hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Arab tél
Polgárháború felé rohan Egyiptom

2012. 12. 06.
Gika! Gika! – kiabálja egy tizenkét év körüli fiú. A szemei bevérzettek, az arcát egy egyszerű orvosi maszkkal takarja el a könnygáz elől. Kairó belvárosában vagyunk, a Simon Bolívar téren, alig két percnyire a Tahrír tértől, ami újra megtelt tüntetőkkel. A Muzulmán Testvériség elleni szólamoktól hangos a belváros.

Jelenleg nem zajlanak harcok, mert a rendőrség betonfallal leválasztotta a belügyminisztérium felé vezető összes utcát, a kivezényelt rohamrendőrök csak néha-néha lőnek ki egy könnygázgránátot, ha a főleg utcagyerekekből álló csoportok megpróbálnak átmászni a falon. A konfliktus immár tizenöt napja tart, csak az elmúlt pár napban csillapodtak le a harcok. A felnőttek a Tahrír téren gyülekeznek az ellenzéki, szekuláris pártok felhívására, az utcagyerekek pedig a közeli tereken. Nekik nincs politikai agendájuk, a Központi Biztonsági Erőkkel akarnak összecsapni az ultrákkal, az egyiptomi futballhuligánokkal közösen. Mindezt Gika miatt. A fiatal fiút sörétes puskával lőtték agyon pár hete, egyelőre tisztázatlan körülmények között. A belügyminisztérium a tüntetőkre mutogat, a tüntetők a rendőrségre. A fiú esete azért kavarta fel a közvéleményt, mert közvetlenül a halála előtt mindenkitől elbúcsúzott a Twitteren.

A Tahrír téren összegyűlő tömeg azonban nem csap össze a rendőrséggel. Nem a balhéért vannak kint, hanem hogy a demokráciát követeljék. November 22-én ugyanis Mohamed Murszi, az iszlamisták delegálta elnök egy alkotmánymódosítási javaslatot nyújtott be, mely az elnök által hozott törvényeket és döntéseket jogilag megtámadhatatlanná teszi, megtiltja a zömében iszlamistákból szerveződő parlament feloszlatását, valamint gyakorlatilag korlátlan hatalommal ruházza fel, hogy „fellépjen a forradalom ellenségeivel szemben.”

A bejelentésre az egyiptomi Legfelsőbb Bíróság azonnal sztrájkra szólította fel az ország összes bíróságát, a szekuláris pártok pedig — melyek eddig politikai elképzeléseik sokszínűsége miatt képtelenek voltak egységesen fellépni az egyiptomi politikai porondon — az utcára hívták a támogatóikat.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!