hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nyomozás a püspökségen

2013. 10. 10.
Beindult a találgatás azt követően, hogy a NAV Dél-alföldi kommandója a hét elején megszállta a Szeged-Csanádi püspökség épületét. Lehet, hogy elengedték a miniszterelnök informális tanácsadójának kezét? Vagy csak kicsit megleckéztetik a focikapus püspököt, mert túl messzire merészkedett? Annyi szent, hogy a hatalmas pénzek fölött diszponáló Kiss-Rigó Lászlónak még egyházi előljáróinál is nagyobb az étvágya, ha iskolaátvételről vagy épületrekonstrukcióról van szó.

2011 áprilisában a Szeged-Csanádi megyéspüspök a következőket nyilatkozta a Kossuth Rádiónak az egyházügyi törvény vitája kapcsán: az anyagi jellegű visszaéléseket, „a vallási bizniszt” elkerülendő kell tisztázni, mit nevezünk vallásnak. Mondatai szinte önbeteljesítő jóslatként hullottak fejére, hiszen most éppen erről kell számot adnia a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Dél-alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatósága munkatársainak, akik már július óta vizsgálódnak a témában.

A pénzügyi nyomozók kedden tartottak razziát a püspökségen a költségvetési csalás vétsége és más bűncselekmények gyanúja miatt indított eljárás részeként. A Csongrád Megyei Ügyészség szóvivője egy feljelentéshez kötötte az akciót, amely a megszorult püspök segítségére siető jobboldali orgánumok szerint egyrészt névtelen volt, másrészt az „egyházmegye működését jól ismerő” személytől származik. Vélhetően van fogás a dolgon, mivel a Szegedi Járási Ügyészség fokozott felügyelete mellett zajló eljárás határidejét november 19-ig meghosszabbították.

Ha azt vesszük, hogy az adóhatóság jelenleg Bács-Kiskun megyében buktatja le a legtöbb számlagyárat, akkor nem lehet véletlen, hogy a nyomozást a NAV kecskeméti bűnügyi igazgatóságára bízták. Azt egyelőre nem tudni, hogy az egyházmegye gyártott-e számlákat, annyi azonban már kiszivárgott, hogy a nyomozók figyelme erre az eshetőségre is kiterjed. Mivel az egyházmegyénél valamennyi gazdasági ügy fölött egy ember diszponál, információink szerint – a pécsi és a győri egyházmegye anyagi természetű visszaéléseinek vizsgálatánál alkalmazott gyakorlatot követve ezúttal is – őt fogják „elszámoltatni” és nem a megyéspüspököt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!