hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2013. 03. 08. (XVII/10) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Bíborosok évadja

Nem sietik el a bíborosok azt, hogy bezárkózzanak a Sixtus- kápolnába. „A pápaválasztásnál is fontosabb, hogy megismerjük az egyház helyzetét” – fogalmazta meg sokak véleményét Francis George chicagói érsek. Bár XVI. Benedek egyik utolsó rendeletével lehetővé tette, hogy a bíborosok akár az előírt dátum, március 15-e előtt megkezdhessék a konklávét, lapzártakor úgy tűnik, hogy erre nem sok esély van. A bizonytalanság érthető: rég nem érte ilyen sok megrázkódtatás ennyire rövid idő alatt a katolikus egyházat, mint az elmúlt egy évben.

Minimum húsz év várhat a szivárogtató közlegényre

„Vérszomjuk kielégítésében látszólag örömüket lelték. Hangyákat nagyítólencse alatt kínzó gyermeknek tűntek a szememben.” Több százezer titkos katonai adat kiszivárogtatója, Bradley Manning mondta ezt egy, a világhálón most is fellelhető, helikopteres bevetésről készült videó kapcsán, múlt csütörtöki bírósági meghallgatásán. Két és fél évvel letartóztatása után ez volt az első lehetősége, hogy indítékairól beszámoljon. Sorsáról egy katonai bíró fog dönteni, miután Manning lemondott az esküdtszék előtti tárgyalásra való jogáról.

Itáliában a helyzet változatlan

Bár a Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök által vezetett jobbközép koalíció váratlanul jól szerepelt a múlt heti választásokon, az olasz igazságszolgáltatás hamar gondoskodott arról, hogy Berlusconi ne tudjon sokáig örülni a sikernek. Néhány héten belül ugyanis két folyamatban lévő pere kapcsán is elmarasztaló ítélet várható, sőt egy másik frissen kirobbant korrupciós botránya némi bepillantást enged az olasz politika nem éppen szívderítő mindennapjaiba is.

Búcsú Haider örökségétől

Megrendült az osztrák szélsőjobb helyzete Karintiában, az egykor Jörg Haider vezette mozgalom központjaként ismert tartományban. Az előrehozott tartományi választásokon az eddig első helyen álló jobboldali populista Karintiai Szabadságpárt (FPK) minden idők legnagyobb vereségét szenvedte el az osztrák pártok történetében. Az eredmény és az előrehozott választások hátterében a közelmúlt súlyos korrupciós botrányai állnak.

Obama  nem lesz zarándok

A tervek szerint március 20-án érkezik háromnapos látogatásra Izraelbe Barack Obama, aki az út során rövid kitérőt tesz Jordániába és Ramallahba is. A nagy érdeklődéssel várt program egyik bizonytalansági pontja, hogy két héttel az amerikai elnök érkezése előtt még nem állt fel az új izraeli kormány. Netanjahu március 16-áig kapott haladékot Simon Peresz államelnöktől a kabinet összeállítására, így az új kormánynak nem sok ideje marad felkészülni Obama érkezésére. Igaz, a lényeg úgyis a két vezető tárgyalásain dől majd el, ők pedig már jól ismerik egymást.

Argentína és Irán vizsgálja a múltat

Megdöbbentő lépésre szánta el magát Argentína: a dél-amerikai ország vezetése Iránnal közösen akarja kivizsgálni az argentin zsidó közösség Buenos Aires-i székháza ellen 1994-ben elkövetett merényletet, annak ellenére, hogy korábban megállapították, a perzsa államnak is köze volt a támadáshoz. Az argentinok döntését azért is tartják többen érthetetlennek, mert Teherán vitatott atomprogramjával kapcsolatosan sem hajlandó ténylegesen együttműködni a nemzetközi közösséggel.

Gyász és káosz Venezuelában

Legfanatikusabb hívei messiásként tisztelték, míg az ellenzék hatalmával visszaélő, öntömjénező gazembert látott a kedden elhunyt Hugo Chávez venezuelai elnökben. Kérdés, hogy melyik tábornak sikerül magához ragadnia a hatalmat a közeljövőben megtartandó választásokon, és a győztes hogyan fog megbirkózni a gazdaságilag, morálisan megroggyant ország problémáival.

Belföld

Csókosok világa

Eddig is tudható volt, hogy Magyarország a korrupt országok élvonalához tartozik, ám mindezt immár egy bonyolult, tudományos alapokon nyugvó nagymintás felmérés is bizonyítja. Tömören: a kormányváltás előtti közbeszerzéseken nyertes cégek 80 százaléka az új hatalom alatt képtelen győzni, míg a mostani nyertesek nagy része korábban rendre a vesztesek között szerepelt.

Nyilvánosság előtt a magyar főkém

Nyugati országokból gazdasági okokból támadások történhetnek a magyar kormány ellen, illetve akár Iránból is támogathatnak magyar pártot vagy magyar pártokat – derül ki a magyar Információs Hivatal (IH) vezetőjének szokatlan és amúgy homályos tartalmú interjújából. Európában nagyon ritka esetben állnak titkosszolgálati vezetők a nyilvánosság elé, ezért több szakértő és politikus szerint is rejtély, hogy Pásztor István miért tette mégis ezt.

Itt van Szávay titkos irata

Rosszabbul áll a Jobbik a határon túli magyarság körében, mint az anyaországban, ezért a megfelelő számú külhoni szavazat eléréséhez 2014-ben új stratégiára van szükség. A Felvidék és Erdély azonban így is, úgy is „elesett”, ezért oda nem szabad túl sok erőt fecsérelni. A Szávay-féle HÖK-modell viszont a határon túl is működőképes.

Elitcserés támadás

Várhatóan kiváló egyetemi rangot kap a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, ami jelentős forrástöbblettel is jár, holott a minőségi mutatói ezt nem indokolják. Mi több, a magyar állam ingyenes felsőoktatási tanulmányokat biztosítana ázsiai vagy afrikai hallgatók részére, amennyiben hazánkat választják továbbtanulásuk célpontjául – a két meglepő javaslat friss kormány-előterjesztésekben szerepel.

Ló étvágyat! - Magyarországon is dübörög a húsbotrány

A magyar húsipar egészét átszövi a korrupció és a maffiaszerű működés – állította lapunknak saját közvetlen tapasztalataira alapozva egy nagynevű magyar húsüzem volt vezetője. Megkent állatorvosok, kémiai úton felpumpált készítmények, és az egész termékláncon végigvonuló feketeáruk jellemzik a magyar viszonyokat, amelyek között már a híresebb feldolgozó üzemek és kereskedelmi láncok sem tudnak érintetlenek maradni. Szavai megerősítik annak a Zala megyei gazdának a szavait, aki az ATV Szabad Szemmel című műsorában tálalta ki a magyar vágóló-kereskedelem botrányos és gyomorforgató részleteit.

Hit és értékek

Felszállt  a szürke füst

A tizenkilenc évi uralkodás után 1958. október 9-én elhunyt XII. Pius utolsó útjáról a L’Osservatore Romano úgy emlékezett meg, mint amely „a legnagyobb temetés volt Róma hosszú történelmében, amely felülhaladta még Julius Caesarét is”. Utódja, XXIII. János megnyitotta a Vatikánt a reformok és a baloldallal való párbeszéd felé. A II. vatikáni zsinat döntései azóta is a választóvonalat jelentik a katolikus egyház konzervatív és reformer irányzatai között.

A melegek bocsánatkérést várnak a megbukott skót bíborostól

Egyhetes tagadás után elismerte az ellene felhozott vádakat, és nyilvánosan bocsánatot kért Keith O’Brien skót bíboros, kijelentve: tettei időnként nem feleltek meg a tőle elvárható erkölcsi szintnek. Papok tettek panaszt ellene „túlzott testi érdeklődés” miatt.

HÁTTÉR

„A magyarok kegyetlensége esetenként felülmúlta a nácikét”

„Mindkét nagyapám eltűnt: egyikőjük a fronton, a másikat megszálló csapatok üldözték el otthonából. Az utcámból, ahol felnőttem, ötvenöt férfiból tízen tértek haza. Nekem ez a háború” – mondta Andrej Nyikolajevics Artyizov történész, aki Vaszilij Hrisztoforov Sztyepanovics tábornokkal, A magyar megszállócsapatok a Szovjetunióban – Levéltári dokumentumok című könyv másik orosz szerkesztőjével együtt adott interjút a Heteknek.

Gyűlöletbeszéd lett a homoszexualitás kritikája

Az Egyesült Államokban és Németországban is főszerephez jutottak a bírói hatalom legfelsőbb szintjei a melegjogokat illetően. A tengerentúlon újabb államokban válhat törvényessé az egynemű párok házasságkötése, a németeknél pedig a meleg párok már nemcsak egymás biológiai, hanem örökbe fogadott gyermekeit is adoptálhatják.

A tündérmese  az MNB-be  költözik

Több poszt is kinézett Matolcsy György számára, de mivel Orbán Viktor korábban a saját jobbkezének aposztrofálta a gazdasági minisztert, ezért csak felfelé lehetett buktatni. Matolcsy így került Simor András helyére a jegybankban. A Fideszben töb­ben abban reménykednek, hogy a cserével a kormány stílusa is meg­változik, a 2014-es választásokra „emberarcúbb” lesz a kormánypárt.

Az avar–székely titok

A 9-10. század, vagyis a magyar honfoglaláskor egyik legrejtélyesebb kérdése az, hogy hová tűntek a Kárpát-medencét több mint kétszáz évig uraló, egykor oly hatalmas nomád avarok. A magyar őstörténet kutatói sokáig azon az állásponton voltak, hogy a 8. század végén zajló frank–avar háború, és az ezt követően az avarok ellen indított bolgár támadás teljesen – úgymond írmagostul – elpusztította őket. Pedig a legyőzött népek nem tűnnek el nyomtalanul. Egy részük megsemmisül ugyan a harcban, más részük viszont új hazát keres, harmadik részük behódol a győztesnek, és régi lakhelyén marad. Mi történt tehát az avarokkal, és miben áll az avarok kapcsolata a magyar történelemben olyan fontos szerepet játszó székelyekkel?

Láthatatlan légió

Sanghaj egyik lelakott külvárosában áll az a tizenkét emeletes, fehér irodaépület, amelyben a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg „kiberharcos” osztaga működik. Ebből a toronyházból indul a különféle amerikai cégek, szervezetek és kormányhivatalok elleni kibertámadások túlnyomó többsége – amiről egyre növekvő mennyiségű, amerikai hírszerzők által évek alatt gyűjtött digitális bizonyíték tanúskodik.

A jéghegy csúcsa is hatalmas

Magyarországon a múlt héten két nagy civil szervezetet ért biztosan hackertámadás, amelynek feltérképezésében a nemzetközi Kaspersky Lab, valamint a Budapesti Műszaki Egyetemen működő CrySyS Lab (Adat- és Rendszerbiztonsági Laboratórium) játszott fontos szerepet. Utóbbi munkatársát, Bencsáth Boldizsárt kérdeztük a részletekről.

„A magyarok kegyetlensége esetenként felülmúlta a nácikét”

 „Mindkét nagyapám eltűnt: egyikőjük a fronton, a másikat megszálló csapatok üldözték el otthonából. Az utcámból, ahol felnőttem, ötvenöt férfiból tízen tértek haza. Nekem ez a háború” – mondta Andrej Nyikolajevics Artyizov történész, aki Vaszilij Hrisztoforov Sztyepanovics tábornokkal, A magyar megszállócsapatok a Szovjetunióban – Levéltári dokumentumok című könyv másik orosz szerkesztőjével együtt adott interjút a Heteknek.

Balkanizálódik  az arab világ

Széteső államok, vérszemet kapott tömegek, szegénység és terror: Casablancától Teheránig két éve forrong az arab világ. A Közel-Kelet örökre megváltozott – állítja Uzi Rabi professzor, a tel-avivi Móse Dajan Központ igazgatója. A Kneszet főtanácsadója szerint a helyzetet jól jellemzi, hogy a kétharmados támogatással megválasztott Mohamed Murszi elnököt a libe­rális és az ultravallásos ellenzék is „szakállas Mubarak” gúnynévvel illeti.

Hozza is, meg nem is

Matolcsy György jegybankelnöki kinevezése kissé mintha elterelte volna a közfigyelmet arról a szintén nem elhanyagolható fejleményről, hogy utóda a nemzetgazdasági miniszter posztján Varga Mihály lett. Persze, ez a változás azért sem keltett különösebb izgalmat elemzői körökben, mert Varga volt már pénzügyminiszter az első Orbán-kormányban, és mielőtt legutóbb az IMF-tárgyalásokat vezette – pontosabban: vezette volna, hiszen azokra végül is nem került sor –, a miniszterelnök kabinetfőnökeként is dolgozott. Szakmai habitusa tehát már ismerős, és attól különösebb meglepetéseket eddig sem várt senki. Matolcsy kényszeres extravaganciájával ellentétben Varga mindig igyekezett ragaszkodni a szolid fogalmazásmódhoz; kivéve persze néhány parlamenti megszólalását, amikor a vitában óhatatlanul a kötelezően radikális Fidesz-tónust követte. Mindazonáltal nemzetgazdasági miniszterként azt várják tőle szakmai berkekben, hogy szerényebben fogja hirdetni a kormány világraszóló sikereit – minthogy Matolcsyval ellentétben nem autoszuggesztív alkat, nem festi át magában mindenáron a valóságot.

KÁVÉSZÜNET

Michael Jordan

 „A kosárlabda számomra leginkább szenvedély, a játék szeretete. Mert ha valamit szeretsz, a végletekig is elmész; rábír, hogy mindent megtegyél: ez volt bennem a hajtóerő, hogy a lehető legjobb kosárlabdázó legyek. Ahhoz, hogy bármiben is a legjobb légy, meg kell lennie ennek a bizonyos szeretetnek, ami miatt mindig folytatod” – vallotta az 50. születésnapján adott tévéinterjúban minden idők egyik legbefolyásosabb sportolója, aki máig a legnagyobb kosárlabdázónak számít.

Szájbergyerekek világa

 „Ilyen még nem volt a civilizáció történetében: a fiatalabb korosztályok nagyobb és hatékonyabb tudással rendelkeznek az élet bizonyos területein, mint az idősebbek. Most a kulturális területek újrafelosztása történik a világban, és mindenki igyekszik átírni a saját értékeit a jövő kultúrájába” – állapította meg Fűzfa Balázs irodalomtörténész, a Digitális nemzedék konferencia 2013 egyik előadója.

Kozmetika hazai pályán

A természetes alapanyagú kozmetikumok fejlesztése és forgalmazása napjainkban sehol a világon nem egyszerű feladat, hazánkban mégis létezik egy cég, a Balzsam Labor, amely professzionális bőrápoló termékeivel ma már nemcsak itthon, de Romániában és Németországban is sikeres. A több mint két évtizede fennálló, kozmetikus körökben jól ismert és népszerű családi vállalkozás ma már saját, az uniós követelményeknek megfelelő üzemmel működik. A siker mögött a vállalkozást alapító Nádori Pálné szakértelme, lánya, Bubrikné Nádori Krisztina kreativitása és nem utolsósorban Bubrik Tibor kitartása áll.

Az vagy, amit lájkolsz

Douglas Rushkoff nem az a kimondottan technofób fajta: már 1992-ben az internet centralizálását vizsgálta, kitalálta a vírusmédia szót, megjósolta a 2000 előtti internetes cégek felfutásának végét (az úgynevezett dotcom lufi kipukkadását), és a cnn.com egyik állandó szerzője, az internet és a média teoretikusa. Mégis, ez a sok könyvet jegyző szakember nemrég bejelentette, hogy megszünteti jelenlétét a Facebookon.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!