hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Van élet a diszkón túl
Búcsú a diszkókirálynőtől

2012. 06. 07.
Donna Summer május 17-én reggel, 63 évesen hunyt el Floridában. A legendás énekesnő tüdőrákban szenvedett. A sajtó nem­-igen cikkezett a betegségéről, a híresség igyekezett állapotának súlyosságát titokban tartani. Az ötszörös Grammy-díjas énekesnő a Broadwayn kezdte, neve eleinte az NSZK-ban vált ismertté, majd Amerikában egy egész korszakot határozott meg lemezeivel. Az 1970-es évek legnagyobb diszkókirálynőjét azonban csak egy természetfeletti fordulat mentette meg az összeomlástól.

Az énekesnő LaDonna Adrian Gaines néven, 1948 szilveszterén, a Massachusetts állambeli Dorchesterben látta meg a napvilágot egy keresztény családban. A mezzoszoprán tehetség már nyolc évesen templomi gospelkórusban énekelt. Tizennyolc évesen azért hagyta ott az iskolát és költözött el otthonról, mert szerepet kapott a híres Broadway-darabban, a Hairben. A társulat az akkori NSZK-ba vitte az előadást, ahol Donna más musicalekben is fellépett. 1971-ben Donna Gaines néven jelent meg első kislemeze, de a korong nem lett sikeres, ahogyan az azt követő sem. Semmi jel nem utalt arra, hogy valaha is sztár lesz belőle.

Európában ismerkedett meg Helmut Sommer osztrák színésszel, későbbi férjével, azonban négy év házasság után kapcsolatuk felbomlott. Ennek ellenére megtartotta férje nevének angol változatát, a Summert, amely később a művészneve is lett.

A diszkódíva

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!