hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ray Bradbury: Marsbéli krónikás

2012. 06. 14.
Amikor Ray Bradbury 91 éves korában eltávozott az élők sorából, hírességek egész sora, az ame­rikai kultúra reprezentáns képviselői fejezték ki nagyrabecsülésüket és fájdalmukat a halálhír nyomán. Sőt, még Barack Obama Elnöki Hivatala is rövid, de inkább érzelmes, mint hivatalos közleményt bocsátott ki.

Mi volt a titka ennek az időskorában is friss elméjű, ezüstös hajú írónak? Valószínűleg annyi, hogy igazi mesélő volt. Ha kellett, történetei a Marson játszódtak, ha kellett, egy cirkuszban, de mindig az motiválta őt: hogyan lehetne még jobb történetet mesélni az olvasóknak.

Egyszerű családból származott. Azonban már fiatalon nem tudott és nem is akart parancsolni képzeletének. Történt ugyanis, hogy kilencéves koráig a Waukegan News-Sun nevű helyi lapból mindig kivágta (az USA-ban ikonikusnak számító) Buck Rogers-képregénykockákat. Az iskolában társai emiatt olyannyira csúfolták és megszégyenítették, hogy ő is elhitte: a jövővel való foglalatosság és maga Buck Rogers is csupán gyermeki hóbortosság, amelyből neki is ki kell nőnie. Összetépte hát az egész gyűjteményt.

Két héttel később zokogva ébredt: „Hogy tehettem ezt?" Újra elkezdte gyűjteni a képregényeket, és szentül megfogadta, hogy ezentúl nem hagyja magát eltéríteni a saját útjától. Ahogy később mondta, szereti ezt a kilencéves énjét, mert általa megtanulta a túlélést.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!