hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A melegek bocsánatkérést várnak a megbukott skót bíborostól
Vizet prédikált

2013. 03. 14.
Egyhetes tagadás után elismerte az ellene felhozott vádakat, és nyilvánosan bocsánatot kért Keith O’Brien skót bíboros, kijelentve: tettei időnként nem feleltek meg a tőle elvárható erkölcsi szintnek. Papok tettek panaszt ellene „túlzott testi érdeklődés” miatt.

A skót katolikus egyházon keresztül kiadott nyilatkozatában O’Brien kijelentette: „Az elmúlt napokban nyilvánosságra kerültek bizonyos vádak, melyeknek névtelen és homályos jellege eleinte tagadásra késztetett”. A volt bíboros nyilatkozatában bocsánatot kért minden érintettől, kijelentve, hogy a jövőben minden nyilvános szerepvállalástól távol tartja magát. Egyelőre azonban a nyugodt nyugdíjas évek helyett ügyei egyházi kivizsgálására kell készülnie. Erre minden valószínűség szerint csak az új pápa megválasztása után kerül sor, a skót katolikus egyház addig is a saját levében fő. Mint arról már hírt adtunk, O’Brien bíboros az után mondott le, hogy egy, az egyházból korábban kilépett, valamint három ma is aktív pap a múlt hónapban a pápai nunciuson keresztül panaszt tett ellene a nyolcvanas években irántuk tanúsított túlzott testi érdeklődés miatt.
Keith O’Brien egyelőre egy meg nem nevezett helyre vonult vissza pihenni és kivárni a vádak és a beismerés keltette hullámok elülését. A bíborosnak e héten kellett volna a Vatikánba utaznia, hogy részt vegyen az új pápa megválasztására összegyűlő konklávén – a skót katolikus egyház éléről pedig e hónap végén, hetvenötödik születésnapján vonulhatott volna nyugdíjba. Kényszerű, előrehozott távozásával azonban egész Nagy-Britannia elvesztette a pápaválasztásban való részvétel lehetőségét.
A bíboros vasárnap nyilvánosan bocsánatot kért az egyháztól és a skót néptől, elismerve, hogy az ellene felhozott vádak igazak. Catherine Deveney, a vádakat először nyilvánosságra hozó brit Observer munkatársa mind a négy sértettel személyesen találkozott. „Ezek az emberek nem az egyháznak akarnak ártani, ők az egyháznak szentelték az életüket” – jelentette ki Deveney egy interjúban, hozzátéve: „Az egyház egyik nagy hibája, hogy ösztönösen el akar fedezni minden bűnt, hogy magát megvédje. Ezzel azt üzeni a megsértett egyéneknek: te nem számítasz annyit, mint az egyház külső arculata.”
A múlt héten arra is fény derült, hogy 2001-ben egy ötödik panasz is érkezett a Vatikánhoz Keith O’Brien ellen, aki egyébként egészen 2003-ig, bíborosi kinevezéséig liberális érsekként volt ismert hazájában. Az egyház tanításainak védelméről szóló bíborosi eskü aláírásával azonban a melegek egyenlő jogaiért kampányolók körében szinte hírhedtté vált a melegházasság és a melegek örökbefogadási jogai elleni erőteljes támadásairól. O’Brien helyzetének kellemetlenségét fokozza, hogy Colin MacFarlane, a Stonewall Scotland nevű, melegjogokért küzdő alapítvány vezetője – aki tavaly az „év bigottjának” nevezte őt – mindezek tükrében számon kérte a lemondott bíborostól, hogy a melegektől elfelejtett külön bocsánatot kérni.
Nem sokkal a lemondásához vezető vádak nyilvánosságra kerülése előtt egyébként a BBC Scotlandnek adott interjúban a volt bíboros kiállt amellett, hogy a papoknak meg kell adni a házasodás és a gyermeknemzés jogát, hiszen számos egyházi ember számára nagy küzdelmet jelent a cölibátus megtartása.
Bár a vatikáni vizsgálat bizalmas jellegű lesz, O’Briennek mindenképpen fel kell készülnie a részletekről való beszámolásra. A vizsgálat egyben azt is jelenti, hogy a volt bíborosnak és vele együtt a skót egyháznak szembe kell néznie nemcsak a szexuális bűnök, hanem a képmutatás vádjával is, hiszen felmerül a jogos kérdés, hogy az egyház vezető személyiségei közül vajon hányan lehettek tisztában O’Brien korábbi bűneivel, és milyen szerepet játszhattak azok takargatásában. (L. I. A.)

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!