hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2012. 12. 07. (XVI/49) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

„Vegyi Asszad” utoló dobása?

Az Egyesült Államok és szövetségesei napokon belül készek beavatkozni Szíriában, ha Asszad elnök végső eszközként vegyi fegyvereket vet be a lázadók ellen. A londoni Times értesülése egybevág Barack Obama és Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár figyelmeztetésével. A szíriai végkifejletet gyorsíthatja az is, hogy az észak-atlanti katonai szövetség engedélyezte Patriot légvédelmi rakéták telepítését a török-szír határra.

Aranyra hajtanak a lázadók

Bár a lázadók csapatai kivonultak Gomából, tartós béke egyelőre nem várható a Kongói Demokratikus Köztársaságban. A kongói hadsereg dezertőreiből álló M23 szervezet, amely mintegy két hete foglalta el Kelet-Kongó legnagyobb városát, megalázó visszavonulásra kényszerítve a hadsereget, a tárgyalások megkezdésének feltételével volt hajlandó kivonulni. Eközben Nagy-Britannia leállította egy esedékes 21 millió fontos segély folyósítását a szomszédos Ruandának, azzal az indokkal, hogy az a kongói lázadók felfegyverzését segíti.

Gyűlnek a tetemek a Magnyitszkij-ügyben

Továbbra is folynak a vizsgálatok az orosz bankár halála körül, aki angliai lakása előtt esett össze eddig ismeretlen okokból. A negyvennégy éves Alekszandr Perepilicsnij szokásos reggeli kocogására indult, de nem jutott messzire. Az eset különlegessége az, hogy a férfit a „Magnyitszkij-ügy” név alatt elhíresült oroszországi adócsalási botrány egyik legfontosabb tanújának tartották. Ő lehet a bűntény hatodik áldozata.

Palesztina megfigyel

Megfigyelői státuszt kapott Palesztina az ENSZ-ben a múlt hét végén. A 138 igen, 9 nem és 41 tartózkodó szavazat mellett elfogadott döntéssel a Vatikánnal egy szintre emelte, és lényegében formálisan államként ismerte el Palesztinát az ENSZ-közgyűlés. A lépést a palesztinok Izraellel szembeni győzelemként aposztrofálják, és bár ezzel a nemzetközi jog értelmében még nem váltak elismert állammá, a döntés jóval nagyobb mozgásteret adott az Izraellel szembeni fellépésre a nemzetközi porondon.

Nincs többé pompa és üres beszéd

Kína új vezetői új viselkedési kódexet léptetnek életbe a felső vezetés és a hivatali szféra számára, miután a tisztségben lévők pazarló életmódja hosszú ideje folyamatos kritika tárgyát képezi.

Űzöttek - Elmarasztalták Franciaországot romaügyben

Az Amnesty International felszólította a francia baloldali kormányt, hogy hagyjon fel a romák erőszakos kitelepítésének politikájával. A romatáborok felszámolása Nicolas Sarkozy jobboldali kormányának „kézjegye” volt, de François Hollande vezetése alatt is folytatódik.

Sztánföldi álom

Közép-Ázsiába látogatott Catherine Ashton, az Európai Unió külügyminisztere a héten, hogy találkozzon Üzbegisztán, Türkmenisztán, Kazahsztán, Kirgizisztán és Tádzsikisztán külügyminisztereivel. Noha a gesztust megtette, az EU-t továbbra is belügyei kötik le – nincs ereje Ázsiában valóságos szövetségeseket vonzani. S miközben egy új régió emelkedik fel a globális színpadon, Európa aligha tud a történelmi szituáció haszonélvezője lenni.

Mexicó új ura

A hétvégén hivatalba lépett Enrique Peña Nieto mexikói elnök, akinek diktatórikus múlttal rendelkező pártját az alvilág megféke­zésének reményében hívták vissza a hat éve tartó drogháborúba belefáradt polgárok.

Belföld

Máma már nem hasad tovább

Elképzelhető, hogy a jelenlegi 43 mandátum helyett 2014-től legfeljebb 10-12 képviselői hely jut a Jobbiknak. Úgy tűnik, a párt mostantól előremenekülve zsidózással és cigányozással próbálja biztosítani a parlamenti székeket szűk vezetősége számára. Eldőlni látszik az is, hogy a párton belüli csatában a nácik győztek.

Kultúrkampf

A kulturális élet csúcsintézményévé emelt Magyar Művészeti Akadémia (MMA) több tagja olyan nyilatkozat kiadására készült, amelyben elítélik Fekete György akadémiai elnök tevékenységét és megnyilatkozásait – értesültünk lapzártánk idején. A Kádár-érában irigyelt karriert befutó belsőépítész a nemzeti érzülettől fűtve többek között azt mondta, hogy fütyül a modern demokráciára, illetve hogy „Konrád Györgyöt is magyarnak tekintik külföldön, bármit is mond rólunk”. A 2,5 milliárd forintból gazdálkodó, a Műcsarnokot és a Pesti Vigadót tulajdonba kapó MMA a jövőben főszerepet játszik a kulturális támogatások elosztásában és az állami díjak odaítélésében.

Ki fizeti a villanyszámlát?

Akadozik az iskolák állami kézbevételének folyamata: nincs elég pénz az intézmények működtetésére, hiszen a kormányt váratlanul érte, hogy 228 nagyobb település jövőre lemondana iskolái üzemeltetéséről.

A felső tízezer

Volumenét tekintve több felsőoktatási reformot lepipáló átszervezésre kerülhet sor a felsőoktatásban. Amint arról korábban beszámoltunk, a többmilliárdos forráselvonással  nehéz döntések elé állította a kormány az érintett felsőoktatási intézményeket. A jogi és gazdasági képzések finanszírozásából teljesen kiszáll az állam.

Lett NEM!

„Nem félünk!”; „Jobbik, oszolj!”; „Elég volt!” – zúgta a tömeg a Kossuth téren a vasárnap délutáni történelmi jelentőségű antifasiszta nagygyűlésen. Az eseményről élőben tudósított az ATV és az összes vezető hírportál, másnap pedig tucatnál több nemzetközi sajtóorgánum. A szervezők szerint a helyszínen mintegy ötvenezren hallgatták a hazai politika meghatározó erőit képviselő szónokokat, akik ellentéteiket átmenetileg félretéve közösen léptek fel az újjáéledő nácizmus ellen.

Hit és értékek

A vasfogú szörny birodalma

„A két szemben álló érték, a »jó és rossz«, a »jó és go­nosz« félelmetes, évezredek óta tartó küzdelmet folytat a Földön… E harc szimbólumát olyan írásban rögzítették, amely a történelem egészének folyamán mindezidáig olvasható maradt: »Róma Júdea ellen, Júdea Róma ellen« – nem volt eleddig olyan esemény, amely nagyobb horderejű lett volna.” (Nietzsche) A két város, Róma és Jeruzsálem konfliktusa Jézus korára feloldhatatlanná vált.

HÁTTÉR

Arab tél

Gika! Gika! – kiabálja egy tizenkét év körüli fiú. A szemei bevérzettek, az arcát egy egyszerű orvosi maszkkal takarja el a könnygáz elől. Kairó belvárosában vagyunk, a Simon Bolívar téren, alig két percnyire a Tahrír tértől, ami újra megtelt tüntetőkkel. A Muzulmán Testvériség elleni szólamoktól hangos a belváros.

Egykor a politikus sem lopott két zsebre

Kajászón, ahol talpalatnyi állami föld bérletét sem nyerhették el helyi gazdák, szolidaritási megmozdulást tartottak Összefogás a Magyar Földért és Vidékért címmel, amelyre huszonnégy településről érkeztek. Szerintük a helybeliek is meg tudnák művelni a kajászói földeket, nem csak a felcsúti polgármester és a kápol­násnyéki tetőfedő.

Trianon Mohácsnál kezdődött

Napjainkban érzékelhető egy olyan törekvés, amely igyekszik a másfél évszázados török uralomról idealizált képet festeni. Ezzel szemben a korabeli dokumentumok megszámlálhatatlan sokasága tanúskodik arról a mérhetetlen pusztításról, amelyet az Oszmán Birodalom szabadított rá az országra. Azok a pozitív eredmények, melyek a korszakban a kultúra vagy gazdaság terén kimutathatóak, a török hódítás ellenére születtek meg, és nem annak segítségével vagy éppen ösztönző hatására.

Kultúrharc

Először is nem árt tisztázni, mit értünk ma kultúrharcon, mert a kifejezés sokak számára megtévesztő lehet. A formális logika alapján úgy tűnhet, hogy ennek a fogalomnak a jelentése: különböző kultúrák, netán kulturális intézmények egymás elleni küzdelme. Holott a kultúrharc valójában egyoldalú politikai támadás,

Éledező periféria

A periférián mozgó eurózóna-országok államkötvényeinek hozama jelentősen csökkent, miután az EKB korlátozás nélkül elkezdte felvásárolni a bajba jutott országok kötvényeit. Ezt a segítséget természetesen szigorú feltételekhez kötötték. A spanyol és portugál hiány egyre alacsonyabb, Írország és Olaszország mérlege pedig lassan pozitívba fordul. E fejlemények ellenére az államadósság szintje még mindig aggasztóan magas ezen országokban — jellemzően 100 százalék feletti.

Titkok a  reverenda mögött

A világ legvédettebb emberei ellen elkövetett merényletek évtizedekkel később is megmozgatják az emberek fantáziáját. Akárhány könyv jelent meg a Kennedy-gyilkosságról, a téma legújabb feldolgozása most is ott van a New York Times sikerlistáján. De említhetnénk Steven Spielberget, aki a másik meglőtt elnökről, Lincolnról készített mozifilmet. Tarjányi Péter a Fehér Ház lakója helyett egy másik népszerű témát, a Vatikánt, közelebbről a II. János Pál elleni merényletet választotta új regénye vezérfonalának, és feltárja, hogy miért csodálták Moszkvában is a magyar klerikális elhárítás bámulatos eredményeit.

KÁVÉSZÜNET

Amit még a japán gyorsvasút sem nélkülözhetett

Amikor Kintaro Hattori japán üzletember a 19. században megalapította a Seiko Group elődjét, a Seikoshát, semmit nem bízott a véletlenre. Minden alkatrészt „házon belül” állítottak elő, minden fejlesztést saját maguk végeztek el. Talán ennek is köszönhető, hogy a közel 140 éves történetük során történelmet írtak: több tucat fejlesztéssel világelsőként lepték meg az óraipart és az egész világot.

Teniszmesterek Budapesten

2012-ben sem maradtak felejthetetlen élmény nélkül a tenisz szerelmesei. Minden idők legjobb magyar férfi teniszezője, Taróczy Balázs gondoskodik róla, hogy kicsi, de élő teniszt láthassunk évről évre. Még be sem ütötték az utolsó poént a 2011. évi IV. Tennis Classics Gálán, mikor a wimbledoni bajnok már hozzákezdett az ez évi verseny szervezéséhez. Jókor és eredményesen.

Idén debütál az Újlaki Karácsonyi Vásár

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának támogatásával idén először nyitja meg kapuit az Újlaki Karácsonyi Vásár december 6. és 23. között a gyönyörűen újjávarázsolt Óbudai Promenádon. A város vadonatúj közösségi terét az Újlaki Karácsonyi Vásár avatja fel, ahol kézművesmesterek és a magyar konyha széles gasztronómiai kínálata, állatsimogató, számos zenei program és az Üvegtigris-lakókocsi várja a vendégeket.

Teliholdkor érdemes szüretelni

Nem is gondolnánk, hogy az olívaolajat ugyanúgy le­het kóstolni, mint a bort, a pezsgőt, a sajtot, a kávét vagy éppen a csokoládét. Tóth Gusztáv (képünkön), az igazioliva.hu elkötelezett „olívásza” Ibéria romlat­lan ízeivel küzd a kalóztermékek ellen, ezért minden fó­ru­mon a minőség és a szakértelem mellett teszi le voksát.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!