míg a felsoktatásban tanulók a megélhetésükért és nemcsak nyáron, hanem egész évben. A legbiztonságosabb az iskolaszövetkezeteken, esetleg ismersökön keresztüli munkavállalás, az utcai kilincselgetéssel szerzett munka egyre több veszélyt, visszaélést rejthet, elssorban a bérkifizetés terén.

Kétsebességes Európa

Ömlik Németországban a pénz. 2011 végére a német gazdaság külkereskedelmi mérleg többlete a többi euróövezeti országgal szemben elérte az 1180 milliárd eurót – derült ki Róna Péterrel, az MNB felügyelő­bizottságának tagjával készített interjúnk­ból. Az ismert közgazdásszal Európa és Magyarország gazdasági lehetőségeiről beszélgettünk, illetve arról, hogy miért nem igaz, hogy a görögök lusták és korruptak.

KÁVÉSZÜNET

Sokkterápia - Ukrajna csupa meglepetés a nyugatiak számára

Az Európa-bajnokság sok résztvevő számára okozott már meglepetéseket, de nem csak a meccsek végeredményét illetően. Pedig az ukrán társszervezők mindent igyekeztek megtenni, hogy a hozzájuk érkező külföldiek jól érezzék magukat: a hatóságok például 400 ezer kóbor állatot – főként kutyákat – irtottak ki – emiatt azonban az állatvédők vonultak az utcára.

Erőfoci 2012

Valamivel több mint egy teljes csoportkör lejátszása után kezdenek kirajzolódni az erviszonyok a lengyel–ukrán közös rendezésŐ Európa-bajnokságon, és máris részünk lehetett néhány vaskos meglepetésben is. A színvonal kiváló, ennek ellenére nem csak a játékról szólnak a hírek.

Normális ízek márpedig vannak

Két hete megnyitotta kapuit Budapest szívében, a Deák téren az adalékmentes tejtermékeirl országszerte jól ismert és egyre nagyobb rajongótáborral rendelkez Cserpes SajtmŐhely tejivója. Cserpes Istvánnal a trendit és a retrót ügyesen ötvöz bels kialakítású éttermében, turmixgépzümmögésben beszélgettünk.

Bottal jár, sőt kettővel

A minőségi életmód elképzelhetetlen rendszeres testmozgás nélkül. Ezt bármikor el lehet kezdeni, nem kell hozzá sportolói múlt, nem számít az életkor és a testsúly, csak a kezdéshez szükséges döntést kell meghozni. Azonban ez pont azoknak a legnehezebb, akik számára leginkább szükséges lenne a változás. A megfelelő mozgásforma kiválasztása a legfontosabb feladat. Egyszerre kell hogy rövid idő alatt erőnléti javulást, esetlegesen testsúlycsökkenést és jó közérzetet is biztosítson.

Noé, Mózes, Hollywood

Egyszerre több hollywoodi szuperprodukció is készül bibliai témákból. Steven Spielberg már az Egyiptom hercege DreamWorks-rajzfilm ötletadójaként jelezte, hogy érdekli Mózes személye. Most eljött az idő, hogy saját maga rendezzen filmet a zsidó szabadítóról. Az „Istenek és királyok” munkacímmel futó szuperprodukció forgatása jövőre kezdôdik, és forgatókönyve – az előzetes hírek alapján – a Tórában szereplő bibliai történetet veszi alapul.

Túlélésre programozva - Bear Grylls, a vadon gyermeke

Ki gondolta volna, hogy egy brit nemesi családba született egyetlen fiúgyermek, aki Anglia legelitebb iskoláiban tanult, felntt korában kalandfilmhs módjára tanítja majd a tévénézket arra, hogyan kell a legveszélyesebb helyzeteket túlélni a vadonban?
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!