hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nincs többé pompa és üres beszéd

2012. 12. 14.
Kína új vezetői új viselkedési kódexet léptetnek életbe a felső vezetés és a hivatali szféra számára, miután a tisztségben lévők pazarló életmódja hosszú ideje folyamatos kritika tárgyát képezi.

Nem lesz éljenző tömeg, zászlólobogtatás, de vörös szőnyeget és monumentális virágkollekciókat sem várhatnak többé a magas rangú kínai politikusok – erről is döntöttek a közelmúltban megválasztott 25 tagú politbüró gyűlésén, amelyről a kínai állami média számolt be. A legfrissebb hírek szerint nem lehet unalmas, hosszú beszédeket tartani, és hízelgő jellegű újságcikkeket írni az állami újságokban. Az új vezetés ugyanis arculatváltásba fogott, miután a társadalom egyre élesebb kritikával illette az állami hivatalnokok pazarló, luxusorientált életmódját.
Az új pártvezetés véget kíván vetni a monumentális önkormányzati épületek és pazar díszvacsorák versenyének is. Az új irányvonallal a párt hitelességét igyekeznek helyreállítani a legfelsőbb vezetők, akik szilárdan eltökéltnek tűnnek a változtatások mellett.
Ennek szellemében több meglepő eseményre is sor került a közelmúltban.
Kína új elnöke, az 52 éves Hszi Csin-ping a beiktatása óta eltelt két hétben felolvasás és jegyzetek nékül beszélt az állami televízióban. Ezt a példát követte Li Kocsiang leendő miniszterelnök és az új korrupcióellenes vezető, Vang Csi-san is, ráadásul még azt is kikötve, hogy ezentúl nem szeretnék hallani a „mélyen tisztelt” megszólítást. Az új szabályok szerint a pártvezetők a jövőben nem jelenhetnek meg megnyitó és alapkő-letételi ceremóniákon, tilos az öntömjénezés és önreklámozás a különféle formális eseményeken. A kormányzati jelentések terén is teljes körű változást terveznek: a jövőben száműzetnek az értelmetlen beszédek és a fölösleges dokumentumok. A külföldi utazásokat „szigorú ellenőrzés” alatt kívánják tartani: az ilyenkor protokollfogásként használt tömegeket, melyeket az adott országban dolgozó vagy tanuló kínaiak alkotnak, ezentúl mellőzni kívánják.
Jao Po, a China Daily korábbi vezető újságírója üdvözli a változásokat: „a régi vezetői réteg sokáig burokban élt, figyelmen kívül hagyva a nép véleményét. Nem tudhatjuk még, hogy mindez valódi politikai változást jelez-e, de az új vezetés legalább  már más hangokat üt meg.”
Hszie Csecsiang, a vezető kádereket képző pekingi pártiskola professzora szerint  az improvizatív beszédek és a „közemberekkel” való személyes találkozók jó irányba mutatnak: „Az is jelentős előrelépés, hogy a politbüró a helyi és a központi hivataloktól elvárja az új szabályok azonnali életbe léptetését, gyors eredmények felmutatására sürgetve őket.” Éves jelenté­seket készíttetnek, és a visszaéléseket keményen fogják büntetni, emellett szigorú felülvizsgálatnak rendelik alá a költségvetést. A professzor reményét fejezte ki, hogy a kormányzat hasonló következetességgel jár majd el a korrupció, a számonkérhetőség és a hivatali visszaélések területén is.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!