hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Itt a női robot

2012. 05. 10.
Énekel, mosolyog és beszélget a legújabb, női testbe csomagolt robot, amelyet a 2012-es Robotok mozgásban kiállításon mutattak be Hongkongban. Az igazi embertől nehezen megkülönböztethető robotot  Hiroshi Ishiguro (kis képünkön lent) az egyik legnagyobb japán robotfejlesztő készítette.

A Geminoid F nevű szerkezet egy huszonéves japán nőre hasonlít, hatvanötféle cselekvésre képes, ezzel ő lett a világ egyik legintelligensebb robotja. A robotlány távirányítással működik, képes totálisan leutánozni kezelőjének beszédét és imitálni arcmozgását, tud például mosolyogni vagy a szemöldökét ráncolni.

Az alkotó 2006-ban saját magáról készített egy androidmásolatot, amelyet Geminoid HI-1-nek nevezett, de a jelenlegi újdonság sokkal kifinomultabb motoros szerkezettel rendelkezik. Ennek következtében mintegy tizedére, 110 ezer dollárra csökkent a robot előállítási költsége, Ishiguro ezért abban bízik, hogy a termékre nagy kereslet lesz. A robot elektronikája a testben van elhelyezve, és egyszerűen fel lehet tölteni elektromos hálózatról.

Ishiguro szerint számtalan felhasználási módja lehet a női robotnak: lehet manöken, helyettesítő tanár vagy akár egy recepciós. Az alkotó azonban nem ad egyenes választ azoknak, akik aggódnak a robotok felhasználásával kapcsolatban: „Nem tudjuk megjósolni, hogyan fogják az emberek használni a robotokat. Mi csak a technológiát adjuk, de nincs rálátásunk az alkalmazásukra." Ishiguro állítása szerint a robotok idővel az emberek barátaivá vagy akár intim társaivá válhatnak, és megfelelő technológiával olyan robotokat tud majd legyártani, amelyek képesek lesznek a gondolkodásra, és az emberekhez hasonlóan fognak cselekedni és reagálni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!