hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Amit még a japán gyorsvasút sem nélkülözhetett
Seiko, Lorus, Pulsar

2012. 12. 13.
Amikor Kintaro Hattori japán üzletember a 19. században megalapította a Seiko Group elődjét, a Seikoshát, semmit nem bízott a véletlenre. Minden alkatrészt „házon belül” állítottak elő, minden fejlesztést saját maguk végeztek el. Talán ennek is köszönhető, hogy a közel 140 éves történetük során történelmet írtak: több tucat fejlesztéssel világelsőként lepték meg az óraipart és az egész világot.

Sőt, amikor az 1923-as földrengés romba döntötte az egész gyárat, néhány hónap alatt nemcsak újra talpraálltak, hanem nagyvonalúan kártalanítani is tudták azt az 1500 embert, akiknek a javításra beadott óráik elvesztek a természeti katasztrófa során.

A Seiko márkanév a helyreállás után egy évvel, 1924-ben debütált. A precizitásban verhetetlen mechanikus óráikat a japán vasutak is szívesen alkalmazták, a mágneses energiával működő szuperexpressz megjelenése után pedig a japán gyorsvasút üzemeltetője olyannyira ragaszkodott a bevált márkához, hogy a gyártól speciálisan kifejlesztett, antimágneses darabokat rendelt. A Seiko 1965-ben forgalomba hozta a világ első kvarcóráját, 1973-ban a világ első digitális kvarc karóráját, 1980-ban pedig az első számológépes karórát. 1982-ben még a Guiness-rekordok könyvébe is bekerült a cég a világ legkisebb televíziós képernyővel ellátott karórájával, 1984 óta pedig – szintén világelsőként – már a számítógéphez is könnyen csatlakoztathatóak voltak az újabb fejlesztésű időmérő termékeik.

 A Seiko meghökkentően új fejlesztéseivel és technikai megoldásaival forradalmasította az egész világ óragyártását. A csúcsminőségű szerkezetekkel csak egy gazdasági jellegű probléma adódott: mivel az áruk is az egekbe szökött, a termékeik csak egy tehetősebb réteghez jutottak el. E piaci tényező hatására született meg a Seiko két leányvállalata, a Lorus és a Pulsar, amelyek szolidabb árkategóriájuk miatt a nyolcvanas években fordulatot hoztak a cég népszerűségében. „E két óratípus a sikereit annak köszönheti, hogy a kiváló minőségű Seiko-szerkezet nagyon kedvező ár mellett az esztétikus forma és a praktikus kivitel a legjobb ár/érték arányt képviseli a nagyközönség számára” – mondta lapunknak Locsmándi Zsolt, a Karóra üzlet (www.karorauzlet.hu) igazgatója.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!