hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Búcsú Haider örökségétől
Az extrém korrupcióba bukott bele a Karintiai Szabadságpárt

2013. 03. 14.
Megrendült az osztrák szélsőjobb helyzete Karintiában, az egykor Jörg Haider vezette mozgalom központjaként ismert tartományban. Az előrehozott tartományi választásokon az eddig első helyen álló jobboldali populista Karintiai Szabadságpárt (FPK) minden idők legnagyobb vereségét szenvedte el az osztrák pártok történetében. Az eredmény és az előrehozott választások hátterében a közelmúlt súlyos korrupciós botrányai állnak.

440 ezer szavazó döntött a tartományi parlament 36 helyéről Karintiában. A Szabadságpárt – amely 2009-ben a szavazatok közel 45 százalékát kapta meg BZÖ (Szövetség Ausztria Jövőjéért) néven – most ebből 25 százalékot, azaz jó tíz mandátumot vesztett el. A választást a Szociáldemokraták (SPÖ) nyerték 33 százalékkal, és ezzel tizennégy év után szerezték meg újra a tartományfőnöki pozíciót. Az SPÖ tizenkét képviselőt küldhet a parlamentbe, míg az Osztrák Néppárt (ÖVP) hetet, a meglepetéspártként induló Team Stronach – egy kanadai–osztrák milliárdos újdonsült pártja – pedig négyet.
A hosszúra nyúlt FPK-uralom alaposan megtépázta Karintiát, így a szocialista Peter Kaisernek, az új kormányzónak nem lesz könnyű dolga, ha be akarja váltani a hozzá és pártjához fűzött reményeket. A tartomány az elmúlt négy évben megháromszorozta adósságait, és ezzel a legeladósodottabb osztrák állammá vált. Egyéb gazdasági mutatók tekintetében is gyengén teljesít, a közelmúltban viszont annál gyakrabban vált a hírek főszereplőjévé az FPK súlyos korrupciós botrányai miatt.
Jelenleg is nyomoznak több képviselő és miniszter után, akik 2000 és 2007 között részt vettek a tartomány kormányzásában. Többeket már el is ítéltek, illetve folyamatban van ellenük a vádemelés. A bűnök listája hosszú: vesztegetés, pénzmosás, abnormálisan magas jutalékok, belső információk kiszivárogtatása, EU-törvények befolyásolása anyagi juttatásokért cserébe, és visszásságok az influenza elleni védőoltás irreálisan magas áron való megvásárlása körül. A legkomolyabb ügy a tartományi bankból nemzetközi pénzintézménnyé terebélyesedő Hypo Alpe Adria Bank eladása, amivel a karintiai adózókat nagy veszteség érte, a műveletben részt vevő politikusok azonban igen jól jártak.
A bankot fénykorában is különös, gyanakvást keltő tények vették körül. A kilencvenes években például azzal vádolták, hogy a horvátok számára fegyvereket vásárolt és szállított. A csődközeli állapot mindenesetre a Balkánon nyújtott kölcsönök és lízingek miatt köszöntött be, 2007-ben állítólag ezért döntöttek úgy a karintiai vezetők, hogy a tartományi kézben lévő 12,4 százalékos tulajdonrészt eladják a bajor Landesbanknak. A Hypo Alpe Adria később további tartozások miatt csődbe ment, ma állami tulajdonban van. Az eladással kapcsolatban Haider egykori irodavezetője, a jelenlegi tartományi pénzügyi referens Harald Dobernig szerepét is vizsgálják. Jozef Martinzt, az ÖVP vezetőjét ugyanezzel az üggyel kapcsolatban már 5 és fél év szabadságvesztésre ítélték. Mind Haider pártja, mind az ÖVP több millió eurót profitált a bank eladásából. Dietrich Birnbacher adótanácsadó részére 12 millió euróról állítottak ki számlát a szakvéleményért, amelynek a férfi a felét megkapta, a feléről pedig „patrióta árengedményként” lemondott, így az a két párt kasszájába került. Birnbacher azonban így is harmincszorosát kapta a normális díjazásnak, amiért 3 év börtönbüntetésre ítélték. Állítása szerint a 6 millió euró sem lett végül az övé, mivel abból Uwe Scheuch és Harald Dobernig is részesedést követelt. Uwe Scheuch eleinte a szintén Haider-féle BZÖ pártelnöke volt, majd 2009-ben belépett az FPK-ba. Később azonban innen is távoznia kellett, miután nyilvánosságra került egy hangfelvétel, amelyen 5-10 százalékot kér egy befektetőtől „a játszma részeként”.
Karintia gazdasági miniszterét, Karl-Heinz Grassert is vizsgálja a nyomozóhatóság illegális pénzügyletek miatt. A férfi, aki sikeresen beházasodott a dúsgazdag Swarovsky családba, a vádak szerint Ausztria, Svájc, Belize és Liechtenstein között cirkuláltatott nagy és rejtélyes módon növekvő összegeket. A hatóság által vizsgált eredetű 280 ezer euróról Grasser azt állította, hogy svájci anyósától kapta, amit az asszony viszont tagadott. (Munkatársainktól)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!