hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Lendva orchideákkal

2013. 10. 17.
A kiterjedt mezők és festői szőlőhegyek ölelésében fekvő szlovén kisváros már messziről üdvözli és csalogatja a látogatót. A vonzó úti célpont és környéke rendkívüli történelmi és kulturális hagyományokkal bír. Különleges érdekesség a közeli és igen látványos orchideafarm is, ahol színpompás virágokban és sokféle trópusi növényben gyönyörködhetünk.

Lendva a szlovén–magyar–horvát hármas határ közelében, Rédicstől mindössze tíz kilométerre fekszik. A szlovéniai magyarság központja 1920-ig Magyarországhoz tartozott, ma mintegy négyezer magyar él a 11 ezres településen. A feliratok mindenütt kétnyelvűek, de a szlovének közül is sokan értenek magyarul, és nagyon segítőkészek.

A nagy múltú városka fölé magasodó várhoz 5-10 perces sétával jutunk a központból. (Szombati napokon nem kell fizetni a parkolóhelyért.) A dombról remek panoráma nyílik: rálátni a szőlőkre, a Mura folyó völgyére, és ellátni egészen Horvátországig. Sőt, derült időben az ausztriai hegyek is kivehetők. A vár mai arculata a 18. században alakult ki, 1973-ban kapott benne helyet a múzeum, ahol Lendvát és vidékét, illetve a magyar közösség kulturális hagyományait mutatják be. Az állandó történelmi kiállítás azoknak a váraknak a történetét tárja elénk, amelyek a török veszedelem idején Európa védőbástyáit képezték. A lendvai vár is e védelmi rendszerhez tartozott. A környéken a legjelentősebb csatára 1603-ban került sor, de az erődítményt a töröknek nem sikerült elfoglalnia. A legérdekesebb rész talán a fegyverkiállítás Hunyadi János és Mátyás zászlóinak másolatával és a régi katonaviseletekkel.

Az emeleten a néprajzi kiállítás a muravidéki magyarság kulturális örökségét, a hetési népi textíliákat mutatja be. Lendva híres szülötte Zala György szobrászművész. Emlékszobájában számos köztéri szobra megtekinthető kicsiben. Ha már itt vagyunk, ne hagyjuk ki a padlásgalériát és a földszinten megtekinthető Gálics-féle lepkegyűjteményt se!

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!