hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2012. 06. 01. (XVI/22) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Vendetta a pápa ellen

A Heteknek nyilatkozó Vatikán-szakértő szerint a Vatileaks körüli manőverek egyik célja már a következő pápaválasztó konklávé előkészítése. Cris Putnam úgy véli, hogy a sorozatos kiszivárogtatások nyomán kialakuló káosz XVI. Benedek vezetői alkalmasságát kérdőjelezi meg, és gyengíti a pápa bizalmi emberének számító Tarcisio Bertone bíboros-államtitkár utódlási esélyeit. A több szálon zajló eseménysorozat másik célpontja a Vatikáni Bank (IOR) feletti ellenőrzés megszerzése lehet. A bank elnökét, akit Bertone kért fel a pénzintézet „kifehérítésére", az IOR nemzetközi igazgatótanácsa a pünkösdi ünnep előtti napon váratlanul, azonnali hatállyal felmentette állásából.

Saját népét irtja a diktátor

Sokkolták a világot a szíriai Hulában történt tömegmészárlás fotói, amelyeken megcsonkított kisgyermekek holttestei láthatók. Múlt pénteken különösen kegyetlen módszerekkel gyilkoltak le száznál is több férfit, nőt és gyermeket, közülük 49 volt tíz éven aluli.

Olaszország: újabb rengések

Több mint ötven utórengés tartotta félelemben szerdára virradóra Észak-Olaszország lakóit, akik közül több ezren töltötték sátrakban az éjszakát, mivel féltek visszamenni otthonaikba. A legerősebb rengés 3,54 erősségű volt - egy nappal az után, hogy tizenhatan vesztették életüket, és több mint háromszázan megsebesültek az Emilia Romagna tartományt ismételten sújtó, a Richter-skála szerinti 5,8-es erősségű keddi földrengésben. Mint arról beszámoltunk, tíz nappal korábban ugyanebben a térségben hét áldozatot követelt a földrengés. Szakértők szerint akár hetekig, sőt hónapokig várhatóak utórengések a katasztrófa sújtotta Bologna-Ferrara-Modena háromszögben.

Hatalmi harc az utódlásért

„Úgy vélem, hogy a most zajló események már a következő konklávé előszelének tekinthetők" - nyilatkozta a Hetek kérdésére Cris Putnam Vatikán-szakértő, akinek áprilisban jelent meg Petrus Romanus - Elérkezett az utolsó pápa című könyve. Putnam úgy látja, hogy a pápai inas letartóztatása és a Vatikáni Bank elnökének menesztése összefüggésben áll egymással, mert mindkét férfit bizalmas dokumentumok kiszivárogtatásával vádolják. „Az egyik cél a pápa alkalmatlanságának a bizonyítása lehet.

Facebook-fiaskó

Nem lájkolják a kisbefektetők a Facebook tőzsdei bevezetését, sőt. Amerikai fel­haszná­lók tömeges keresetet indítottak a cég ellen, mivel úgy érzik, személyes szférájukat sérti, ahogy a Facebook még az után is figyeli, merre szörföznek az interneten, miután kijelentkeztek az alkalmazásból. A Facebook részvényei eközben sorra döntik a tőzsdei negatív rekordokat.

Romney lesz Obama kihívója

Most már biztos: Mitt Romney indulhat a Republikánus Párt színeiben a novemberi elnökválasztásokon Barack Obamával szemben.

Diótörés atombombával

Kémprogram szabotálta az iráni kőolajipari minisztériumot és az ország egyik legfontosabb olajkútját. A Flame - ahogy neve is jelzi - tűzlángként söpör végig a számító­gépeken, és jóval hatékonyabban szívja ki az információt a gépekből, mint elődje, a Stuxnet, mely két évvel ezelőtt támadta meg Irán egyik urándúsító gyárának zámítógép­rendszerét. Az új vírus a szakértők szerint már öt éve működik zavartalanul.

Hidegháború feszültségekkel

Nem nyugodtak le a kedélyek Oroszországban a közelmúltbeli Rakétavédelmi Konferencia óta, ahol Nyikolaj Makarov, az orosz fegyveres erők vezérkarának főnöke „pusztító erejű csapással" fenyegette a szövetségeseket az épülő európai rakétapajzs miatt. A NATO udvarias és békülékeny nyilatkozatokkal próbálta elsimítani az egyre feszültebbé váló helyzetet, de a szavakat azóta tettek is követték.

Országimázs azeri módra

Nem először történik, hogy egy ország nemzetközi csinnadrattával igyekszik túlharsogni az elfojtott morajlást, amely a határain belül zajlik. A vasárnap zárult Eurovíziós Dalfesztivál során nem volt kevesebb a csillogás-villogás, mint más években - ami rendhagyó, az a városképi díszletek ára és a nem megrendelt közjátékok kiemelkedő száma.

Belföld

Megállítja-e az elvándorlást a nemzeti összefogás kormánya?

A rendszerváltás óta soha nem volt ilyen magas a magyarok körében a külföldre vándorlást tervezők aránya: mára minden ötödik magyar felnőtt tervezi, hogy rövid vagy hosszú távon külföldön vállal munkát, vagy végleg kivándorol. Ennél is aggasztóbb, hogy a 30 év alatti felnőtteknél ez az arány 48 százalék. Mindez egy néhány éve tartó, egyértelműen növekvő trend eredménye, hiszen 2010 óta másfélszeresére nőtt a külföldi munkavállalást vagy kivándorlást tervezők aránya - derül ki a TÁRKI Társadalomkutatási Intézet felméréséből.

Harcolnak & hamisítanak - Incze Béci és a haverok

Kis híján részt vett az alkotmány elkészítésében az a neonáci férfi, aki a gyanú szerint a napokban egy emlékműre felfestve ígérte meg, hogy a zsidókat a Dunába lövik. Szervezete, a Jobbik-közeli HVIM is erőszakos eszközökkel igyekszik megvalósítani céljait, miközben hamis adatokkal téveszti meg a hatóságokat.

Kövér László alaposan benézte

Nyírő József újratemetésének ötletgazdái az író végakaratát nem tudták teljesíteni, azt viszont megmutatták, ki a legény a gáton. A „székely apostol" hamvait hazacsempésző újságírók, az üldöző román rendőrök, a románokon térdét csapkodva nevető magyar házelnök és a kezét csendben összedörzsölő székely góbé, aki igazán nyert az ügyön - mintha mindnyájan Nyírő által kitalált szereplők lennének egy regényében. Pedig valóságos figurák a csíksomlyói búcsú árnyékában.

Nincs Heller-maffia!

A múlt héten az összes „filozófusüggyel" kapcsolatban folyó, gazdasági jellegű nyomozást megszüntette a rendőrség. Az érintettek - akik a kormánysajtó jóvoltából „Heller és bandája" néven rögzültek a köztudatban - szerint a politikai indíttatású hecckampánynak csak vesztese van: elsősorban Magyarország, másodsorban pedig maga a filozófusszakma.

Orbán a néphez fordul

A kormányzás félidejében újra a néphez fordul a kormány, 16 kérdésből álló nemzeti konzultációt indít. A kérdések többsége teljesen általános, olykor egészen félrevezető, de több téma egyértelműen arra utal, hogy a kormánypártok továbbra is építeni igyekeznek a bank- és multiellenes hangulatra. Az újabb nemzeti konzultáció kritikusai profánabb okokból utasítják el a kormány akcióját, szerintük ugyanis a Fidesz választási adatbázisát akarja frissíteni.

Irodalmi kánon: leporolják

Vihart kavart három „nemzeti radikális" szerző - Wass Albert, Nyírő József és Szabó Dezső - beemelése a NAT-ba; a tiltakozásra Hoffmann Rózsa államtitkár úgy reagált, hogy nem kellene ebbe a kérdésbe ideológiát belevinni. A Magyartanárok Egyesülete szerint éppen azok viszik bele az oktatásba az ideológiát, akik ezeket a művészi teljesítményüket tekintve középszerű, de a mai szélsőjobb által favorizált írókat is a kötelező kánon részévé teszik.

Baj nincs, aggódni lehet

A szezon végére több mint 20 centivel is csökkenhet a Balaton vízállása. Egyes forgatókönyvek szerint hosszú távon vészesen lecsökkenhet a magyar tenger vízszintje, mások viszont arra hívják fel a figyelmet, hogy az ingadozás természetes jelenség. Már a 19. században is voltak, akik amiatt aggódtak, hogy „lopják a Balaton vizét".

Hit és értékek

Bizonyíték Júda Betleheméről

Betlehem mintegy nyolc kilométerre Jeruzsálemtől délkeletre fekvő, a Palesztin Nemzeti Hatóság területéhez tartozó, alig 30 ezres lakosságú kisváros. Bár a város mára muszlim többségű lett, nagy számban élnek itt keresztény vallású arabok is. Érthető, hiszen Betlehem felmérhetetlen jelentőségű hely a kereszténység számára: itt született Jézus Krisztus, aki az Újszövetség szerint maga az ószövetségi próféták által megígért Messiás; de még az iszlám szent könyvében is az egyik legjelentősebb próféta. Néhány nappal ezelőtt egy 2700 éves régészeti bizonyíték került elő Jeruzsálemben, amely ugyancsak alátámasztja Betlehem jelentőségét.

Virtuális közösség, valódi hatalom

A névjegykártyáján az áll, hogy a Kalózpárt alapítója és politikai evangélista. Ez utóbbit mire érti?

HÁTTÉR

Az arab herceg legendája

Tavaly rövidhírben számoltak be a lapok az egyiptomi magyar követség egyik sikeres „menekítő" akciójáról. Egy magyar állampolgárt szabadítottak ki az őt fogva tartó egyiptomi férfi lakásából. Bár a követség elég szűkszavúan kommentálta az eseményt, az Egyiptomban dolgozó magyarok nem lepődtek meg a történteken. Minden évben előfordul, hogy a szerelem ígéretével csábítanak el nőket, akik gyakran pénz nélkül, bántalmazva kerülnek elő. Ha egyáltalán előkerülnek.

Akik visszajöttek

Gyula csaknem fél évet töltött diákként az egyik legnagyobb angliai városban, Leedsben. Első tapasztalatai közé tartozott, hogy az emberek kedvesek és segítőkészek - az utcán, a boltban és a hivatalban egyaránt. Amit azonban a „felszín alatt" tapasztalt az emberi kapcsolatokban, már nem tűnt annyira vonzónak számára. „A britek általában nemcsak büszkék a történelmükre és hagyományaikra, hanem egyfajta felsőbbrendűségi érzéssel is tekintenek másokra. Mivel kulturált emberek, ezt nem éreztetik, de aki megismeri őket, az könnyen észreveszi és érzékeli is ezt" - fogalmazott, hozzátéve, hogy a britek az általános udvarias formaságokon túl nem nagyon érdeklődnek más népek, kultúrák, illetve emberek iránt. Hívő emberként az angol fiatalok hagyományos keresztény értékekhez való viszonya is megdöbbentette. „A sok egyetemi klub között megtalálható az LGBT (lesbian-gay-bisexual-transgender) társaság is, amely magát reklámozva kávéházat tart, külön faliújságja van az egyetemen, sőt »Sex Party«-kat szervez, amelynek keretében a szexuális egészségről és a szex »kalandosabb« oldalairól tartanak felvilágosítást" - mondta.

Holiday Alcatraz

Az Egyesült Államok egyes államaiban halálbüntetés, hazánkban életfogytig tartó börtön várna rá, Norvégiában maximálisan 21 évet kaphat a tömeggyilkos Anders Behring Breivik - mégpedig igazi luxusbörtönben.

Állatok újratöltve

Adorján Krisztiánt egy őzbak-, egy gímszarvas- és egy dámszarvas- preparátum tette ismertté, amikor az idei salzburgi preparátor- világbajnokságon mindegyiket bronzéremmel jutalmazták. Pedig őt is váratlanul érte, amikor külföldi munkáltatója a dán First Class Trophy nevű vállalattól benevezte a Die Hohe Jagd und Fischerei kiállítással párhuzamosan meghirdetett versenyre. „A kihívás újabb perspektívákat nyitott előttem. S ha arra gondolok, hogy a hobbim a foglalkozásom, akkor minden okom megvan az elégedettségre" - mondta lapunknak a 37 éves fiatalember.

Építkezz, akár az életben

Az erLab nevű fejlesztőcsapat nyerte május elején a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) által kiírt játéktervezési pályázatot, amelynek célja a magyar játéktervezési hagyományok felélesztése volt. A tervezők Rubik Ernő Kossuth-díjas építész és formatervezőtől vehették át a kétmillió forintos fődíjat a Build&Lead elnevezésű iPadre kifejlesztett játékért.

Vissza a jövőbe

Már régóta foglalkoztatja az emberek fantáziáját, mi lenne, ha járművünkkel egyszerűen csak felszállhatnánk, így kerülve ki a közúti közlekedéssel járó megkötöttséget. Egy amerikai cég minden eddiginél közelebb került ehhez a célhoz: Transition ('átmenet') névre keresztelt repülő autójuk jövőre a magánemberek számára is megvásárolható lesz - nagyjából 60 millió forint ellenében. Bár a jármű közel sem hasonlít a sci-fi filmekben látható társaira, sikerét jelzi, hogy a piciny vállalathoz már 100 előzetes megrendelés érkezett.

Víz alatti űrteszt

A NASA ezúttal a tengerben folytatja NEEMO nevű kiképzőprog­ram-sorozatát, melynek célja az űrjárművekkel történő ma­nő­verezés, az űrséták és az aszteroidák felszínéről történő mintaszerzés ismereteinek elsajátítása - írja a The Telegraph.

Nem a hamvaitól félünk

Nem került sor Nyírő József újratemetésére múlt vasárnap Székelyudvarhelyen; egyelőre meghiúsult hát végakaratának teljesítése: a jelenlévők csak egyfajta „megemlékezést" tarthattak. Nem kellett volna így történnie. Ha az 1953-ban, spanyolországi emigrációban elhunyt írót valóban magánszertartás keretében akarták volna most szülőföldjén elhantolni, a kegyeleti aktus aligha borzolja fel a kedélyeket. Az újratemetés kísérletéből csak azért lett ügy, majd - ha úgy tetszik - diplomáciai affér, mert azt a magyar Országgyűlés közreműködése mellett a Szász Jenő vezette romániai Magyar Polgári Párt kezdeményezte, mégpedig gondosan időzítve az ottani helyhatósági választás kampányára. Mindenki előtt világos volt tehát, hogy közönséges politikai píárakció készül: az MPP a rivális RMDSZ-szel szemben keresi azokat a megnyilvánulási lehetőségeket, amelyekkel karbantarthatja saját radikalizált táborát.

KÁVÉSZÜNET

Skate Center Pécsett

Május 11-e óta Pécsett vége a szomorú, esős hét­végéknek. Lehetne ez is a mottója az egyedülálló kikapcsolódási, sportolási, találkozási lehetőséget kínáló Skate Centernek, ahol az 1200 négyzetméteres görkorcsolyapályán kulturált környezetben, színvonalas hang- és fénytechnikával, bisztróval és korcsolyabérlési lehetőséggel várják a gurulni vágyókat. A központról Dr. Szabó Andrást, az ötlet megvalósítóját kérdeztük.

Van élet a diszkón túl

Donna Summer május 17-én reggel, 63 évesen hunyt el Floridában. A legendás énekesnő tüdőrákban szenvedett. A sajtó nem­-igen cikkezett a betegségéről, a híresség igyekezett állapotának súlyosságát titokban tartani. Az ötszörös Grammy-díjas énekesnő a Broadwayn kezdte, neve eleinte az NSZK-ban vált ismertté, majd Amerikában egy egész korszakot határozott meg lemezeivel. Az 1970-es évek legnagyobb diszkókirálynőjét azonban csak egy természetfeletti fordulat mentette meg az összeomlástól.

Kövér bárányt könnyű nyírni

Megjött a meleg, itt az ideje levágni a birkák bundáját. Nincs ez másképp a Délvidéken sem. A vajdasági Bácstopolyán immáron 11. alkalommal rendezték meg a Nemzetközi Birkanyíró Versenyt. Odafelé menet még eszembe jutott, hogy esetleg ez csak afféle mesterséges hagyományőrző rendezvény lesz, ahol örülhetek, ha a birka valódi. De nem így történt.

A vörös por pantheonja

Egy újabb fejezet születésére kerül sor a Roland Garros 1891 óta íródó történetében. Vasárnap megkezdődött a francia nyílt teniszbajnokság, az év nagy érdeklődéssel várt második Grand Slam tornája. A párosokon kívül - a selejtezők után - 128 férfi és 128 női játékos került fel az amerikaiak által csak „vörös por"nak becézett salakpályás világ­bajnokság főtáblájára. A női mezőnybe három magyar hölgy is bekerült.

Előny a nagycsaládosoknál

Lassacskán „kicsöngetnek" a bölcsiből, az oviból és az iskolából is: itt a nyár. Egyre gyakrabban téma otthon, hogy mikor, hová és mennyiből indulhat el a család. Ismerős: a takaró hossza és a nyújtózkodás közötti összefüggés kínos kérdései ezek. Különösen erőteljes fejszámolásba kezdenek azok a családok, ahol nagyobb a létszám. Az ő dilemmáikra kínál megoldást a soproni Hotel Fagus**** Konferencia és Wellness Hotel tulajdonosa. Szekeres László, aki maga is öt gyermek boldog édesapja, hosszú évek óta nagy hangsúlyt helyez a nagycsalá­do­sok megsegítésére. Idén újra egy különleges ajánlattal kívánja könnyebbé tenni a jól megérdemelt pihenést a három vagy több gyermeket nevelő szülők számára.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!