hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Szárnyal a francia szélsőjobb
Radikális igények

2013. 10. 18.
 Új trend látszik kirajzolódni a francia belpolitikában – egyre nagyobb népszerűségnek örvend a Nemzeti Front (NF), Marine Le Pen pártja. A párt elnökét a francia választópolgárok az előttük álló hónapok legmeghatározóbb személyiségei között tartják számon. Eközben a regnáló államelnök, a szocialista François Hollande népszerűsége erősen hanyatlik.

Egy, a Le Figaro Magazine számára készült közvélemény-kutatás azt kereste, kiktől várják a franciák jövőjük alakítását. Marine Le Pen az előző kormánypárt, a jobboldali UMP néhány emblematikus figurájával osztozik a népszerűségi dobogó harmadik fokán. A szeptember végén készült felmérés eredménye szerint Le Pen asszony holtversenyben áll François Fillon  volt miniszterelnökkel és Alain Juppe-vel, az UMP korábbi elnökével, valamint a nemzetközi porondon jól ismert Christine Lagarde-dal, a Nemzetközi Valutaalap elnökével. A képzeletbeli dobogó második fokától is mindössze két százalékpont választja el, ide egyébként a szintén jobboldali Nicolas Sarkozy, az előző köztársasági elnök került. A kutatás összehasonlító grafikont is közöl 1981-től kezdődően, melyből kiderül, hogy soha egyetlen politikai oldalhoz tartozó elnök, de kormányfő sem szerepelt időarányosan olyan gyengén ebben a megmérettetésben, mint a jelenleg regnáló baloldali politikusok.
A jövőjük alakítását meghatározó személy szerepében a franciák a jelenlegi baloldali kormány belügyminiszterét, Manuel Vallst látnák a legszívesebben. Valls személyének élre kerülését több elemző – érdekes módon – az erősen jobbra tolódó trend részeként értékeli. Lapunk is beszámolt a belügyminiszter nemrég elhangzott, nagy vihart keltő megszólalásairól a román, illetve bolgár állampolgárságú roma bevándorlók kapcsán (A romáknak menniük kell? Hetek, 2013. október 4.). A kulturális különbségek miatt a kelet-európai romák beilleszkedését irreális célként kezelő politikust éppen azért támadják párttársai, illetve koalí­-ciós partnerek, mert álláspontját a klasszikus baloldali gondolkodástól idegennek tartják.
A felmérésből kiderül, hogy Marine Le Pen népszerűsége egyaránt nőtt a hatalmon lévő Szocialista Párt (PS) és nagyobb mértékben az UMP szavazói között. Igazán aggasztó azonban e két párt számára az lehet, hogy az NF elnökasszonya különösebb csinnadratta nélkül került ilyen előkelő helyre. A PS-től a nehézkes kormányzás miatt, az UMP-től a folytonos múltba révedés, az elkövetett hibákon való rágódás miatt fordulnak el szavazóik – vélik az elemzők.
A fentiek alapján nincs mit csodálkozni azon, hogy a közelgő önkormányzati választások szocialista jelöltjei a látszólag erőteljes belső ellentmondások dacára előszeretettel kérik fel Valls belügyminisztert, támogassa helyszíni látogatásaival kampányukat. Egyedül az ő NF-ellenes fellépésével érhet el a baloldal olyan eredményeket a márciusi választásokon, amelyek az intézményesített szélsőség megfékezését jelentenék.
A Le Figaro elemzői szerint a jelen trendet figyelembe véve Marine Le Pen pártja az önkormányzati választásokat nem sokkal követő európai választásokon akár az UMP és a PS előtt is végezhet.

Tiszta lap

Fellélegezhetett Nicolas Sarkozy, miután hétfőn a bíróság ejtette a vele kapcsolatos vádakat az úgynevezett Betten­court-ügyben.  A vád szerint ugyanis az exelnök 2007-es kampányához 150 ezer eurós támogatást kapott a L’Oréal dúsgazdag, idős örökösnőjétől, míg az egyéni hozzájárulások éves maximum értéke Franciaországban 4600 euró lehet. Liliane Bettencourt ezt megerősítő könyvelője mellett az inasa is Sarkozy ellen tanúskodott, azt állítva, hogy a 2007-es kampány idején Sarkozy a milliomosnő rendszeres vendége volt, hasznot húzva az időskori demenciában szenvedő asszonyból. A bíróság elégséges bizonyíték híján mentette fel a volt elnököt, amivel elhárult a 2017-es választási indulás útjában álló legjelentősebb akadály. Sarkozy korábban többször is utalt esetleges visszatérésére a politika porondjára, hogy megmentse az országot a François Hollande okozta gazdasági katasztrófától. Amennyiben valóban a visszatérés mellett dönt, jó eséllyel indul: az aktuális közvélemény-kutatások szerint ugyanis megnyerné a választást. (K.D.)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!