hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kultúrharc

2012. 12. 13.
Először is nem árt tisztázni, mit értünk ma kultúrharcon, mert a kifejezés sokak számára megtévesztő lehet. A formális logika alapján úgy tűnhet, hogy ennek a fogalomnak a jelentése: különböző kultúrák, netán kulturális intézmények egymás elleni küzdelme. Holott a kultúrharc valójában egyoldalú politikai támadás,

a mindenkori hatalom beavatkozása a társadalom életé­ben már kialakult, a személyes teljesítmények, életművek által létrejött alkotói rangsor, a gyakorlatban visszaigazolt, működőképes struktúrák megváltoztatására. Kultúrharcot általában az új, térhódításra törekvő politikai garnitúra kezd az ideológiai és egzisztenciális szempontból útjában lévő művészeti elit ellen; céljait pedig a rendelkezésére álló adminisztratív eszközök aggálytalan bevetésével próbálja elérni. Vagyis a kultúrharc nem egyenértékű eredmények és minőségek csatája, hanem a politikai pozíciókat megszerzők és támogatottjaik agresszív törekvése a maguk primátusának biztosítására.

Ma ennek az offenzívának vagyunk a tanúi Magyarországon. A támadók különböző fórumokon gyakorta hangoztatott érvelése, mintegy önigazolása úgy szól, hogy a rendszerváltás nem rombolta le a pártállam idejéről itt maradt kulturális elit fellegvárait, az elmúlt két évtized pedig rögzítette a liberális szellemiségűek túlnyomó jelenlétét a kulturális életben. És ezen az állapoton azért kell változtatni, mert a nemzeti elkötelezettségű, karakterű és jellegű művészet eleddig elnyomott, hátrányos helyzetbe szorult. Ez a teória, még inkább vádaskodás, azonban alapvetően hamis.

Az egypártrendszer bukásával ugyan­is megszűnt az úgynevezett kultúrpolitika. Az Aczél György-féle irányítási modell helyét átvette az egyébként egyre csökkenő mértékű állami mecenatúra, amely azonban döntően a különböző kulturális területek és művészeti ágak szakmai szervezeteire támaszkodott.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!