hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Gyűlnek a tetemek a Magnyitszkij-ügyben
Tovább dagad az évszázad orosz bűnténye

2012. 12. 14.
Továbbra is folynak a vizsgálatok az orosz bankár halála körül, aki angliai lakása előtt esett össze eddig ismeretlen okokból. A negyvennégy éves Alekszandr Perepilicsnij szokásos reggeli kocogására indult, de nem jutott messzire. Az eset különlegessége az, hogy a férfit a „Magnyitszkij-ügy” név alatt elhíresült oroszországi adócsalási botrány egyik legfontosabb tanújának tartották. Ő lehet a bűntény hatodik áldozata.

Bár még mindig nem zárult le a Transparency International posztumusz díjával kitüntetett Szergej Magnyitszkij halálának feltárása (Az ügyvéd halála. Hetek, 2012. október 16.), máris újabb tetem bukkant fel az orosz krimiben, méghozzá egy Angliába költözött dúsgazdag bankáré. Míg a Duma cáfolja, hogy Perepilicsnijnek bármi köze lehetne az ügyhöz, a nyugati sajtó evidenciaként kezeli, hogy a férfi a svájci rendőrség fő informátora volt az orosz adócsalási üggyel kapcsolatban.
Szergej Magnyitszkij az Oroszországban működő legnagyobb befektetési alap, a Hermitage Capital ügyvédjeként tett feljelentést az orosz adóhatóság több magas rangú vezetője ellen. Állítása szerint az adóhatóság két moszkvai irodájának vezetői szisztematikusan követtek el hatalmas összegű adócsalásokat. Hamis szerződések alapján igényeltek vissza nem létező cégek valójában be nem fizetett adójából több év alatt összesen kétszázmillió dollárnak megfelelő összeget. A jogtalan visszaigénylések mindig ugyanahhoz a két irodához futottak be, ugyanazok a személyek hagyták jóvá őket (általában egy nap alatt, a kötelező ellenőrzések végrehajtása nélkül), majd a kért összegeket ugyanannak a jelentéktelen banknak a számláira utalták. A számlák tulajdonosai nem egyszer büntetett előéletű személyek voltak.

Magnyitszkij nyomozása szerint az adóhatóság vezetője, Olga Sztyepanova férjével együtt kapcsolatban állt a bank igazgatójával, egy Kljujov nevű üzletemberrel, és többször utaztak együtt Dubajba, valamint más országokba is. Sztyepanova hagyta jóvá a nagy összegű visszaigényléseket, és a csalásokat követő években férjével együtt legálisan bevallott jövedelmének több mint ezerszeresét kereste meg. A pénz offshore cégeken és svájci bankokon keresztül érkezett hozzájuk, és nagy részét ingatlanokban őrizték. Dubajban a híres mesterséges Dzsumeira-szigeten például egy villát és két apartmant vásároltak, de Sztyepanov nyolcvanöt éves édesanyja is felépíttetett egy 20 millió dollár értékű vidéki házat, amelyet Oroszország leghíresebb építésze tervezett. Ugyanebben az időben a két moszkvai iroda több más dolgozója is vásárolt apartmanokat a Dzsumeira-szigeten. Magnyitszkij és a Hermitage Capital feljelentései ellenére nem indult eljárás az adóhatóság dolgozói és cinkosaik ellen, sőt, mint köztudott, röviddel a feljelentés benyújtása után magát Magnyitszkijt tartóztatták le adócsalás gyanúja miatt, aki a vizsgálati fogság során életét vesztette a börtönben.
A feltételezések szerint ennek a Kljujov-féle körnek volt a tagja Perepilicsnij is, de miután megromlott velük a viszonya, elhagyta az országot, és a svájci rendőrség informátorává vált. Halálának okát még nem sikerült kideríteni, jelenleg azt vizsgálják, hogy Litvinyenkóhoz hasonlóan nem polóniummal végezték-e ki.
Tisztázatlan körülmények között halt meg az ügyben érintett több más személy is. Magnyitszkij egyik partnere, Szemjon Korobejnyikov állítólag épülő háza tetejéről zuhant le szívproblémák miatt. Oktai Gaszanov, Magnyitszkij és Korobejnyikov jó barátja a rendőrségi vizsgálatok szerint szintén szívroham áldozata lett. (Ugyanezt állította a börtönorvos Magnyitszkijról is, aki a kezeletlen hasnyálmirigy-gyulladásba és a bántalmazásokba halt bele.) Valerij Kurocskin büntetett előéletű vállalkozó, aki egy fantomcég igazgatójaként Kljujov bankjában nyitott számlájára kapott adóvisszatérítést, Ukrajnában eltűnt, majd azt állították, hogy rossz minőségű alkohol okozta a halálát. A Hermitage Capital egyik dolgozóját, Edmond Safrát pedig monacói villájában ölték meg, tisztázatlan körülmények között.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!