hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Beszédes belépő

2012. 05. 03.
Konzervatív-liberális credóba beillő, mérsékelt hangvételű beszédet mondott Áder János államfői beiktatása után, hisz olyan történelmi személyiségekre hivatkozott, mint Kölcsey, Széchenyi, Deák Ferenc és József Attila. Ráadásul a konzervatív elődjei mellett a szabad demokrata Göncz Árpádot is méltatta, akinek tevékenységét az utóbbi időben számos jobboldali politikus is bírálta.

262 igen szavazattal szerdán megválasztották Áder Jánost Magyarország köztársasági elnökévé. Megválasztásával az egykori Bibó Szakkollégium legendás „politizálós generációja" csúcsra ért, hisz a jelentősebb közjogi méltóságok közül hármat, a miniszterelnökit, a házelnökit és immáron az államfőit is egykori „szakkoleszos" tölt be. Bár nem közjogi méltóság, de a befolyása alapján Handó Tündét, az Országos Bírói Hivatal elnökét is e körhöz számítva rendkívüli sikersztorinak tűnhet e kollégium, e generáció története. Ilyen azonban újra nem történhet meg, mert a '90-es évek elején az utánuk jövő korosztály a Bibó Szakkollégiumban deklarálta, hogy távol tartják magukat a pártpolitikától.

A szakkollégiumi rendszert a '80-as években hozták létre, ezek közül kiemelkedett az 1983-ban alapított, a Ménesi úti hangulatos Madzsar-villában működő Bibó Kollégium, ami akkor a Jogász Társadalomtudományi Szakkollégium nevet viselte. Ez az intézmény lett a Fidesz bölcsője. Az átlagos párt­alapító - viccesen szólva, az átlagos közjogi méltóság - kisvárosi, döntően első generációs értelmiségi családból származik. Ebbe a körbe illeszkedik Áder János is, aki - mint korábbi életrajzában írtuk - egy kisfaluban született, de Csornán nőtt fel, majd Győrött járt gimnáziumba. Érdekes, hogy a Fidesz vezérkarában - az újonnan jöttekkel, Lázár Jánossal, Rogán Antallal és Szijjártó Péterrel együtt is - egyedül csak Pokorni Zoltán számít echte budapestinek.)

Az ellenzékből a szocialisták és a Demokratikus Koalícióhoz tartozó független politikusok nem vettek részt a szavazáson, bár az LMP képviselői jelen voltak, de nem vették fel a szavazólapokat. A Jobbik politikusai nemmel voksoltak.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!