hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kétsebességes Európa
Interjú Róna Péter közgazdásszal

2012. 06. 15.
Ömlik Németországban a pénz. 2011 végére a német gazdaság külkereskedelmi mérleg többlete a többi euróövezeti országgal szemben elérte az 1180 milliárd eurót – derült ki Róna Péterrel, az MNB felügyelő­bizottságának tagjával készített interjúnk­ból. Az ismert közgazdásszal Európa és Magyarország gazdasági lehetőségeiről beszélgettünk, illetve arról, hogy miért nem igaz, hogy a görögök lusták és korruptak.

Görögország 130 milliárd euró hitelt kapott a közelmúltban, és mégis az összeomlás szélén áll. Hogy jutottak idáig, kik a felelősök, és mi itt a szerepe a közös valutának, az eurónak?

- 2009 júniusában, egy interjúban azt mondtam, hogy mire Magyarország eljut az euró bevezetéséhez, euró talán már nem is lesz. E mögött egy olyan elemzés állt, ami Görögország esetében hatványozottan érvényes, hogy tudniillik az euró komoly belső szerkezeti problémákkal lett összetákolva, azaz nem felelt meg a hatvanas évek elején felállított optimális valutaövezet elméletnek.  Ennek az elméletnek a megalkotói - köztük a magyar Balassa Béla - azt mondták, hogy ha nagyon eltérő fejlettségű országok kerülnek ugyanazon valutaövezetbe, ez az eltérés előbb-utóbb szétfeszíti a valutaövezetet, mert bebetonozza a fejlettebb gazdaságok versenyelőnyét a gyengébbekkel szemben. Az utóbbiak ugyanis egy közös pénz esetén elveszítik azokat az eszközöket, melyek a felzárkózásukban segíthetnék őket. Kialakul tehát egy ördögi kör: a fejlettebbek számára a közös valuta alulértékeltté válik, a fejletlenek számára viszont túlértékeltté. És ezt a helyzetet nem tudják javítani sem leértékeléssel, sem átmeneti védővámokkal, vagy más makrogazdasági eszközzel, hiszen ezek a lehetőségek a valutaövezethez történt csatlakozással megszűntek a számukra. A fejlett gazdaságokat a fejletlenek rovására további versenyelőnyhöz juttatja a számukra alulértékelt valuta - jelen esetben az euró. Ennek a folyamatnak a következtében az euró bevezetésétől 2011 végére a német gazdaság külkereskedelmi mérleg többlete a többi euróövezeti országgal szemben elérte az 1180 milliárd eurót.

Ennyivel tartozik az összes többi eurózónabeli ország Németországnak?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!