hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Baj nincs, aggódni lehet

2012. 06. 07.
A szezon végére több mint 20 centivel is csökkenhet a Balaton vízállása. Egyes forgatókönyvek szerint hosszú távon vészesen lecsökkenhet a magyar tenger vízszintje, mások viszont arra hívják fel a figyelmet, hogy az ingadozás természetes jelenség. Már a 19. században is voltak, akik amiatt aggódtak, hogy „lopják a Balaton vizét".

„A Balaton vízállása jelenleg 81 centiméter, ami elmarad az időszaknak megfelelő sokéves átlagtól, és amennyiben az átlagosnál szárazabb és melegebb nyárról szóló meteorológiai előrejelzések beigazolódnak, akkor a szezon végére akár 55-60 centire is csökkenhet a vízállás" - mondta el a Heteknek Varga György, a VITUKI Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Kutató Intézet tudományos főmunkatársa. Hozzátette: az elmúlt bő két évtizedben tendenciózusan csökken a vízgyűjtő területekről a tóba befolyó víz mennyisége, és az ezredforduló után a tóra hulló csapadék mennyisége több egymást követő évben is elmaradt a sokévi átlagtól. 2000 és 2003 között volt a legrosszabb a helyzet, előfordult, hogy a vízállás 23 centire apadt.

A csapadék és a befolyó víz mennyisége mellett a hőmérséklet (ennek következtében a tó, valamint a vízgyűjtő területek párolgása) is befolyásolja a vízállást. E tekintetben - mondta Varga György - az éghajlati változásokról szóló hosszú távú előrejelzések szintén nem adnak okot bizakodásra: a következő évtizedekben ugyanis az évi középhőmérséklet több fokot is emelkedhet a régióban. Ami a csapadékot illeti: az éves mennyiség változása a várakozások szerint a következő évtizedekben nem éri el a 10 százalékot, ugyanakkor az éven belüli megoszlása elmozdul az ősz, a tél és főleg a tavasz javára, ugyanakkor a nyarak lényegesen szárazabbak lesznek. Mindezek nyomán a Balaton jövőjére vonatkozó különböző menetrendek között az is szerepel, hogy - a régióra vonatkozó éghajlati forgatókönyvek beválása esetén - a tó vízkészletének és vízszintjének jelentős mértékű csökkenése is bekövetkezhet. A szakember szerint ez a szcenárió főként a figyelemfelhívást szolgálja, ám a realitását sem lehet teljesen kizárni.

Ami a megoldási lehetőségeket illeti, Varga György szerint a legfontosabb, hogy az eddigieknél sokkal komolyabban kellene foglalkozni a Balaton jövőjével, több összehangolt tudományos igényű kutatómunkára lenne szükség. Szakmai véleménye szerint az alkalmazkodás mellett a megoldás irányába hathat a vízállás szabályozásának felülvizsgálata (jelenleg ugyanis 110 centiméter felett a „vízfelesleget" leeresztik a tóból a parti és partközeli infrastruktúra védelmében); valamint a vízgyűjtő terület vízmegtartó képességének lehetőség szerinti növelése, a területhasználat módosítása.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!