hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Vendetta a pápa ellen
Vatileaks: kik akarják lejáratni XVI. Benedeket?

2012. 05. 31.
A Heteknek nyilatkozó Vatikán-szakértő szerint a Vatileaks körüli manőverek egyik célja már a következő pápaválasztó konklávé előkészítése. Cris Putnam úgy véli, hogy a sorozatos kiszivárogtatások nyomán kialakuló káosz XVI. Benedek vezetői alkalmasságát kérdőjelezi meg, és gyengíti a pápa bizalmi emberének számító Tarcisio Bertone bíboros-államtitkár utódlási esélyeit. A több szálon zajló eseménysorozat másik célpontja a Vatikáni Bank (IOR) feletti ellenőrzés megszerzése lehet. A bank elnökét, akit Bertone kért fel a pénzintézet „kifehérítésére", az IOR nemzetközi igazgatótanácsa a pünkösdi ünnep előtti napon váratlanul, azonnali hatállyal felmentette állásából.

„Kritikus pillanatban kitört példátlanul súlyos válság, ami azt jelzi, hogy a Vatikán legbelső köreiben megtört a bizalom" - így jellemezte Robert Moynihan, a pápai állam ügyeivel foglalkozó Inside the Vatican című folyóirat főszerkesztője az elmúlt hetek eseménysorozatát. Moynihan szerint a „pápa nem tudhatja, hogy az íróasztalán lévő dokumentumok közül mikor melyiket emeli el valaki és fényképezi le. Most elfogták azt a személyt, aki ezeket az iratokat állítólag ellopta, de mindenki úgy érzi, hogy valaki más áll a háttérben" - tette hozzá.

Már eddig is számos meglepő fordulatot hozott a vatikáni kiszivárogtatási botrány, amely az év elején tört ki. A korábban nyilvánosságra került „Vatileaks-dokumentumok" között volt olyan, amely a pápa elleni merénylet tervéről szólt, mások a pápai állam közbeszerzései körüli korrupciós vádakat támasztották alá. Giovanni Lajolo kardinális, volt vatikáni államtitkár márciusban azt mondta, lejárató kampány zajlik a Szentszék ellen, amelynek célja, hogy „kapitány nélküli hajó" képét sugallja, és aláássa XVI. Benedek pápa morális vezetői tekintélyét. Lajolo szerint „ahogy az apostolok között ott volt Iskariótes Júdás", úgy ma is vannak az egyházban olyanok, akik készek elárulni Krisztust.

A pápa április 25-én három idős bíborosból álló vizsgálóbizottságot bízott meg azzal, hogy derítsék ki a kiszivárogtatások forrását. A testület munkája nem vezetett eredményre, pedig a nyomozásba a vatikáni csendőrséget is bevonták. Az olasz sajtó már akkor azt feltétezte, hogy a kiszivárogtatót a Kúria legfelső köreiben kell keresni, mert a pápa személyes dokumentumaihoz csak maroknyi embernek van hozzáférése.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!