hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Akik visszajöttek

2012. 06. 07.
Gyula csaknem fél évet töltött diákként az egyik legnagyobb angliai városban, Leedsben. Első tapasztalatai közé tartozott, hogy az emberek kedvesek és segítőkészek - az utcán, a boltban és a hivatalban egyaránt. Amit azonban a „felszín alatt" tapasztalt az emberi kapcsolatokban, már nem tűnt annyira vonzónak számára. „A britek általában nemcsak büszkék a történelmükre és hagyományaikra, hanem egyfajta felsőbbrendűségi érzéssel is tekintenek másokra. Mivel kulturált emberek, ezt nem éreztetik, de aki megismeri őket, az könnyen észreveszi és érzékeli is ezt" - fogalmazott, hozzátéve, hogy a britek az általános udvarias formaságokon túl nem nagyon érdeklődnek más népek, kultúrák, illetve emberek iránt. Hívő emberként az angol fiatalok hagyományos keresztény értékekhez való viszonya is megdöbbentette. „A sok egyetemi klub között megtalálható az LGBT (lesbian-gay-bisexual-transgender) társaság is, amely magát reklámozva kávéházat tart, külön faliújságja van az egyetemen, sőt »Sex Party«-kat szervez, amelynek keretében a szexuális egészségről és a szex »kalandosabb« oldalairól tartanak felvilágosítást" - mondta.

A tinédzser gyermekét egyedül nevelő, negyvenes évei elején járó Katalin tavaly novemberben költözött ki Bristolba. Itthon szociális munkásként dolgozott, kint egy gyorsétteremben helyezkedett el. A minimálbér ellenére (óránként 6,10 font) anyagilag nem volt problémájuk: „bevásárlásnál nem kellett választani, hogy kenyeret vagy tejet vegyünk". Anyát és fiát is megdöbbentette, hogy emberként kezelik őket. „Az interjún a főnök kávéval kínált, meg­­lepetésemben nem is értettem, hogy mit akar. Az iskolában a fiam mellé külön segítő tanárt adtak, majd a tehetségének megfeleően állították össze az órarendjét" - idézte fel. Mindezek ellenére februárban már újra itthon voltak. „Egyszerűen kicsúszott a lábam alól a talaj, érzelmileg összeomlottam. Bután hangzik, de hiányzott, hogy felhívjam a barátnőmet és elmenjünk biciklizni, vagy meglátogassam a szüleimet vagy a testvéremet, úgy éreztem, hogy gyökértelenné válok" - magyarázta az asszony. Ugyanakkor a fia elhatározta: az érettségi után meg sem áll Angliáig. (S. I.)

 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!