hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Csókosok világa
Politikai befolyás az üzleti életben

2013. 03. 07.
Eddig is tudható volt, hogy Magyarország a korrupt országok élvonalához tartozik, ám mindezt immár egy bonyolult, tudományos alapokon nyugvó nagymintás felmérés is bizonyítja. Tömören: a kormányváltás előtti közbeszerzéseken nyertes cégek 80 százaléka az új hatalom alatt képtelen győzni, míg a mostani nyertesek nagy része korábban rendre a vesztesek között szerepelt.

Hogy mekkora szerepet játszanak a politikai kötődések a közpénzek áramlásában, az leginkább egy kormányváltás előtti, illetve utáni év adataiból olvasható ki: e logika mentén vizsgálta meg a Budapesti Corvinus Egyetem Szociológia és Társadalompolitika Intézete Korrupciókutató-központjának kutatócsoportja közel 4000 hazai cég és 78 ezer közbeszerzés – szerződés odaítélése – 2009-re, illetve 2011-re vonatkozó adatait. A lehangoló eredményt Politikai befolyás a közbeszerzési piacon? címmel tették közzé.

A tanulmányban először azt tisztázzák, milyen módokon befolyásolhatja a politika a közbeszerzéseket, illetve a közpénzből megvalósuló munkákra pályázó cégeket: „A közbeszerzési döntésekben a közgazdasági logikán túl több úton is érvényesülhetnek politikai hatások. Az első és legnyilvánvalóbb jel, ha egy kormányváltás után jelentősen változik a közbeszerzéseket elnyerő cégek összetétele.” Vagyis, ha – a konkrét esetben – az látszik, hogy az MSZP–SZDSZ-kormány idején egy bizonyos körhöz tartozó cégek nyerik a közbeszerzések túlnyomó részét, míg a Fidesz–KDNP-kormány alatt egy másik csoporthoz tartozó vállalatok győznek feltűnő arányban. 

Előfordulhat persze olyan is, hogy ugyanazok nyernek különböző kormányok alatt: ilyenkor úgy valósulhat meg korrupció, hogy a győztesek a kormányváltás után már nem a bukott, hanem az új kormány pártjaihoz kötődő szervezetek vagy magánszemélyek számára utalják a kenőpénzt. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!