hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Michael Jordan
Mire készül a következő 50 évben?

2013. 03. 14.
 „A kosárlabda számomra leginkább szenvedély, a játék szeretete. Mert ha valamit szeretsz, a végletekig is elmész; rábír, hogy mindent megtegyél: ez volt bennem a hajtóerő, hogy a lehető legjobb kosárlabdázó legyek. Ahhoz, hogy bármiben is a legjobb légy, meg kell lennie ennek a bizonyos szeretetnek, ami miatt mindig folytatod” – vallotta az 50. születésnapján adott tévéinterjúban minden idők egyik legbefolyásosabb sportolója, aki máig a legnagyobb kosárlabdázónak számít.

Kevesek pályája mérhető a hajdan megénekelt archaikus hősökéhez: korai életútba szőtt családi mítosz, legendás tettek, isteni jelzők, s a múlékony emberi dicsőség szemlélése – élő adásban. Jordan a tökéletes kosárlabdázó eszményképe lett, amennyire csak ez egy tökéletlen világban kiábrázolódhatott. Az öt Jordan testvér közül a negyedikként érkezett 1963. február 17-én Michael, a legkisebb fiú. Istenadta őstehetsége a kosárlabdában csak nagy sokára vált nyilvánvalóvá, sőt, sokan már azt is csodának tartották, hogy átvészelte a gyerekkort: édesanyja több ízben majdnem elvetélt, Michael totyogós korában métereket repült, amikor belenyúlt egy konnektorba (meglepő, de egyéb baja nem történt), nyolcévesen kis híján vízbe fulladt – a barátja mellette veszett az óceánba. Viszont hároméves koráig élt anyatejjel – anyja szerint e nélkül fia nem válhatott volna azzá, amivé lett.

A szülőktől szívós munkát követelt, hogy ne nélkülözzenek, a kitörés esélyét jelentette már az is, hogy a hátuk mögött hagyták a brooklyni gettót.

A kosárgladiátor emlékei szerint még otthon szították fel benne a küzdőszellemet. Az apa be nem teljesedett álma volt, hogy hírneves baseballjátékos lesz, ezt az örökséget folytatva a fiúk a baseball-, a lányok a softballpályán igyekeztek. Miután viszont a müncheni olimpián az USA egy ponttal kikapott az oroszoktól a kosárdöntőben, a kilencéves Mike kijelentette, hogy egy nap ott lesz az olimpián, s biztosan győzni fognak. A család igazi kosaras tehetségének Michael bátyját tartották, és valóban, a versengésben rendre Michael maradt alul. A 23-as mezválasztással anno azt fejezte ki, hogy azért van fele- annyira jó, mint a 45-ös számú bátyja.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!