hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2012. 05. 04. (XVI/18) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Hajnalfény és terror

Oszama bin Laden levadászásának egyéves évfordulóján váratlan villámlátogatást tett Afganisztánban Barack Obama amerikai elnök. Bár a látogatás hivatalos célja, hogy stratégiai megállapodást kössön Hamid Karzai afgán elnökkel az amerikai kivonulást követő időszakról, az időzítés szemmel láthatóan már az amerikai elnökválasztási kampány része. Obama látogatását követően alig két órával a tálibok öngyilkos merényletet hajtottak végre a Kabul keleti részén található Green Village nevű megerősített komplexum ellen, amely legalább hét ember életét követelte.

Elrabolva - Magyar túszok Szíriában

Két magyar állampolgárt raboltak el Szíria észak-keleti részén szombat hajnalban. Az eddigi értesülések szerint a magyarokat egy rablótámadás során ejtették túszul egy cég telephelyén ismeretlen fegyveresek. Kedden este megérkezett Szíriába a Terrorelhárító Központ egysége, amely a szír hatóságok segítségével igyekszik megtalálni a magyar túszokat, kérdéses azonban, hogy mit tudnak tenni a zavaros helyzetben.

Kormánybuktatás Romániában

Bizalmatlansági indítványt nyújtott be április 17-én a két hónapja beiktatott Ungureanu-kabinet ellen a román balliberális ellenzék. Indítványuk, amely „A zsarolható kormányt félre kell állítani. Így nem lehet soha!” címet viseli, elssorban a marosvásárhelyi egyetem magyar karának kormányrendelettel való létrehozását támadta. Az indítvány váratlan sikere még benyújtóit is meglepte.

Piszkos kavicsok fegyverért

Élete hátralev részét egy brit börtönben fogja leélni Charles Taylor, Libéria egykori hadura, akit összesen 11 pontban talált bŐnösnek a hágai bíróság emberiség elleni bŐnökért, melyeket az 1991-tl 2001-ig tartó Sierra Leone-i polgárháború alatt követett el. A Sierra Leone-i hadsereg több milliárd dollárt ér „véres gyémántokkal” (háborús övezetben kibányászott gyémánt) fizetett Taylornak a fegyverszállítmányokért cserébe.

Választási fejtörők

Marine Le Pen, a szélsjobboldali Front Nationale (FN) vezetje könnyen kulcsfigurája lehet a választások második fordulójának. Le Pen, aki még apjánál is nagyobb sikerre vezette a Nemzeti Frontot, a voksok csaknem egyötödét szerezte meg az els forduló során. Ennyi szavazópolgárral a háta mögött Nicolas Sarkozyt is választásra akarja kényszeríteni a két forduló között.

Belföld

Egymást nyírják a Jobbikban

Váratlanul május 19-re hozták előre a Jobbik tisztújító kongresszusát. Értesüléseink szerint az egyre több régióban - így Borsodban, Csongrádban, Esztergomban is - repedezésnek indult párt vezetői nem akarják megvárni a helyzet eszkalálódását, inkább egy huszárvágással bebiztosítják a 2014-es választáson is befutó helyeket ígérő pozíciókat.

Beszédes belépő

Konzervatív-liberális credóba beillő, mérsékelt hangvételű beszédet mondott Áder János államfői beiktatása után, hisz olyan történelmi személyiségekre hivatkozott, mint Kölcsey, Széchenyi, Deák Ferenc és József Attila. Ráadásul a konzervatív elődjei mellett a szabad demokrata Göncz Árpádot is méltatta, akinek tevékenységét az utóbbi időben számos jobboldali politikus is bírálta.

„Schmitteléssel” vádolják

Egyre élesebben reagál az őt ért plágiumvádakra Gyurcsány Ferenc, aki szakdolgozatát ugyanazzal a címmel adta le 1984-ben, mint egykori sógora négy évvel korábban. A plágiumvád esetleges bizonyítékai, vagyis maguk a dolgozatok, azonban eltűntek: a volt miniszterelnök szerint ez a „Fidesz-maffia" műve, a jobboldal értelmezése szerint viszont ez éppen Gyurcsánynak állhatott ez érdekében. A Pécsi Tudományegyetem feljelentést tett a rendőrségen Gyurcsány Ferenc volt kormányfő eltűnt szakdolgozatával kapcsolatban.

Tömegével veszik át az egyházak az iskolákat

A rendszerváltás óta nem látott mértékű pezsgés tapasztalható az intézményátadások frontján. Az elmúlt három évben hétről tíz százalékra emelkedett azoknak a diákoknak az aránya, akiket egyházi fenntartású oktatási intézményben képeznek. Ez az óvodától az érettségiig 140 ezer gyereket jelent, és a május 31-ig tartó véghajrá még csak most vette kezdetét.

Kiderült, kik Ángyán fideszes zöldbárói

A Hetek információi szerint a Fideszen belül igyekeznek „óvatosan bánni” az állami földbérletek miatt erteljes bels kritikákat hangoztató Ángyán Józseffel. A Fidesz-frakcióban ül professzor nincs tekintettel a pártra zúduló politikai következményekkel: a múlt héten az interneten megjelent leleplez írásából kiderül, hogy Fejér megyében az állami földek 77 százalékát Fidesz-közeli pályázók nyerték el.

Miért fontos minden lövészárok?

„Nagy a valószínŐsége annak, hogy abban a pillanatban, amikor a Fidesz ellenzékbe kerül, az elmúlt idszakban fontos állami tisztségekre kinevezett Fidesz-közeli személyek az új hatalommal szemben ellensúlyként kezdenének viselkedni. Orbán szándéka szerint a volt bibósok helyzetbe hozása, így Áder János államfvé való emelése is elssorban ezt a célt szolgálja” – vélekedett a Heteknek nyilatkozóŰWéber AttilaŰszociológus.

Hit és értékek

A Biblia és a Vatikán

„E kiállítás annak drámai történelmét ünnepli, hogy a katolikus egyház miként járult hozzá minden idők legtöbbször betiltott, legtöbbet vitatott és legkelendőbb könyvéhez", azaz a Bibliához. Ezekkel a figyelemfelkeltő szavakkal invitálta a látogatót a Vatikánban megrendezett nagyszabású Biblia-kiállítás bejáratánál díszelgő hatalmas transzparens. A tárlat jelentőségét volt hivatott hangsúlyozni a reprezentatív helyszín is. A több mint százötven ritka és különleges bibliatörténeti emléknek a Szent Péter teret körbefogó híres oszlopsor, a Bernini által tervezett kolonnád Nagy Károly-szárnyában biztosítottak helyet.

HÁTTÉR

Ezt okozza a megszorítás - Vészhelyzet a gyógyszerfronton

A kormány a gyógyszertámogatások jelentős csökkentését jelentette be. Gyógyszergyártók szerint ezzel olyan veszélyhelyzet állt elő, amikor a szabadalmi oltalommal védett, generikus másolattal még nem rendelkező gyógyszerek tűnhetnek el Magyarországról. Dávid Tamást, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének igazgatóhelyettese válaszolt a kérdéseinkre.

Gyűlölt apák gyermekei

Nemrég vezetőváltás történt a tiszadobi gyermekotthonban, miként ez az ország legtöbb intézményében zajlik manapság. A leváltott igazgató, Illésné Áncsán Aranka – Oláh Ibolya és sokak „Anyácskája” – a volt állami gondozottakkal összefogva egy önellátó falu létrehozását is tervezi.

Halálos fénydiéta

Éhen halt egy svájci asszony, aki megpróbálta követni egy indiai guru fénydiétáját. A svájci rendrség attól tart, hogy további áldozatok is lehetnek, miután az áltudományos terápiának több száz követje van Európában. Egy brit lap szerint Skóciában is történt már ilyen haláleset. Magyarországon 2008-ban egy kisgyerekes család próbálkozott az indiai módszerrel leszokni a táplálkozásról. A kísérlet tragikus véget ért: a feleség éhen halt, a kétéves kislányt az utolsó pillanat-ban sikerült csak megmenteni.

Aranyifjak nehéz élete

A híres-neves emberek élete nyilvánosság eltt zajlik, gyerekeik tettei szintén a média érdekldésének középpontjában állnak: kinek így, kinek úgy sikerül megbirkóznia a figyelemmel – vagy annak hiányával.

Afgán család költözött a magyar faluba

Egy négytagú afgán család költözött az 1500 lelket számláló Győrság nevű községbe. A muszlim „jövevények” érkezése akár fel is boríthatta volna a község mindennapjait – ám az önzetlen összefogásnak köszönheten messze nem így történt.

Mindenki hozzon egy vödör vizet!

A Balaton a szokásosnál alacsonyabb vízállással várja az idei szezont, aggodalomra azonban semmi ok, a változás csak átmeneti - állítja Bíró Péter, a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet igazgatója. Április végétl a hajók menetrendszerŐen, naponta járnak. A városvezetk a gazdasági válság „pozitív hatásában” bíznak idén: reményeik szerint kialakulhat az a helyzet, hogy a hazai turisták a külföld helyett inkább itthon költik el pihenésre félretett pénzüket.

Porladó vádak, szilárd elvek

Úgy tűnik, a kormányzati kommunikáció új értelmezési keretbe próbálja foglalni Orbán Viktor uniós hadjáratának eddigi történetét. Egyfelől igyekszik bagatellizálni az eddig már megtett, valamint a majdan következő engedményeket, másfelől kitartó, szívós konzultáció eredményének akarja feltüntetni, hogy elhárultak az akadályok a Nemzetközi Valutaalappal kezdendő hiteltárgyalások elől.

Itt a női robot

Énekel, mosolyog és beszélget a legújabb, női testbe csomagolt robot, amelyet a 2012-es Robotok mozgásban kiállításon mutattak be Hongkongban. Az igazi embertől nehezen megkülönböztethető robotot  Hiroshi Ishiguro (kis képünkön lent) az egyik legnagyobb japán robotfejlesztő készítette.

KÁVÉSZÜNET

Multivitamin algából

Algák alatt ne csak a bezöldült tengerre vagy a bebarnult akvárium vizére gondoljunk. Az algák egyes fajtái fontos részei táplálkozásnak. Bőségesen tartalmaznak aminosavakat, nyomelemeket és vitaminokat - állítja dr. Nádor-Virág Anikó gyógyszerész, a NutriLAB Gyógynövénykincstár alapítója.

Rács mögül a fényre

Az amerikai evangéliumi keresz­ténység újabb emblematikus figurája távozott a napokban a földi létből. Chuck Colson elsősorban börtönmissziós tevékenységéről vált híressé, amelyet azután indított el, hogy a híres Watergate-botrány hozadékaként maga is megtapasztalta, milyen az élet a rács mögött.

Mibe vágjuk a fejszénket?

A gerenda- és rönkházak nemcsak rendkívül tetszetősek, de környezetbarátak is, így egyre nagyobb népszerű­ség­nek örvendenek hazánkban. Érdemes alaposan körülnézni a piacon.

Nem Classico

Amióta életre hívták a Bajnokok Ligája sorozatát, még senkinek nem jött össze a címvédés. A Barcelona kiesésével az utóbbi évek egyik legszínesebb szezonjában is ez tör­tént. Idén azonban a katalánok egyeduralma is megtörni látszik, a gránátvörös-kékek számára már csak a spanyol Király-kupa maradt. Azoknak sem lett igazuk, akik szerint az idei szezon a Real Madridé és Mourinhóé, ezzel szemben mind a Chelsea, mind a Bayern München a régóta áhított siker kapujában állnak.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!