hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Balkanizálódik  az arab világ
Bukott államok és rettegő monarchiák

2013. 03. 14.
Széteső államok, vérszemet kapott tömegek, szegénység és terror: Casablancától Teheránig két éve forrong az arab világ. A Közel-Kelet örökre megváltozott – állítja Uzi Rabi professzor, a tel-avivi Móse Dajan Központ igazgatója. A Kneszet főtanácsadója szerint a helyzetet jól jellemzi, hogy a kétharmados támogatással megválasztott Mohamed Murszi elnököt a libe­rális és az ultravallásos ellenzék is „szakállas Mubarak” gúnynévvel illeti.

Számtalan véleményt hallhattunk az elmúlt két évben arról az eseménysorról, amit a sajtó első lelkesedésében arab tavasznak nevezett el. Azóta az áldozatok száma a százezerhez közeledik, és egyetlen közel-keleti országban sem történt meg a remélt demokratikus fordulat. Ön szerint mi történt az elmúlt huszonöt hónapban?

– Drámai változások zajlanak a Közel-Keleten. A huszadik század rendje a szemünk előtt esik széjjel. A fordulat haszonélvezői a mély történelmi gyökerekkel rendelkező országok: Törökország, Egyiptom és Irán. A megrázkódtatások pedig elsősorban azokat az államokat érintik, amelyek a huszadik században jöttek létre. Franciaország és Nagy-Britannia 1916-ban a titkos Sykes-Picot egyezményben felosztotta egymás között a térséget. Így alakult meg az első világháború után Szíria, Libanon, Irak és Jordánia, amelyek most egy „balkanizálódási” folyamaton mennek keresztül. Ezek olyan mesterséges államok, amelyeket a nyugati érdekek mentén hoztak létre, nem pedig szerves történelmi fejlődés eredményei. Eddig egyszerű volt a képlet: egy ország – egy vezető. Líbiában Kadhafi, Szíriában Asszadék, Irakban Szaddám és így tovább. A nyugati vezetőknek nem kellett foglalkozni azzal, hogy mit gondolnak a tömegek, mert minden szál egy kézben futott össze. Ez véglegesen megváltozott.

A régi gárdából Basár Asszad még a helyén van.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!