hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nincs fordulat, de amortizálódik a Fidesz
A májusi Tárki-felmérés nagy visszhangot váltott ki

2012. 06. 14.
Nem igazolták más közvélemény-kutatók a Tárki intézet májusi, nagy visszhangot kiváltott kutatását, miszerint az MSZP támogatottsága beérte a Fideszét, pontosabban, hogy a Fidesz népszerűsége hirtelen „lesüllyedt" a szocialisták szintjére.

A Tárki május végén azzal keltett feltűnést, hogy méréseik szerint a Fidesz-KDNP támogatottsága a teljes népességen belül az áprilisi 21 százalékról májusban 16 százalékra zuhant,, míg a szocialista párté 13 százalékról 15 százalékra nőtt. A Fidesz-KDNP támogatottsága a biztos pártválasztók (ők azok, akik elméletileg elmennének szavazni) körében áprilisról májusra 39 százalékról 32 százalékra esett visz­sza, eközben az MSZP-é 25 százalékról 31 százalékra növekedett. Azonban ezt a váratlan, drámai fordulatot később sem a Median, sem a Századvég mérései nem tükrözték. Mindkét kutatóintézetnél ugyanis még mindig jelentős különbséget mértek a Fidesz és a szocialisták között, az előbbiek javára.

Legutóbb az Ipsos publikált friss adatokat, amely csak részben hasonlított a Tárki méréseihez. Az Ipsos úgy mérte: június elején a Fidesz növelte a támogatottságát a teljes lakosság körében (16-ról 17 százalékra), míg az MSZP-nek a május eleji 12-ről 15 százalékra bővült a szavazótábora.

A biztos pártválasztók körében ennél az intézetnél a Fidesz 35 százalékon, míg az MSZP 31 százalékon áll. Noha az Ipsos szerint is zárul az olló a két párt között, de az intézet adatai szerint nem lehet a Fidesz drámai népszerűségvesztéséről beszélni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!