hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az avar–székely titok

2013. 03. 14.
A 9-10. század, vagyis a magyar honfoglaláskor egyik legrejtélyesebb kérdése az, hogy hová tűntek a Kárpát-medencét több mint kétszáz évig uraló, egykor oly hatalmas nomád avarok. A magyar őstörténet kutatói sokáig azon az állásponton voltak, hogy a 8. század végén zajló frank–avar háború, és az ezt követően az avarok ellen indított bolgár támadás teljesen – úgymond írmagostul – elpusztította őket. Pedig a legyőzött népek nem tűnnek el nyomtalanul. Egy részük megsemmisül ugyan a harcban, más részük viszont új hazát keres, harmadik részük behódol a győztesnek, és régi lakhelyén marad. Mi történt tehát az avarokkal, és miben áll az avarok kapcsolata a magyar történelemben olyan fontos szerepet játszó székelyekkel?

A neves 18. századi erdélyi történetíró, Benkő József (1740–1814) a magyar krónikák alapján azt írja (1791), hogy Attila halála után a hunok nagyobb része elhagyta a Kárpát-medencét. A székelyek a hunok Kárpát-medencei maradékai. A székelyeket sem az avarok, sem a magyarok nem bántották, mivel mind eredetükre, mind nyelvükre nézve atyafiakként tekintettek rájuk.

Az avar uralom a Kárpát-medencében mintegy száz évvel Attila hun király halála (453) után, 568-ban kezdődött. Az avarok először a longobárdokkal szövetségben legyőzték a Kárpát-medence keleti felén található gepidákat, majd a longobárdok Észak-Itáliába távozása után kiterjesztették uralmukat az egész Kárpát-medencére.

Az avarok két fő „alkotóelemének” a fekete és fehér hunokkal azonosított uar és a chuni népeket tekintik. Ők hozták be Európába a vaskengyel használatát, amely akkoriban forradalmi változást jelentett a hadviselésben. A vaskengyel nem sokkal korábban a mai Észak-Kína (Kelet-Turkesztán) területén jelent meg. Sem Attila, sem Nagy Károly nem használta még a vaskengyelt, ahogy ez a róluk készült ábrázolásokról is megállapítható. Egy, a 6. században a nyugati türk birodalomban járt bizánci követ adott hírt arról a türk–avar konfliktusról, amelynek eredményeként a legyőzött avarok nyugatra távoztak. A 7. században a Kárpát-medencében már erős volt az avar uralom, a kagánok seregei egyaránt pusztították Nyugat–Európát és Bizáncot, a keresztény államok súlyos adókat fizettek nekik.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!