hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2013. 10. 11. (XVII/41) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Brüsszel gettóba záratná a telepeseket

A politika az „isteni részecske” felfedezéséből sem maradhatott ki. A tudományos áttörésért két tudós kapott a héten fizikai Nobel-díjat: François Englert belga holokauszttúlélő, a Tel Aviv-i Egyetem professzora, és a brit Peter Higgs professzor, aki viszont az Izrael ellen bojkottot hirdető akadémikusok egyik szószólója. Higgs nem volt hajlandó betenni a lábát a zsidó államba, amikor 2004-ben Jeruzsálemben a Nobel-díj lépcsőjének tekintett Wolf-díjjal jutalmazták kutatásaiért. Azóta is lépten-nyomon tiltakozik a „megszálló izraeli hatalom” ellen. Tudóstársának, akit szülei egy belga árvaházban rejtettek el a háború idején, a megszállókról alighanem más jut az eszébe.

Már Kína is aggódik Amerikáért

Második hete tart az amerikai kormányzat részleges leállása, miután még mindig nem sikerült áthidalni a költségvetéssel kapcsolatos különbségeket a Kongresszusban. Azonban vészesen közeleg az október 17-ei határidő, amikorra az adósságplafon megemelését kellene elfogadnia a törvényhozásnak. Ha ez nem történik meg, akkor az Egyesült Államok fizetésképtelenné válik, ami az egész világgazdaságra katasztrofálisan hatna. A helyzet miatt már Kína is aggodalmának adott hangot.

Keresztények a gépezetben

Nem hozott számottevő változást az új elnök az iráni keresztények számára: annak ellenére, hogy Mahmúd Ahmadinezsádot a mérsékeltnek tartott Haszan Rohani váltotta az elnöki székben, továbbra is koholt vádakkal sínylődik rács mögött számos keresztény. Irán vallási szempontból Szaúd-Arábia után talán a világ második legintoleránsabb állama.

Nagy-Britannia ellensége

Az ember, aki gyűlölte Nagy-Britanniát címmel jelentetett meg egy írást a Daily Mail Ralph Milibandről, Ed Milibandnek, a Labour párt vezetőjének édesapjáról. Az írás hatalmas port vert fel az angol belpolitikában, ugyanis nem mást állít, mint hogy a Munkáspárt vezetője osztja apja marxista és szocialista ideológiai nézeteit. Az állításnak az ad különös jelentőséget, hogy ha most vasárnap lennének a választások, akkor minden bizonnyal ő lenne Nagy-Britannia következő miniszterelnöke.

A lány, aki legyőzte a tálibokat

Malala Juszufzait, a gyermekek tanításáért évek óta kampányoló tizenhat éves pakisztáni lányt éppen egy éve próbálta örökre elnémítani a tálib rendszer. A támadást túlélő, és a lányok tanuláshoz való joga mellett azóta is rendület­-lenül kiálló tinédzser számos elismerésben részesült, neve a Nobel-békedíjra javasoltak között is szerepel.

Lélekvesztők - Ki a felelős a lampedusai tragédiáért?

Az olasz partok mellett elsüllyedt embercsempészhajó utasainak egy részét még mindig keresik. Szerdáig a búvárok 235 holttestet hoztak fel a tenger mélyéről. A halottak nagy száma miatt a sziget repülőterén ravatalozták fel a testeket, a négy legfiatalabb áldozat kis fehér koporsóban fekszik. A világméretű felháborodás után úgy tűnik, az EU nem csukhatja be egyszerűen az ajtót a menekültek előtt.

Szárnyal a francia szélsőjobb

 Új trend látszik kirajzolódni a francia belpolitikában – egyre nagyobb népszerűségnek örvend a Nemzeti Front (NF), Marine Le Pen pártja. A párt elnökét a francia választópolgárok az előttük álló hónapok legmeghatározóbb személyiségei között tartják számon. Eközben a regnáló államelnök, a szocialista François Hollande népszerűsége erősen hanyatlik.

Belföld

Le a magyar gyarmatosítókkal!

A horvát átlagember már csak a nemzeti érzés miatt is elégedetlen azzal, hogy a MOL átvette a horvát olajipari vállalat, az INA irányítását, és keveslik a fejlesztéseket. A politikai elitben annak sem örülnek, hogy Orbán Viktor hallgatólagosan megtűri a „nagy-magyarországos” revizionista szervezeteket, ugyanakkor hálásak az uniós csatlakozás támogatásáért és a sok turistáért. Dióhéjban így foglalta össze lapunknak egy horvát újságíró a két ország közötti diplomáciai purparlé hátterét.

Nyomozás a püspökségen

Beindult a találgatás azt követően, hogy a NAV Dél-alföldi kommandója a hét elején megszállta a Szeged-Csanádi püspökség épületét. Lehet, hogy elengedték a miniszterelnök informális tanácsadójának kezét? Vagy csak kicsit megleckéztetik a focikapus püspököt, mert túl messzire merészkedett? Annyi szent, hogy a hatalmas pénzek fölött diszponáló Kiss-Rigó Lászlónak még egyházi előljáróinál is nagyobb az étvágya, ha iskolaátvételről vagy épületrekonstrukcióról van szó.

Magyar narancs

Most kapja kézhez a közoktatási rendszerben foglalkoztatott, 160 ezer óvoda- és iskolapedagógus a szeptember 1-jétől bevezetett életpályamodell eredményeként megemelt – vagy éppenséggel lecsökkentett – bérét. Az eddigi pótlékok jelentős része viszont megszűnt, továbbá bevezették a pedagógusok heti 32 órás kötelező iskolai jelenlétét és az egész napos iskola rendszerét.

Távozás „békés egyet nem értésből”

Pokorni az ATV Szabad Szemmel című műsorában  kijelentette: nem egyeztetnek a Fideszen belül kongresszusi beszédeket, „alapkérdésekben egyetértünk, de csomó ügyben nem kell”. A Fidesz alelnöke Roger Scruton azon kijelentését idézte, hogy „a magyaroknál gyenge a készség a békés egyet nem értésre”, de Pokorni szerint ők a Fideszben képesek erre. A fideszes politikus szerint „kíméletlenül határozott” volt a kormányzás az elmúlt három évben, és nem bántak kesztyűs kézzel a tűzoltókkal, a rendőrökkel, de a nyugdíjba küldendő bírákkal, katonákkal sem.

Botrány: világhírűek lettek a meztelen magyar egyetemisták

A Kaposvári Egyetem rektori utasításban szabályozza elsejétől, hogy milyen öltözéket viselhetnek az egyetem polgárai. Azóta már az ügyről – a meztelen színészhallgatók képeivel illusztrálva – többek között a Washington Post, a BBC és a Fox News is beszámolt. Az egyetem „dresszkódjáról” a Campuson megoszlanak a vélemények.

A kormány újravarrja a felszámolói piacot

Ellenzéki kritikák szerint újabb trafik- és földmutyi készül: még az ősszel pályáztatás útján újraosztják a zártan működő felszámolói piacot, amelyen évente 200-250 milliárd forintnyi vagyont értékesítenek. Az illetékes érdekképviselet elnöke nem fogalmaz ennyire keményen, de aggódik a bírálatok szubjektivitása miatt. A Transparency International szerint a kormány lépése nem szorítja vissza a korrupciót, viszont könnyen lehet, hogy megágyaz neki.

Hit és értékek

Miért akarta Nimród megölni Istent?

A történelem első despotája, a lázadók örök jelképe, a gigászok leszármazottja, a szabadkőműves rend első nagymestere, a globalizmus ősatyja – az ókori Nimród élete a hollywoodi hírek szerint 2015 táján filmvászonra kerülhet. Bár közelebbit nem tudni a tervről, a film beleillik a bibliai karaktereket újra felfedező trendbe, amely keretében többek között életrajzi mozi készült Nimród dédapjáról, Noéról is. Az emberiség özönvíz utáni közös ősét Russell Crowe személyesíti meg a 2014-ben bemutatásra kerülő produkcióban, de a Nimród-film főszerepére még nincs biztos jelölt. (Az ókori hős megszemélyesítésére felmerült a korábban Akhilleuszt alakító Brad Pitt személye, ő azonban úgy hírlik, hogy inkább egy másik tervezett bibliai témájú filmben, a Poncius Pilátus életéről szóló életrajzban vállalna főszerepet). A leendő forgatókönyvírók számára Nimród életéről az Ószövetség tömör leírása mellett több ókori apokrif leírás is rendelkezésre áll.

HÁTTÉR

Van-e Magyarországon melegházasság?

Kevés olyan társadalmi alappillér van, amit annyiszor próbáltak újraértelmezni, mint a házasság intézményét. Úgy tűnik azonban, hogy e fogalom alakulása még korántsem fejeződött be. Világszerte felerősödött azoknak a hangja, akik az azonos nemű párok kapcsolatának házasság formájában történő állami elismerést kívánnak. Minden jogalkotó kénytelen előbb-utóbb szembenézni a kérdéssel, és dönteni. Magyarországon egyelőre nem engedélyezett a melegházasság, bár a kijelentéssel lehetne vitatkozni.

Charlie Rose beszélgetése Sir Alex Fergusonnal

„Ha egyszer megnyertél valamit, abból nem lehet örökké megélni. Meg kell nyerni a következő trófeát is, hogy a győzelemből mentalitás legyen. Ez az igazi kihívás” – mondta Sir Alex Ferguson, a Manchester United volt menedzsere, aki tavasszal 27 év után távozott az általa csúcsra emelt klubtól. Az alábbiakban az amerikai tévés személyiség, Charlie Rose által készített beszélgetés szerkesztett változatát közöljük.

Egy tollvonással bűnözők lettünk

Lakatosné Judit összeszedett, céltudatos asszony. Férjével, Bertalannal 22 év óta hajléktalanok, jelenleg egy lerobbant lőszerraktárban élnek. Tiszták és rendezettek. Fő jövedelemforrásuk a reggeli kukázás vagy egész napos lomizás, esetenként pedig alkalmi munka. A múlt héten hozott jogszabályok azonban fő megélhetésük alapján a bűnözők közé sorolják őket.

Közel-keleti nyitás

Múlt héten került sor az első Izraeli–Magyar Innovációs Nap elnevezésű rendezvényre, melynek célja, hogy magyar vállalkozók számára bemutassák az Izraelben régóta jól működő start-up vállalatok működését.A Nemzetgazdasági Minisztérium stratégiai államtitkára az izraeli minta lemásolása mellett arra is ösztökélte az egybegyűlteket, hogy valami kifejezetten „pestit” is létrehozzanak. Ehhez 700 billiárdos befektetési alapot helyezett kilátásba a K+F számára, illetve a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség szélesebb lehetőségtárát.

Tudatlanok magabiztossága

A külföldi energiacégek vezetői nem a magyar kormány agresszív rezsiharcán döbbennek meg, sokkal inkább azon, hogy ma nincs felelős politikus, aki értene az energetikához, ezért értelmes kommunikáció helyett csak buta előítéletekkel találkoznak – mondja Holoda Attila, a Fidesz-kormány volt energiaügyi helyettes államtitkára, piaci tanácsadó. A Mol–INA–konfliktus szerinte megoldható lenne, ha a magyar fél figyelembe venné a horvát nemzeti érzést.

Egy tollvonással bűnözők lettünk

Lakatosné Judit összeszedett, céltudatos asszony. Férjével, Bertalannal 22 év óta hajléktalanok, jelenleg egy lerobbant lőszerraktárban élnek. Tiszták és rendezettek. Fő jövedelemforrásuk a reggeli kukázás vagy egész napos lomizás, esetenként pedig alkalmi munka. A múlt héten hozott jogszabályok azonban fő megélhetésük alapján a bűnözők közé sorolják őket.

KÁVÉSZÜNET

Katarzis az űrben

Mozifilm ekkora hatásra régóta nem volt képes. Nincs üldözős lövöldözés, sem színpompás lézerek, mégis tátva marad a szánk az elképesztő látványtól. A világűr borzongató sötétjében, a roppant csöndben egy férfi és egy nő drámáját figyeljük, akiket magára hagyott az emberiség. Szorítunk értük, de annyira, hogy magunkon csodálkozunk, hisz mégis film­hősökről van szó. Kilencven percet töltünk velük a Földön kívül, miközben el se hagyjuk a komfortos „nézőtér-állomást”.

Lendva orchideákkal

A kiterjedt mezők és festői szőlőhegyek ölelésében fekvő szlovén kisváros már messziről üdvözli és csalogatja a látogatót. A vonzó úti célpont és környéke rendkívüli történelmi és kulturális hagyományokkal bír. Különleges érdekesség a közeli és igen látványos orchideafarm is, ahol színpompás virágokban és sokféle trópusi növényben gyönyörködhetünk.

Több mint vitamin?

Túladagolható-e a D-vitamin? Tényleg meg­előzi a rákos megbetegedéseket? Most akkor hormon vagy vitamin? Mire elég a napozás? A D-vitaminról beszélgettünk Tihanyi András dietetikussal, aki magyar viszonylatban mondhatni korát megelőzve hangsúlyozta a vitamin új ajánlásait.

Verdák újratöltve

Használt autót eladni és vásárolni egyaránt nagy kihívást jelent. A vevők gyakran attól tartanak, hogy a kereskedők, eladók egy roncsot próbálnak rájuk sózni, az eladókkal szemben pedig nem ritkán irreális igényeket fogalmaznak meg az autóra vágyók. Ami részben érthető is, hiszen a legtöbb magyar embernek a második leg­nagyobb értékű vagyontárgya az autója. Ha pár dologra odafigyelünk, elkerülhetővé válnak a későbbi kellemetlenségek, és így elégedetten száguldhatunk a sztrádákon a jól megválasztott autónkkal.

Baltazár

A Zsidai család legújabb gasztronómiai kalandja ezúttal is sok újdonságot rejt magában. A Pierrot, 21, Pest-Buda, Spíler és az ÉS után a Baltazár egy űrt tölt ki Budapest életében. Egy gasztronómiai élményközpont, egy kis ékszerdoboz smart luxury boutique hotellel kiegészülve.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!