hetilap

Hetek hetilap vásárlás
„A magyarok kegyetlensége esetenként felülmúlta a nácikét”
Interjú Andrej Nyikolajevics Artyizov történésszel és Vaszilij Hrisztoforov Sztyepanovics tábornokkal

2013. 03. 07.
„Mindkét nagyapám eltűnt: egyikőjük a fronton, a másikat megszálló csapatok üldözték el otthonából. Az utcámból, ahol felnőttem, ötvenöt férfiból tízen tértek haza. Nekem ez a háború” – mondta Andrej Nyikolajevics Artyizov történész, aki Vaszilij Hrisztoforov Sztyepanovics tábornokkal, A magyar megszállócsapatok a Szovjetunióban – Levéltári dokumentumok című könyv másik orosz szerkesztőjével együtt adott interjút a Heteknek.

Megrázó adatokat olvashatunk a dokumentumkötetben. Hogyan keletkeztek ezek az akták? Hogyan emlékeznek a magyarokra az egykori megszállt térségben?

Andrej Artyizov: – 1942-ben, ,43-ban, ,44-ben speciális bizottságokat hoztak létre a háborús bűncselekmények kivizsgálására, amelyek leutaztak a helyszínre, és jegyzőkönyvekbe foglalták az eseményeket, meghallgatták a helyi lakosokat. Ezek nem nemzetiségi alapon listázták a háborús bűnelkövetőket, mindenkit megszállónak tituláltak. Sok esetben annyi volt például feltüntetve, hogy „náci német”, de aztán a behatóbb vizsgálatok során kiderült, hogy magyar az illető vagy finn. A legfontosabb feladat annak a kiderítése volt, hogy mi történt valójában. Ez pedig fontos, főleg ha egy megszálló hadsereg katonáit úgy küldik egy térségbe, hogy azt állítják nekik: egy gonosz ország ellen vonulnak, ezért úgy viselkedhetnek, ahogy akarnak. Zsidó-bolsevik ország – mondták akkoriban a Szovjetunióról.

Voltak különbségek a megszálló nemzetek között a civilekkel szembeni bánásmód tekintetében?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!