hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Választási fejtörők

2012. 05. 04.
Marine Le Pen, a szélsjobboldali Front Nationale (FN) vezetje könnyen kulcsfigurája lehet a választások második fordulójának. Le Pen, aki még apjánál is nagyobb sikerre vezette a Nemzeti Frontot, a voksok csaknem egyötödét szerezte meg az els forduló során. Ennyi szavazópolgárral a háta mögött Nicolas Sarkozyt is választásra akarja kényszeríteni a két forduló között.

A regnáló köztársasági elnök nem zárkózhatott volna el az FN vezéré­nek feltételeitől, ha még eséllyel szeretne indulni a második, mindent eldöntő fordulón. Így látta legalábbis eleinte Marine Le Pen, aki a júniusban esedékes parlamenti választásokon kötendő szövetség nyílt ígéretét várta Sarkozytől, az elnökválasztás második fordulóján való támogatásáért cserébe. A teljes képhez hozzátartozik, hogy Le Pen is nehéz helyzetben van, mivel szavazói közül sokan nem örülnének, ha a baloldali François Hollande-ot segítené hatalomra.
Egyelőre ebben bízhat Sarkozy is, aki már az első forduló előtti beszédeiben is szélsőséges vizekre evezett, hogy kifogja a szelet az FN vitorlájából –    mérsékelt sikerrel. A harmadik és negyedik hely szélsőjobb, illetve szélsőbal szavazatai együttesen a Sarkozyt megelőző Hollande voksainak számát is túlszárnyalják. Sarkozy erre építve továbbra is a szélsőségesebb üzenetek kisajátításával próbálja maga mellé állítani a Le Penre voksolókat. Retorikájában mindent egy lapra látszik feltenni – május 1-jei ünnepi beszédében egyenesen a szakszervezeteknek ment neki: „A vörös zászló helyett Franciaországot, a hazugságok helyett inkább a fizetésből élők valódi érdekeit kellene képviselnetek” – mondta Sarkozy.
Marine Le Pen tehát nem tudta Sarkozyre erőltetni feltételeit. Úgy döntött, kihátrál a rá nehezedő kettős elvárások felelőssége alól. Május 1-jén a párizsi Opera téren összegyűlt több ezres tömeg előtt kijelentette: „…mindenkinek saját lelkiismerete szerint kell szavaznia, én is ezt teszem… sem bizalmat, sem mandátumot nem szavazok egyik jelöltnek sem.”
Vezető párttársai közül többen nyilatkoztak úgy, hogy Hollande-ra szavaznak majd, de ő egy saját nevére, és az azzal fémjelzett mozgalomra utaló szójátékkal jelezte: vasárnap ugyan fehér lapot ad be, de júniusban tengerkéket. Ezzel egy új forgatókönyvbe vetett reményének adott hangot, mely szerint a várhatóan vesztes Sarkozy mögül kihátráló jobboldali szavazók egy új formációban állhatnak majd Le Penék mögé. A „Tengerkék Összefogás” (Rassemblement Bleu Marine) a parlamenti választásokon elméletileg jól szerepelhet. Az új jobboldali tömörülés élére készülő Le Pen azonban jó előre fel akarta menteni a „Marine” nevet a vád alól, miszerint a baloldal szekerét tolná. Ezért jelentette be már kedden, hogy vasárnap „tiszta lappal” (fehér lappal) fog szavazni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!