hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Gyűlöletbeszéd lett a homoszexualitás kritikája
A kétanyukás modell

2013. 03. 07.
Az Egyesült Államokban és Németországban is főszerephez jutottak a bírói hatalom legfelsőbb szintjei a melegjogokat illetően. A tengerentúlon újabb államokban válhat törvényessé az egynemű párok házasságkötése, a németeknél pedig a meleg párok már nemcsak egymás biológiai, hanem örökbe fogadott gyermekeit is adoptálhatják.

Alkotmányellenességre hivatkozva akarja elérni az Obama-kormányzat a kaliforniai melegházasságokat tiltó, úgynevezett 8-as ajánlás eltörlését. Az azonos neműek közötti házasságkötés egy 2008-as népszavazás nyomán vált lehetetlenné az államban. A Legfelsőbb Bíróságnak küldött kormányzati levél szerint azonban ez sérti az egyenlő bánásmód elvét.

„Otthonokat hoznak létre, együtt élnek, támogatják egymást pénzügyileg, megosztják egymással örömüket és bánatukat, családot alapítanak, ápolják egymást betegség esetén, és vigasztalják egymást halálesetekkor. A 8-as ajánlás megsérti az egyenlő bánásmód elvét” – fogalmaz a dokumentum. A levelet követő állásfoglalásban Eric Holder államügyész azzal érvel, hogy a kormányzat egyenlő jogokat akar biztosítani mindenkinek. Véleménye szerint az ügy több tízezer amerikait érint, akik eddig hátrányos megkülönböztetésben részesültek, de kihatással van „nemzetünkre is összességében”.

Amennyiben a Legfelsőbb Bíróság úgy dönt, hogy eltörli a kaliforniai tiltó rendelkezést, az hét további államban – Delaware-ben, Hawaiin, Illinois-ban, Nevadában, New Jerseyben, Oregonban és Rhode Islanden – is azt eredményezné, hogy lehetővé válik az azonos neműek házasságkötése.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!