hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Közel-keleti nyitás
Cséfalvay: Start-up–központ lehet Budapest

2013. 10. 17.
Múlt héten került sor az első Izraeli–Magyar Innovációs Nap elnevezésű rendezvényre, melynek célja, hogy magyar vállalkozók számára bemutassák az Izraelben régóta jól működő start-up vállalatok működését.A Nemzetgazdasági Minisztérium stratégiai államtitkára az izraeli minta lemásolása mellett arra is ösztökélte az egybegyűlteket, hogy valami kifejezetten „pestit” is létrehozzanak. Ehhez 700 billiárdos befektetési alapot helyezett kilátásba a K+F számára, illetve a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség szélesebb lehetőségtárát.

A rendezvényre Izrael Állam Nagykövetsége és a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) szervezésében került sor. Budapest egyik leginnovatívabb kutatás-fejlesztési központjában, a Graphisoft Parkban gyűltek össze a vendégek, akiket az izraeli nagykövet, Ilan Mor köszöntött nyitóbeszédében. A nagykövet kijelentette, hogy a nap célja a magyar–izraeli együttműködés mélyebb kiépítése innováció és technológia terén. Inspirációt kíván adni az ifjú magyar vállalkozóknak, és szeretné megmutatni, miért hasznos a két ország közötti kapcsolat. Ilan Mor beszédében kitért arra, hogy Izraelben a fejlődés fő forrása és mozgatórugója kezdetektől fogva a szükség volt – nehéz helyzetében a kicsiny állam rákényszerült, hogy valami egyedit és nagyot alkosson. „Ilyen körülmények között megtanulja az ember, hogy ne fogadjon el »nemet« válaszul.”

A nyitány magyar oldalán Korányi László, a NIH elnöke tartott beszédet, aki maga is öt évet dolgozott Tel-Avivban, mely a Szilícium-völgy után a világ legnagyobb start-up központjának számít. A nagykövethez hasonlóan fontosnak tartja, hogy a két ország között kooperációt hozzanak létre, elsősorban a kutatás-fejlesztés (K+F) terén.

Korányi felvázolta, hogy a harminc éve még szuperinflációtól, súlyos költségvetési hiánytól szenvedő és államosított ipari vállalatokkal rendelkező zsidó állam ma az egyik legsikeresebb és legélénkebb gazdasággal rendelkező ország. „Izraelhez hasonlóan Magyarországnak is át kell alakulni modern piacgazdasággá” – jelentette ki az elnök, amelyhez szerinte egy start-up hullámra, sok-sok kezdeményezésre volna szükség hazánkban is. A siker kulcsát a magyar mentalitás megváltoztatásában látja: „Hinnünk kell magunkban!”.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!