hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Szájbergyerekek világa
A digitális bennszülöttek és a tanácstalan felnőttek

2013. 03. 14.
 „Ilyen még nem volt a civilizáció történetében: a fiatalabb korosztályok nagyobb és hatékonyabb tudással rendelkeznek az élet bizonyos területein, mint az idősebbek. Most a kulturális területek újrafelosztása történik a világban, és mindenki igyekszik átírni a saját értékeit a jövő kultúrájába” – állapította meg Fűzfa Balázs irodalomtörténész, a Digitális nemzedék konferencia 2013 egyik előadója.

Alig lehetett beférni a pedagógusok által szervezett Digitális nemzedék konferenciára, melyen szakemberek második ízben keresték a választ az online nemzedékhez való megfelelő viszonyulásra, a kihívások kezelésére. Felgyorsultak ugyanis a változások, a kilencvenes évek első felében még ritka volt a mobiltelefon, pláne a magyar nyelvű weblap, a Facebook pedig csak 2004 óta létezik. A közösségi média betörésével kialakult az online nemzedék, amely egérrel a kezében születik, és technológiai tudásban, készségekben fényévekre megelőzi felmenőit. A gyors átalakulás az egyik előadó szerint az igény, a technológia és a profitérdek találkozásának folyamatos gyümölcse.

Újhelyi Adrienn szociálpszichológus az internetrobbanással kapcsolatos aggályokat egy idézettel illusztrálta: „Az új időtöltés gyerekek körében betöltött népszerűsége villámgyorsan növekszik. Az ottho­nok biztonságának új fenyegetője már a kezdetekkor rengeteg nyugtalanító fejleményt hoz. A szülők azt látják, hogy gyermekeik viselkedése furcsamód megváltozik, felkészületlennek, rémültnek és tehetetlennek érzik magukat az új problémák láttán.” Hozzátette: a fenti gondolatokat Azriel Eisenberg 1936-ban a rádióhallgatás kapcsán írta le. Újhelyi szerint úgy tűnik, hogy a felnőtt társa­­­dalom hasonlóan viszonyul a technológiai újításokhoz: először az isme­retlentől való félelemmel és szélsősé­gesen pesszimistán, féltve a gyereke­ket a szexuális és kriminális ártalmak­tól, morális összeomlást vizionálva, majd következik egy optimista világ­megváltó szakasz, a technológia hasznosságába vetett hit, végül pedig – az eszköz általános elterjedésével – a középutas, gyakorlati problémákra fókuszáló megközelítés dominál.

A szakember szerint a „morális pánik” már kezd lecsengeni, és a felelős használat elve kezd előtérbe kerülni, bár 20 éve tartja magát az a nézet, miszerint az internet elmagányosít és depresszióba dönt – mivel akkoriban a kevés számú chatelőre valóban jellemző volt, hogy a virtuális kapcsolataik kiszorították a valódiakat. A nethasználat és a közösségi háló tömeges elterjedésével a valós ismerősök kapcsolattartása tevődött át virtuális szintre, s ennek hatása már sokkal összetettebb. Ma már egybeesik a gyerekek offline és online személyisége, személyiségfejlődésük, szocializációjuk mindinkább a digitális kortárs térben történik, ahol számos szerepet kipróbálhatnak, kommunikációjuk feltárulkozóbb és szabadabb, „hiperperszonális”, miközben nemcsak ők alakítják személyiségüket, hanem az állandó visszajelzések is, és a személyközi kommunikáció is változik.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!