hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Teniszmesterek Budapesten
Már klasszikusnak számít a gála

2012. 12. 13.
2012-ben sem maradtak felejthetetlen élmény nélkül a tenisz szerelmesei. Minden idők legjobb magyar férfi teniszezője, Taróczy Balázs gondoskodik róla, hogy kicsi, de élő teniszt láthassunk évről évre. Még be sem ütötték az utolsó poént a 2011. évi IV. Tennis Classics Gálán, mikor a wimbledoni bajnok már hozzákezdett az ez évi verseny szervezéséhez. Jókor és eredményesen.

Björn Borg, John McEnroe, Ivan Lendl, Stefan Edberg, Goran Ivanisevic, Jevgenyij Kafelnyikov, Gael Monfils, Fernando Verdasco, Robin Söderling, Tomas Berdych. Néhány név az elmúlt évek Tennis Classics Gáláiról. Az a bizonyos léc magasra volt helyezve. Mégis sikerült megugrani, mert nagyszerű teniszezőket és látványos labdameneteket láthattunk.

A „szenior” páros Carlos Moya, Mark Philippoussis ellenében. Az aktuális világranglista élmezőnyéből Janko Tipsarevic Gilles Simon ellenfeleként, továbbá a világ első számú teniszlabdazsonglőre, az Iránból disszidált Mansour Bahrami ismét minőségi teniszt ígért. Sajnos, amíg nem vagyunk képesek a férfi teniszezőknek akárcsak egy 250-es ATP-tornára pénzt szerezni és – sportdiplomáciai kapcsolatok segítségével valóságos – élő tenisztornát „tető alá” hozni, ezzel kell beérnünk. Ezért aztán ennek is örülnünk illik, mert ha csak egy csipetnyit is, de ismét ízelítőt kaphatunk a világ egyik legnépszerűbb labdasportjának minőségi játékából.

A mallorcai Moya Spanyolország történetének első világranglista-vezetője (1999), Grand Slam-trófeát a Roland Garroson nyert (1998), és további 20 ATP-sikere tanúskodik arról, hogy jól bánik a 6,7 cm átmérőjű labdával. Fiatal szenior játékos, 36 éves, mint ellenfele, Mark Philippoussis. A Scud (amerikai rakéta) becenevet adogatásainak sebességével nyerte el a mokány, görög származású ausztrál. Szerepelt már sikeresen párválasztó show-ban is, de azért a teniszpálya sem idegen a számára. Kétszer játszott már GS-döntőben, először 1998-ban a US Openen, majd 2003-ban Roger Federertől szenvedett vereséget Wimbledonban. Vele kapcsolatban nekünk, magyaroknak különleges emlékeink vannak. Az ausztrál Davis-kupa-csapat egyes játékosaként mindent eldöntő ötödik mérkőzést játszott a mi Krocskó Józsinkkal 1995-ben a Kisstadionban. A fiatal Mark volt az esélyes, de a mi fiúnk csodálatos egykezes fonák egyenes elütéseivel őrületbe kergette az ausztrált, aki egyre többet hibázott, végül négy szettben Krocskó a mi csapatunkat juttatta fel az „A” csoportba. Számunkra Philippoussis magyarországi tenisze kapcsán mindenekelőtt ezek az emlékek elevenednek meg. A spanyollal a veterán ranglista első két helyét foglalják el, ennek megfelelően jó kis labdamenetekkel bemelegítették a szokatlan időponthoz képest is szép számmal gyülekező teniszkedvelőket. A mérkőzés barátságos bemutató jellege valószínűvé tette, hogy két játszma után 1:1 lesz az állás, és az úgynevezett (10 pontig tartó) rövidített játék dönti majd el a végeredményt. Így is lett, és 10:7-re Carlos Moya javította a statisztikáját.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!