hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A határ a csillagos ég - Kína űrhatalomra tör

2012. 06. 15.
Közeledik a nap, amikor Kína a Holdon is megveti a lábát. Az ázsiai ország Őrprogramja rohamléptekkel halad: a napokban várható a Sencsou 9 elnevezésŐ Őrhajó kilövése. A jármŐ háromfs személyzetének egyik tagja valószínŐleg n lesz.

A hétvégén a Sencsou 9-et már átszállították sivatagi kilövőállomására, ahol indulás előtt a szakemberek még különféle teszteket végeznek el rajta. Ha a hónap közepére tervezett küldetés sikerrel jár, akkor az Egyesült Államok és Oroszország után Kína lesz a harmadik nemzet, amelynek saját űrhajója saját legénységgel végzi el feladatát az űrben.
A tervek szerint az űrhajósok útjuk során tudományos kísérleteket fognak végrehajtani, majd landolnak a Tienkung 1 (Mennyei Palota) nevet viselő kísérleti űrállomáson. A három asztronautából csak kettő fogja elhagyni a fedélzetet, hogy egyikük készenlétben álljon egy esetleges vészhelyzetre is. A Mennyei Palota tavaly óta „üzemel”: egy távvezérlésű, utasok nélküli űrhajó novemberben már sikeresen leszállt rajta.
A kiszivárgott hírek szerint a Sencsou 9-nek női utasa is lesz, ami azért különleges, mert a történelem során eddig mindössze hét nemzet küldött női asztronautát az űrbe, ezek közül is csak két ország (az Egyesült Államok és a Szovjetunió) képviselői utaztak saját nemzetük űrhajójával. 
A két lehetséges női jelölt, Liu Jang és Vang Japing, máris rendkívüli népszerűségnek örvend az országban. Mindketten harmincnégy évesek, férjezettek, gyermekük van, és a kínai légierő hivatásos pilótái.  Miután egy internetes oldal közzétette fényképeiket, néhány órán belül megjegyzések tízezrei árasztották el a honlapot. A hozzászólók többsége máris nemzeti hősöket lát bennük. Sokak szerint a tény, hogy női résztvevője is lesz a közelgő űrutazásnak, azt bizonyítja, hogy megváltozott a nők szerepe a kínai társadalomban.
Mivel a Mennyei Palota csak átmenetileg és kísérleti jelleggel kering a Föld körül, Kína 2020-ig szeretne egy, a Nemzetközi Űrállomáshoz hasonló saját állomást létrehozni a világűrben. Elsődleges céljai közt szerepel az is, hogy a közeljövőben embert küldjön a Holdra. Amerikai szakértők szerint Kína törekvései egyértelműen arra irányulnak, hogy saját technológiával rendelkező, független űrhatalommá váljon. Peking egyébként a napokban írt alá egyezséget Pakisztánnal egy 2020-ig szóló együttműködésről az űrkutatásban.

Óvatosság

Stephen Smith ausztrál védelmi miniszter nem szeretne a hírhedt kínai kémkedés áldozatává válni, ezért hivatalos pekingi látogatásának idejére Hongkongban „felejtette” laptopját és mobiltelefonját. Elemzk szerint az eset azért is kínos, mert Smith pontosan a hŐvös kínai–ausztrál kapcsolat javítását célzó tárgyalásokra érkezett Kínába. A miniszter azonban nem lát tettében semmi kivetnivalót. Mint mondta, „köztudott, hogy a modern világban az embert mindenfelé fenyegeti a kibertámadás veszélye, úgyhogy egy kormányképvisel részérl teljesen indokolt megtenni a szükséges óvintézkedéseket”. Kínát idrl idre azzal vádolják, hogy széleskörŐ lehallgatásokat és kiberkémkedést folytat külföldi célpontok ellen. Az egyik ominózus esetben állítólag kínai hackerek feltörték az ausztrál miniszterelnök számítógépét.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!