hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ezt okozza a megszorítás - Vészhelyzet a gyógyszerfronton

2012. 05. 04.
A kormány a gyógyszertámogatások jelentős csökkentését jelentette be. Gyógyszergyártók szerint ezzel olyan veszélyhelyzet állt elő, amikor a szabadalmi oltalommal védett, generikus másolattal még nem rendelkező gyógyszerek tűnhetnek el Magyarországról. Dávid Tamást, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének igazgatóhelyettese válaszolt a kérdéseinkre.

Önök  azt állították, hogy a gyógyszertámogatások csökkentése miatt az orvoshiány után akár gyógyszerhiány is kialakulhat. Mire alapozzák az álláspontjukat?

- A támogatott gyógyszerek hazai forgalmazását terhelő adók messze a legmagasabbak Európában, melyek már most a működőképesség határára sodortak több vállalatot. Az elmúlt fél évben a magyarországi gyógyszercégek legnagyobb leépítési hullámukon estek át, és az innovatív cégek minden nyolcadik munkavállalójuktól kénytelenek voltak megválni. Amennyiben a gyógyszercégekre háruló terhek tovább növekednek, úgy a gyártók az elbocsátásokon és lejárt szabadalmú termékeik kivonásán túl rákényszerülhetnek fontos,  más gyógyszerekkel nem helyettesíthető termékeik TB-támogatásból történő kivonására is, ugyanis az ennek fejében elvárt nyomott ár miatti veszteséget a gyártó már nem tudja kigazdálkodni. Ezeket a nemegyszer életmentő gyógyszereket így már csak teljes áron tudnák megvásárolni a betegek a jövőben.

Életmentő készítmények forgalmazása is veszélybe kerülhet?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!