hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mibe vágjuk a fejszénket?
Növekvő kereslet a gerendaházpiacon

2012. 05. 10.
A gerenda- és rönkházak nemcsak rendkívül tetszetősek, de környezetbarátak is, így egyre nagyobb népszerű­ség­nek örvendenek hazánkban. Érdemes alaposan körülnézni a piacon.

A fa mint építőanyag több száz éves múltra tekint vissza. Némely országban a legkedveltebb építési mód a gerendákból épített ház. Velence épületei is vörösfenyőből készült cölöpökön állnak. A favázas (fachwerk) technikával épült házakat ötszáz év alatt az idő vasfoga sem tudta kikezdeni, így több nemzedék számára nyújtott otthont a faszerkezetű ingatlan. Ez többek között a megfelelő faanyag kiválasztásának, a fa időtállóságának és a szakszerű építési eljárásnak köszönhető.

Mahler László, az egyik vezető faházforgalmazó cég tulajdonosa a Heteknek elmondta, hogy „a többség véleménye még mindig hat azokra, akik a legtermészetesebb alapanyag mellett döntenek. A faház kifejezéshez még napjainkban is sokan társítják gondolatban a könnyűszerkezetes, vékony fa- vagy egyéb burkolattal ellátott házakat, esetleg a mindenki által ismert, hetvenes években épült szlovák faházakat, amelyek valóban nem nyújtják a mai kor igényeinek megfelelő komfortot. A kínálat azonban a technika fejlődésével és a faanyag célzott felhasználásával megváltozott. A jelenlegi gerendaházpiacon igen magas minőséget képviselő gyártók is megtalálhatók. Az ő házaik minden tekintetben megfelelnek a jelenlegi szabályozásoknak és a mai kor elvárásainak. A tökéletes szigetelés, a magas komfort- és hőérzet, valamint az exkluzív megjelenés minden építtető igényeit ki tudja elégíteni."

A gerendaházak rendkívül kellemes lakóteret nyújtanak a tulajdonosuknak. Mivel a fa él, párát vesz fel, majd ha alacsony a páratartalom, leadja, tehát folyamatosan optimális légkört biztosít. Így a páralecsapódás, illetve a penészedés nem okoz problémát, és a falak sosem nyirkosak, hidegek. Mahler László a tapasztalataik alapján a következőről számolt be: „Évekig tartó saját méréseink szerint egy rönkházban a relatív páratartalom (évszakoktól és külső körülményektől függetlenül) 38-44 százalékos tartományban mozog. A gerendaházak ebből kifolyólag egészséges életteret biztosítanak." (A gerendaház egyébként szögletes, míg a rönkház kör keresztmetszetű fából épül.) A fa kiváló hőszigetelő tulajdonságával télen jelentős összeg megspórolható a fűtésszámlán, nyáron pedig a klimatizálás költségén takarékoskodhatunk.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!