hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mexicó új ura
Leszámol-e az elnök a drogbárókkal?

2012. 12. 14.
A hétvégén hivatalba lépett Enrique Peña Nieto mexikói elnök, akinek diktatórikus múlttal rendelkező pártját az alvilág megféke­zésének reményében hívták vissza a hat éve tartó drogháborúba belefáradt polgárok.

Nietóval a centrista Intézményes Forradalmi Párt (PRI) tért vissza a hatalomba, amely az ezredfordulóig több mint hetven éven át irányította Mexikót – addigra nevét a korrupció szinonimájaként emlegették az országban. Sokak szerint a párt arculata máig sem változott, különösen a fiatal értelmiségiek ellenezték Nieto megválasztását. A júliusban tartott elnökválasztást több tízezres diáktüntetések előzték meg, a voksolás után pedig választási csalás gyanúja miatt újraszámolták a szavazatok egy részét. A harmincnyolc százalékos többség azonban valószínűleg azért „sírta vissza” az Intézményes Forradalmi Pártot, mert hét évtizedes, velejéig korrupt egyeduralma ellenére sok szempontból hatékony és eredményes volt, kétségtelenül elindította Mexikót a fejlődés útján.
Hatékonyságra pedig rendkívül nagy szükség van abban az országban, ahol a hat éve tartó, hatvanezer áldozatot követelő, drogbárók elleni hadjárat dacára is virágzik a kábítószer-kereskedelem; ahol az elmúlt években hiába likvidáltak vagy börtönöztek be több száz alvilági vezetőt, azonnal újabbak, kegyetlenebbek nőttek a helyükön; és ahol a drogkartellek annyira összefonódtak a hatalmi elittel, hogy tagjaik ott vannak a hadseregben, a rendőrségben és a politikai vezetésben egyaránt. Közép-Amerika legnépesebb katolikus országában ráadásul évente több tízezerre rúg a gyermekrablások száma, az áldozatokat legtöbbször prostitúcióra kényszerítik. A negyvenhat éves Peña Nietótól választói azt várják, hogy vessen véget a drogbandák véres háborújának, vagy legalább mérsékelje az erőszakhullámot, emellett pedig lendítse fel Mexikó gyengélkedő gazdaságát.
Az újdonsült elnök ígéretet tett a gyilkosságok számának csökkentésére, hogy a mexikóiak újra biztonságban és nyugalomban élhessenek. Kritikusok szerint ez úgy is értelmezhető, hogy kesztyűs kézzel fog bánni a drogbandákkal, akik cserébe nem mészárolják majd ezrével a civil lakosságot. A múltban ugyanis a PRI közismerten paktumokat kötött a kartellfőnökökkel a béke és némi profit fejében. Nieto azonban felháborodva tagadta, hogy ilyesmire készülne – igaz, ma már nem is lenne egyszerű feladat kiegyezni a drogbárókkal megosztottságuk, valamint a legagresszívabb irányzat, a Zeták minden eddiginél sötétebb gonoszsága miatt. Kilátásba helyezte az elnök azt is, hogy a jövőben még szorosabban kíván együttműködni az Egyesült Államokkal biztonságpolitikai kérdésekben. Pillanatnyilag Amerika titkosszolgálati információval látja el a hatóságokat, továbbá mexikói rendőrök és jogászok ezreit képezi ki évente egy kétmilliárd dolláros segélyprogram keretében.

Leszámolások

Mexikó előző államelnöke, Felipe Calderon 2006-ban hirdetett harcot a kábítószerkartellek ellen. Az azóta dúló drogháború évente legalább tízezer ember életét követelte, az országban a mai napig óránként legalább egy embert gyilkolnak meg. A brutális leszámolássorozat legutóbbi ismert áldozata dr. Maria Santos Gorrostieta, Tiquicheo város polgármestere volt, akit november közepén kislánya szeme láttára raboltak el, majd kínoztak halálra. A drogbandák ellen határozottan fellépő politikus asszony korábban már két ellene irányuló gyilkossági kísérletet, és férjének meggyilkolását is túlélte. November 12-én a háromgyermekes dr. Gorrostieta éppen kislányát vitte iskolába, amikor fegyveresek körülvették az autóját, őt magát kirángatták és ütlegelni kezdték. Szemtanúk elmondása szerint az asszony könyörgött támadóinak, hogy a gyermekét hagyják békén, majd beszállt a bűnözők kocsijába. A kislány sikítva, de épségben maradt egyedül az úton. Dr. Gorrostieta megcsonkított holttestét öt nappal később az országút szélére dobva találták meg.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!