hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az vagy, amit lájkolsz
Az online identitás csapdái

2013. 03. 14.
Douglas Rushkoff nem az a kimondottan technofób fajta: már 1992-ben az internet centralizálását vizsgálta, kitalálta a vírusmédia szót, megjósolta a 2000 előtti internetes cégek felfutásának végét (az úgynevezett dotcom lufi kipukkadását), és a cnn.com egyik állandó szerzője, az internet és a média teoretikusa. Mégis, ez a sok könyvet jegyző szakember nemrég bejelentette, hogy megszünteti jelenlétét a Facebookon.

Az ok már-már prózaian egyszerű: Rushkoff rájött arra a nyilvánvaló tényre, hogy a Facebookon megjelenő imázsa és az ő felvállalt értékei nem esnek egybe. A közösségi óriás ugyanis akkor is menedzseli az online jelenlétét, amikor ő nincs is gépnél vagy nem törődik a honlappal – például egy ismerősének megmutatja, hogy ő milyen márkát kedvel, hogy milyen kávét szeret, kit lájkolt, és így tovább. Mivel a Facebook „termékét” tulajdonképpen a felhasználók személyes adatai jelentik, ezért minden egyes bejegyzés, kedvelés az amerikai cég értékét növeli, és ő ebben nem kíván a továbbiakban részt venni.

Paradox helyzet, hogy a Facebookot a magukról örömmel és önként adatokat szolgáltatók tartják el. De mi a helyzet az online identitással tágabb értelemben?

A vállalatok már régóta ismerik a PR szerepét. Ez az internet megjelenésével csak még fontosabb lett, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy a kiélezett piaci versenyben mi jelenik meg róluk. Olyan vállalkozások is megalakultak már a tengerentúlon (de még Kínában is), amelyek a megbízókról szóló negatív információk eltüntetését vállalják. Ez azonban lehetetlen. Csak annyit lehet elérni, hogy jól megírt és megfelelően elhelyezett pozitív információkkal a keresőkben és a fontos oldalakon ezek a hírek kerülnek előre.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!