hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Bojkott-dominó Izrael ellen

2012. 06. 14.
Dél-Afrikát és Dániát követve Svájc legnagyobb élelmiszer-üzletlánca, a Migros is bejelentette, hogy átcímkézi az Izrael területéről érkező termékeket. A vásárlók kívánságára hivatkozva jövőre már az eddigiektől eltérően jelzik az árucikkek eredetét.

A termékek különleges jelzésére azért van szükség, mert mint állítják, a svájci kormány és az ENSZ a Jordán folyó nyugati partját és Kelet-Jeruzsálemet az ott élő zsidó telepesek miatt a nemzetközi jog alapján illegálisan megszállt területnek tartja. Emiatt a zsidó telepekről érkező termékeken a korábbi „Made in Israel" (azaz „Izraelben készült") jelzés helyett a „Nyugati-parton készült, izraeli telepes terület", illetve „Kelet-Jeruzsálemben készült, izraeli telepes terület" megjelölés olvasható majd.

Monika Weibel, az üzletlánc szóvivője szerint szó sincs arról, hogy a Migros csatlakozna a Palesztina-barát iszlamista csoportok Izrael elleni bojkottra szóló felhívásához, hiszen a termékek a polcokon maradnak. Mindezzel csak a vásárlóknak kívánnak szabad döntési jogot biztosítani arra, hogy megvásárolják vagy sem a kérdéses termékeket. A Svájci-Izraeli Kereskedelmi Kamara ugyanakkor „álcázott bojkottra való felhívás"-nak minősítette a döntést.

A svájci üzletlánc döntése néhány héttel követte a dél-afrikai kormány májusi bejelentését, mely szerint a Ciszjordániában izraeli cégek által előállított termékeket helytelen az „Izraelben készült" jelzéssel ellátni, és fel kell tüntetni, hogy azok a „megszállt palesztin területről" származók. A felhívásban szerepelt emellett az is, hogy Dél-Afrika Izrael Államot csak az ENSZ által 1948-ban meghatározott határokon belül ismeri el, hatályon kívül helyezve ezzel az 1967-ben meghúzott határokat.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!