hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Piszkos kavicsok fegyverért

2012. 05. 04.
Élete hátralev részét egy brit börtönben fogja leélni Charles Taylor, Libéria egykori hadura, akit összesen 11 pontban talált bŐnösnek a hágai bíróság emberiség elleni bŐnökért, melyeket az 1991-tl 2001-ig tartó Sierra Leone-i polgárháború alatt követett el. A Sierra Leone-i hadsereg több milliárd dollárt ér „véres gyémántokkal” (háborús övezetben kibányászott gyémánt) fizetett Taylornak a fegyverszállítmányokért cserébe.

Több mint ötvenezren vesztették életüket a Sierra Leone-i polgárháborúban, melyet Taylor azzal a titkolt céllal támogatott, hogy milliárdos haszonra tegyen szert a világ leggazdagabbnak tartott gyémántlelőhelyeiből. A volt afrikai diktátor fegyverszállítmányokkal és pénzzel látta el a Sierra Leone-i hadsereget, és belerángatta a háborúba Libériát, Elefántcsontpartot és Guineát is.
Taylor évekig húzódó perében a fordulatot a híres szupermodell, Naomi Campbell vallomása hozta meg, aki 2010 augusztusában a hágai bíróságon elmondta: amikor 1997-ben Mia Farrow színésznővel Dél-Afrikában járt egy Nelson Mandela rendezte jótékonysági vacsorán, a szintén jelen lévő Taylor megajándékozta őt három darab „piszkos kaviccsal”, melyekről később kiderült, hogy valódi gyémántok. Naomi Campbell tanúvallomása bizonyította, hogy Taylor a polgárháború alatt gyémántokat kapott a Sierra Leone-i hadseregnek juttatott fegyverekért cserébe.
„Az első nemzetközi per a nürnbergi per óta, melynek során elítélnek egy nemzeti vezetőt – ez üzenet a világ diktátorainak, hogy gaztetteik miatt őket is elfoghatják” – kommentálta az ítéletet a Time magazin. Az ítélethirdetés után a 64 éves Taylor megpróbált beszélni, ám mikrofonját elhallgattatták, és nem vették figyelembe fellebbezési kérelmét sem. Freetownban, Sierra Leone fővárosában különleges weboldalakat hoztak létre, hogy a lakosok élőben nézhessék végig a hágai közvetítést – az ítélethirdetéskor örömujjongásban törtek ki és egymás nyakába borultak.
Charles Taylort összesen tizenegy vádpontban találták bűnösnek, ezek között szerepel például gyilkosság, nemi erőszak, civil lakosok megcsonkítása és gyermekek besorozása.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!